Poctivá povidla jsou jedním ze způsobů, jak zužitkovat různé druhy ovoce. Zkuste si připravit jednoduchá švestková povidla. Pečou se v troubě a hodí se na smažené bramborové placky, ale vytvoří také báječnou tečku na pečeném kachním prsu.
Pečená švestková povidla budou trochu řidší než kupovaná, ale na druhé straně se lépe roztírají. Pokud by se vám však zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, vraťte je do trouby na dalších 10-15 minut.
Jak připravit švestková povidla
Povidla ze švestek se dělají mnoha způsoby, ale i ten jednoduchý zaručí báječný výsledek. Na tento recept budete potřebovat:
- 2 kg švestek
- 500 g cukru krupice
- 2 lžíce octa
- 0,5 lžičky mleté skořice
- 4 lžíce rumu
- 3 tlučené hřebíčky
Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokud plech před pečením vyložíme pečicím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou, ušetříme si tím práci s mytím. Ovoce pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250 °C. Během pečení ani jednou nemícháme.
Pečeme 20-25 minut. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbylý cukr a vrátíme je do trouby na dalších 15 minut. Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce.
Horká povidla naplníme do sklenic, nahoru dáme ještě malou lžičku rumu kvůli konzervaci. Okraje důkladně otřeme, sklenice uzavřeme víčky a otočíme je dnem vzhůru. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Pečená švestková povidla
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz