Nejvtipnější komička Simona First: I ženy, které nemají úplně dokonalá těla, mohou být úspěšné

Stand-up komička Simona First navštívila karlovarský filmový festival. Stand-up komička Simona First během rozhovoru pro Lifee.Stand-up komička Simona First má hodně fanoušků na Slovensku i v Česku. Stand-up komička Simona First v talkshow Libora Boučka. + 6 fotek+ 7 fotek

Stand-up komička Simona First (30), za svobodna Salátová, patří na Slovensku, ale i v Česku, ke špičce ve svém oboru. Populární Simona přitom v životě neměla na růžích ustláno a je to právě humor, co jí pomáhá překonávat těžké situace. V rozhovoru pro magazín Lifee.cz promluvila o ženském sebevědomí, ale také bodyshamingu, kterému v minulosti musela čelit. 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 07. 2024 15:35

Stand-up komička Simona First (30) se označuje za plus size a mluví o sobě jako o velké holce. Na své tělo je dnes pyšná, ráda obléká výstřední a barevné modely, a na jevišti z ní sálá velká energie. "Když mě někdo pochválí za to, že jsem zhubla, automaticky se cítím tak, že před tím jsem nebyla dost dobrá. „Chvála Bohu, že se sebou teda něco udělala!“ Nikdy nevíte, jak člověku komentář na jeho tělo zavaří," vypráví Simona, se kterou jsme měli možnost hovořit v IQOS Lounge na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde navštívila talkshow Libora Boučka a pro diváky si připravila jeden ze svých stand-upů. 

Simona First bojuje za ženské sebevědomí

Simono, v Česku i na Slovensku patříte mezi nejúspěšnější stand-up umělkyně. Jak se to ženě stane, že natolik vyčnívá? Pokud vím, tak je to spíše mužská disciplína.
Přesně tak, nám ženám se málokdy něco stane – to si musíme říct na rovinu. My ženy, když něco chceme, tak si to musíme jít vzít, ať už to zní jakkoliv. Práce, kterou dělají také moji kolegové, je skutečná práce, ač se to někdy nezdá. To, že se mi tak dobře daří i v Česku, za to bych snad měla poděkovat nějaké karmě, nebo především vám, Čechům. Máte otevřená srdce a mysl, takže se tomu humoru dokážete zasmát a dokážete mě přijmout jako bych byla vaše, i když mluvím slovensky. Já si toho nesmírně vážím.

Jak to stand-up komici dělají, když musejí rozesmát publikum, i když jim zrovna není do smíchu?
Myslím, že to k sobě patří. Pokud to můžu a chci nazývat uměním, tak v naší branži jsou lidé velmi citliví – všemi směry. Když jsem smutná, jsem smutná opravdu hodně, když jsem vtipná, tak jsem opravdu velmi vtipná. Jedno doplňuje druhé. Myslím, že tak to v životě je – když umím být velmi smutná, umím být také velmi šťastná. Beru to jako něco přirozeného. Samozřejmě, že jsou situace, kdy je člověk smutný. Potom se to chvilku snažím brát jako svoji práci, ale když potom přijdu na jeviště, neubráním se té živé energii, lidí a lidských zdrojů. Strhne vás to a mnohdy to vyléčí zranění, které si zrovna nesete.

Všimla jsem si, že se zabýváte ženským sebevědomím. Jak jste se vy sama dopracovala k uvědomění, k ženské síle?
Každý, kdo si uvědomí, že žena funguje cyklicky, podobně jako roční období, tak ví, že ženské sebevědomí nikdy nebyla stálá záležitost. Je to každodenní práce, kterou si člověk musí uvědomovat a dokázat s ní pracovat. Netroufám si tvrdit, že bych byla nějak super sebevědomá. Možná mám trochu jinou představu, co to slovo znamená. Dobrý terapeut nikdy není zlý terapeut. To je velká věc, kterou mohu doporučit.

Bouráte svými stand-upy také nějaká společenská tabu?
Myslím, že někdy bourám společenská tabu, protože mluvím o věcech, o kterých je pro mě osobně těžké mluvit na veřejnosti nahlas. Někdy jdu cíleně po tématech, při kterých je mně osobně těžko. Například menstruace. Vím, že je to něco, o čem se lidé nechtějí bavit, protože zatím je to nedotknuté téma. Já si myslím, že je to super pěkné téma, o kterém se dá mluvit a také se zasmát. Další tabu – já sama jsem například poměrně velká žena, ale i my můžeme být úspěšné. Žen, které nemají stoprocentně dokonalá těla, nemusí být lidem líto. Také skrze mne mohou lidé pochopit, že se i ve větším těle cítím dobře. Neznamená to, že se o sebe nesnažím starat a být zdravá, ale že se můžu cítit dobře v jakémkoliv těle.

Simona First o bodyshamingu

Jak moc velké téma je pro vás bodyshaming?
Bodyshaming je velké téma, ale možná ne tolik osobní přímo pro mě. Spíše to často vidím na někom jiném. Ženy často umí hlídat pocity ostatních, ale když se to děje jim samým, tak mávnou rukou: „Však to nevadí, že se kope do mě!“ Téma bodyshamingu vychází z módy, a to mě velmi těší. Myslím, že přichází zdravá akceptace. Společnost už ví, že není OK komentovat, jak kdo vypadá. Neříkám to proto, aby mě někdo neřekl, že jsem tlusté prase, ale nedávno jsem například trochu zhubla a lidé mi to velmi často připomínají. A já se s tím necítím být úplně v pořádku. Když mě někdo pochválí za to, že jsem zhubla, automaticky se cítím tak, že před tím jsem nebyla dost dobrá. „Chvála Bohu, že se sebou teda něco udělala!“ Nikdy nevíte, jak člověku komentář na jeho tělo zavaří. 

Jak byste charakterizovala svůj módní styl?
Plus size. Obleču si cokoliv šíleného, co se dá v mé velikosti koupit. Mám také stylistku, která mi občas pomůže. Je to úžasný člověk a když mě poprvé viděla, nezalekla se toho, jakou postavu jde oblékat. Okamžitě naběhla na wibe toho, že jsem vždy chtěla být barevná a šílená, trochu jiná a vyčnívající. Tím bych také chtěla zlomit to, že bychom my velké měly chodit jen v černé. To není pravda. Každý má chodit v tom, co mu dělá dobrou náladu. Mně dělá dobrou náladu to, když je oblečení trochu šílené.

Na fotografie stand-up komičky Simony First na filmovém festivalu v Karlových Varech se můžete podívat v naší fotogalerii.

Související články

Další články