Neoblomná Anita Page: Kvůli úspěchu odmítla prodávat vlastní tělo. Ve stáří se z ní stala excentrická dáma žijící v minulosti

Anita Page
Zdroj: Wikimedia Commons, Studio publicity. Metro-Goldwyn-Mayer, 1929., Public domain

O herečce Anitě Page se říkalo, že je nejkrásnější z celého Hollywoodu. Zástupy jejích fanoušků toto tvrzení jen podporovaly. Jenomže sláva bývá někdy zaplacena velmi vysokou cenou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 06. 2024 16:00

Anita Page se narodila jako Anita Pomares 4. srpna 1910. Proslavila se již jako teenager. Po přirozené blondýně s modrýma očima filmová studia doslova dychtila. Jenomže po přestěhování do Hollywoodu se ocitla v jedné nekonečné noční můře.

Byla by to obrovská chyba

Anita měla v továrně na sny pracovat pro studio Kenilworth Productions. Když ale během cesty do Kalifornie zastavil vlak v Chicagu, čekalo na matku s dcerou nemilé překvapení. Přisedl si k nim starší bělovlasý muž, jenž se představil jako Harry Thaw, majitel společnosti, která Anitu pozvala do Hollywoodu. Ona sama netušila, o koho jde. Matce však tuhla krev v žilách. Byl to bohatý dědic a usvědčený vrah, který v návalu vzteku zavraždil milence své ženy, herečky Evelyn Nesbit, s níž byl kdysi ženatý. Vše pak svedl na nepříčetnost. Anitina matka neváhala ani minutu a svou dceru ze smlouvy doslova vykroutila. Nic naplat, musely začít znova.

Naštěstí se nemusely dlouho protloukat. Brzy se na obzoru objevila smlouva s MGM. Díky tomu si mohla hned ve svém druhém filmu Our Dancing Daughters zahrát ve vedlejší roli s Joan Crawford. Jenomže o hezké spolupráci se hovořit nedalo. Aby Joan získala hlavní roli, svlékla se pro producenta i režiséra. Navíc Anitě během natáčení schválně radila špatně.

Trable na place si Anita vynahrazovala s Clarkem Gablem. Byli spolu sice jen krátce, o to intenzivnější však jejich vztah byl. Našel se totiž někdo lepší. Ludvík Ferdinand Pruský. Příslušník Hohenzollenrské dynastie si s herečkou, skrze studio, vyjednal schůzku. Jenomže když poznal její přísně katolickou rodinu, vzal nohy na ramena. Po tomto nezdaru ji o ruku požádali dva herci, kteří však jen toužili po jakési ochraně v silně heterosexuálním Hollywoodu. Oba byli gayové. Odmítla je. A pak tady byl viceprezident studia MGM Irvin Thalberg, který byl do Anity šíleně zamilovaný, přestože žil s Normou Shearer. I jeho odmítla. A on se jí za to krutě pomstil.

Psychický nátlak

Thalberg se pokusil Anitu svést ještě v roce 1932. Kdyby se s ním vyspala, dal by jí dobrou roli. I tentokrát odmítla. A on se jí za to rozhodl pomstít. Přestože její filmy studiu pořád vydělávaly, začal se k ní chovat, jako ke herečce druhé kategorie. Zejména ji nutil k pózování ve příliš odhalujících šatech. To Page taktéž odmítla, vzhledem k prudérnosti své rodiny. Možná kdyby si po téhle eskapádě nezažádala o zvýšení platu, nevymstilo by se jí to. Tak si proti sobě popudila ředitele studia i viceprezidenta.

Téměř okamžitě ji začali půjčovat do jiných studií. Její filmografie se začala plnit méně kvalitními snímky, než jak tomu bylo doposud. A když jí navíc naschvál zmařili přechod k Foxu, rozhodla se, že se na nějaký čas stáhne. Následovala svatba s dalším mužem a po devíti měsících rozchod. Svazek byl neplatný. Již měl jednu manželku. Ale nebyl všem dnům konec. V roce 1936 se objevil pan Dokonalý, námořní poručík Herchel House, s nímž se seznámila na golfu. Příští rok se konala svatba. Herectví se vzdala. Raději vystupovala jako paní House.V roce 1991 ji House po vleklé nemoci opustil. Ona sama si myslela, že v klidu dožije v Coloradu...

Překvapivý návrat Anity Page

Brzy po manželově smrti utrpěla vážnou mrtvici. Téměř zázračně se ale uzdravila. Její terapeuti jí doporučili návrat do Hollywoodu. Jejich radu si vzala k srdci a odstěhovala se do Los Angeles, kde začala vystupovat v hororech, tím se přiblížila mladšímu publiku.

V posledních letech života ale odmítala vstát z postele před polednem. Oblékala se pouze do svých starých, moly prolezlých šatů a starých šperků. Také chodila pravidelně do baru. Vynahradila si tím to, jak na ni v mládí dohlížela její přísná matka. "Poslední hvězda němých filmů" odešla pokojně ve spánku v roce 2008. Dožila se 98 let.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Anita Page
Factinate.com: Golden Facts About Anita Page, The Last Star Of The Silents

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Související články

Další články