Nejslavnější bijec démonů Gabriele Amorth: Nejen státníci byli posedlí, i jóga a Harry Potter jsou prý ďáblovým dílem

Nejslavnější bijec démonů Gabriele Amorth: Nejen státníci byli posedlí, i jóga a Harry Potter jsou prý ďáblovým dílem
Zdroj: Profimedia

Otec Gabriele Amorth kdysi tvrdil, že během svého života provedl přes 60 000 exorcismů. To je ohromující číslo. Před svou smrtí se ale nechal slyšet, že to bylo ve skutečnosti až 100 000 vymítání. Prý se Ďábla nikdy nebál, spíše to bylo tak, že on měl strach z něho.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 09. 2024 11:00

Pravdou je, že bychom těžko hledali v tomto oboru fundovanějšího odborníka. Začínal jako asistent bývalého hlavního exorcisty římské diecéze, kardinála Uga Polettiho. Poté nastoupil na jeho místo, kde vydržel třicet let. Během své praxe vydal knihu o svých zkušenostech s názvem Exorcista vypráví a založil Mezinárodní asociaci exorcistů. Bylo to skutečně jeho životní poslání.

Jak se odbojář stal knězem

Gabriele Amorth se narodil 1. května 1925 v italské Modeně. Ke hnutí odporu se připojil již jako teenager. Po válce šel ve šlépějích svého otce a dědečka a vystudoval práva. To ho dovedlo až ke spolupráci s italským premiérem Giuliem Andreottim. V roce 1946 ale jeho život nabral zcela jiný směr. Vstoupil do Společnosti svatého Pavla a začal pracovat jako novinář pro katolická média. O pět let později byl vysvěcen na kněze. K exorcismu se ale dostal až v roce 1986, kdy mu bylo jednašedesát let.

Amorth popsal své jmenování exorcistou jako "velkou milost", jeho služby začalo záhy vyhledávat mnoho lidí. Byl otevřený a nikoho nezatracoval.

Amorthovy exorcismy

Abychom mohli pochopit, jak mohl Amorth za svého života vymítit tolik démonů, je důležité vědět, co považoval za exorcismus. Dle jeho slov to není úplně totéž, co můžeme vidět v hororech. Klidně může jít jen o krátkou modlitbu, nebo zdlouhavý a vyčerpávající rituál. Přesto sám přiznal, že 98 % lidí nepotřebovalo exorcistu, ale psychiatra.

Z oněch 100 000 vymítání bylo skutečných asi jen 100. Nicméně, zda byl dotyčný skutečně posedlý, nebo jen bláznivý, šlo zjistit pouze jen po vykonaném exorcismu. Tehdy se měl projevit, či neprojevit "satanský vliv". Prý to ale nikomu nikdy neuškodilo.

Kontroverze

"Dnes vládne světu Satan," řekl v rozhovoru s režisérem Friedkinem Gabriele Amorth. Exorcista byl velkým fanouškem jeho filmu Vymítač ďábla. " Masy už nevěří v Boha. A ano, ve Vatikánu nyní vládne ďábel." To bylo pouze jedno z kontroverzních tvrzení kněze. Což o to, skandály byly v církvi na denním pořádku. Málokdo se ale odvážil jít proti ní tak přímo jako Amorth. A naznačovat, že ji ovládá Satan? To už bylo moc.

Prohlásil také, že Hitler a Stalin byli posedlí démony. A že jóga je pekelné dílo. Varoval také před deskou Ouija a sledováním či čtením Harryho Pottera. Korunu tomu nasadil v roce 1983, kdy zmizela patnáctiletá Emanuela Orlandi. Tvrdil, že ji unesli na vatikánskou sexuální párty s policií a zahraničními diplomaty. Poté byla zavražděna. V posledním rozhovoru před smrtí uvedl, že lidstvo už nechalo Boha za sebou. Lze to prý vidět v zákonech odporujících přírodě: rozvody, potraty, sňatky homosexuálů. Zemřel v roce 2016 ve věku 91 let. Jeho poslední slova zněla: "Po smrti budu se Satanem bojovat ještě tvrději."

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Gabriele Amorth
Allthatsinteresting.com: Inside The Haunting Story Of Father Gabriele Amorth, The Real-Life Pope's Exorcist

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články