Moderátorka talk show Na kafeečko Miluška Bittnerová (45) promluvila v rozhovoru pro Lifee.cz o svých zkušenostech s pečením sladkých dortů a prozradila, jak hříšné mohou být její snídaně. Jaká katastrofa se jí přihodila v kuchyni? Limituje množství čokolády, které si za den může dopřát? A jak často dovolí sladkou pochoutku své dcerce Betynce (4)?
Moderátorka Miluše Bittnerová (45) se ujala moderování křtu nejnovější knihy cukráře Josefa Maršálka (41), Čokoláda. Nás proto zajímalo, jaký vztah má Miluška k této sladké pochutině a jak se z hlediska výchovy staví k tomu, aby čokoládu mlsaly i malé děti. "Betynce jsem ještě dort neupekla a ani to nemám v plánu, protože zatím tolik nezlobí," hodnotí sebekriticky a s humorem sobě vlastním Miluška své kuchařské umění. "Občas mám záchvat a přijdu za dcerou s nějakou extrémně zdravou sladkostí ze sušeného ovoce – a co bys řekla? Nechutná jí to," popisuje moderátorka apetit své čtyřleté dcerky Betynky.
Miluška Bittnerová a její katastrofa v kuchyni
Miluško, co dobrého doma nejčastěji vaříš a pečeš?
Problém je, že ve vaření jsem stále chybující začátečník a stále to mírně nenávidím. Ale ano, vařím – z donucení. Péct zatím z donucení nemusím. V nové knize Josefa Maršálka nejsou jen recepty, které nutně musíš udělat ty, takže já je možná někomu nenápadně poradím. Čokoláda je jedna z mála sladkostí, které miluji, byť ve velmi omezeném množství. Ale když už si chci dát čokoládu, tak si chci dát kvalitní kousek. A Maršálkova kniha tohle splňuje.
Opravdu nemáš ani jeden majstrštyk, buchtu, kterou skvěle umíš a připravuješ?
Ne, já to opravdu neumím, ale plánuji se to s Betynkou naučit na Vánoce. Plánuji, že budeme mít cukroví, které se třeba nebude dát jíst, ale upekly jsme ho společně my dvě. Jednou v životě jsem upekla dort pro svého bývalého manžela. Dort se strašně zdrcnul, takže místo dortu to byla buchtička. Ale ta svíčka na něm vypadala opravdu moc hezky! Jíst se to nedalo, ale nakonec šlo stejně o to sfouknutí svíčky. Od té doby si dorty objednávám. Betynce jsem ještě dort také neupekla a ani to nemám v plánu, protože zatím tolik nezlobí.
Holka z Hořic miluje trubičky a belgickou čokoládu
Hodně lidí má sladké spojené s dětstvím, třeba proto, že něco dobrého pekla babička. Máš něco podobného?
Jsem děvče z Hořic a my tam všichni jedeme v Hořických trubičkách. Takže za mě je to plněná Hořická trubička. V originálu se plní šlehačkou. Mimo jiné je výborně dělá můj strejda Standa. Dělá poctivé domácí trubičky s medem a se skořicí a jsou vynikající.
U čokolády jsi se pozastavila nad tím, že ji můžeš pouze v omezeném množství. Ty si množství nějak limituješ?Ano, já si to musím limitovat. Kdybych neměla své limity, tak bych čokolády snědla opravdu velké množství. Za den si můžu dát jednu kostičku čokolády a to ti potom extrémně záleží na tom, aby ta čokoláda byla opravdu dobrá. Nemám ráda čokolády ze supermarketů, ale potrpím si třeba na belgické pralinky. Když mám dobré období a nemusím se tolik hlídat, tak si třeba po ránu vychutnám belgickou pralinku. Ovšem kdybych mohla a vážila 30 kilo, tak bych těch belgických pralinek snědla klidně 50.
Dcera Betynka zdravé sladkosti hned odhalí
Tvá dcera Betynka sladkosti může, nebo smí jen jednou za rok na Vánoce?
Tomuhle se s dítětem opravdu nedá vyhnout. Obdivuji matky, které čtyřletým dětem nedávají žádné sladkosti. Betynka to má za odměnu nebo když jdeme od doktora. A oni i doktoři dávají dětem bonbony. Občas mám záchvat a přijdu s nějakou extrémně zdravou sladkostí ze sušeného ovoce – a co bys řekla? Nechutná jí to. Schválně to rozbalím také a dělám před ní: „Mňam, mňam!“ Ona přikývne, ale potom už si nedá. Prostě čokoláda je čokoláda.