Nechutná výzva pro otrlé: Vejce natvrdo po filipínsku kromě žloutku a bílku obsahuje i kachní embryo

vejce Balut
Zdroj: Wikimedia Commons, Aterux, CC BY-SA 3.0

Vyzkoušeli jste už někdy proslulou čínskou specialitu polévku z ptačích hnízd? A myslíte si, že nic divnějšího snad již neexistuje? Ale ano. Takové vejce Balut tuto podivnou polévku lehce překoná. Sníst ho je totiž opravdu výzva.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 06. 2024 11:00

Balut se považuje za pouliční jídlo. Setkat se s ním můžete na Filipínách a na dalších místech jihovýchodní Asie. Je to vlastně vejce natrvdo ve skořápce a s menším bonusem - kachním mládětem.

Historie vejce Balut

Počátek tohoto neobvyklého pokrmu se datuje do roku 1800. Proces přípravy se od té doby prakticky nezměnil. Na Filipíny se dostal díky Číňanům v roce 1885 a od té doby se natrvalo zakořenil v místních tradicích. Filipínci ho pak rozšířili dále, když cestovali za prací.

Jak uvařit vejce Balut

Základem je kachní oplozené vejce staré dvanáct až osmnáct dnů. Ideální je ale údajně sedmnáctý den. Do té doby se v něm vytvoří dostatečně velký plod s výraznými rysy. Ale pozor na inkubační podmínky. Nesmí dojít k zabití plodu, tím by se stalo vejce pro tento recept zcela bezcenným.

Jakmile tedy zvládneme v pořádku inkubaci, započne proces vaření. Vaří se stejným způsobem a stejně dlouho jako vejce natvrdo, jen s tím rozdílem, že pod skořápkou dochází ke zcela jiné reakci. Tekutiny ve vejci neztuhnou, ale promění se v jakýsi vývar, v němž se vaří plod a žloutek. Jako byste ve vejci vařili polévku, avšak za notně zkrácený čas. Když je hotovo, mělo by se zkonzumovat prakticky ihned. Obsah by se měl jíst přímo ze skořápky. Nejprve se vysrkne vývar, pak přijde na řadu plod a žloutek.

Jak Balut chutná?

Pokud se přenesete přes to, že jíte malou kachničku, má být celkový požitek docela příjemný. Prý to chutná prostě "jako vejce". Balut se v současnosti rozšířil již po celém světě, jenomže mimo jihovýchodní Asii je považován za novinku nebo tabuizovaný pokrm.

Kontroverze

V souvislosti s vejci Balut byly vzneseny etické obavy týkající se kachního embrya, ale také kvůli nesrovnalostem v jeho klasifikaci. V některých zemích je považováno za vejce, neboť plod se ještě nevylíhnul. Jinde, jako například v Kanadě, se Balut nepovažuje za vejce a podléhá jiným pravidlům.

Navzdory všem negativům je Balut dodnes pevnou součástí filipínské kultury. Lze si ho tam dát jen tak na ulici a prý je dobré pro těhotné ženy. Má mít posilující a léčivé účinky. Dali byste si?

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Balut (food)
Allthatsinteresting.com: What Is A Balut Egg? Inside The Controversial Dish From Southeast Asia

Bára Basiková o komplikovaném vztahu s matkou: Odpustila jsem jí až u rakve

Bára Basiková o komplikovaném vztahu s matkou: Odpustila jsem jí až u rakve

Související články

Další články