Neopětovaná láska Lady Caroline Lamb: Básník Byron z ní udělal šílence a vyvrhele společnosti. Až před smrtí zjistila, kdo o ni stál

Lady Caroline Lamb a Lord Byron
Zdroj: Wikimedia Commons, John Hoppner, Thomas Phillips, Public domain/koláž Lifee.cz

Lady Caroline, jako jediná dcera hraběte a hraběnky z Bessborough, měla mít kouzelné dětství. Ve skutečnosti to byla ale od začátku do konce jedna velká noční můra.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 09. 2024 16:00

Caroline měla extrémně křehkou, a snad i nevypočitatelnou povahu, když se hnala za svou láskou. Objekt její touhy ale nebyl tím, kým se zdál zprvu být, což poté bohužel poznala tím nejhorším možným způsobem.

Skandální zvyk Lady Caroline

Dětství trávila Caroline pobíháním se svými sestřenicemi. Na tuto rádoby nevinnou zábavu si vzala ale zcela nevyhovující obuv. Aby otupila bolest z odřenin, začala užívat tehdy legální, ale návykový opiový roztok laudanum. Jakmile se to dozvěděli její rodiče, najali speciální chůvu, která Caroline nespustila z očí. S příchodem puberty se proměnila v krásnou mladou dámu. Všichni tak předpokládali, že prožije šťastné manželství.

Těsně před dvacátými narozeninami se provdala za ctihodného Williama Lamba, téměř stejně zámožného šlechtice s politickými ambicemi. Jenomže jeho matka Carolininou rodinou pohrdala. Škodila tak na každém kroku. Novomanželé ale měli jiné starosti. První dítě se narodilo bohužel mrtvé. Pak následovaly další dva porody, tentokrát děti přežily. Její křehké tělo ale bylo zpustošené.

Aby toho nebylo málo, syn George byl mentálně postižený. Ve velmi mladém věku se tak musela postarat o nemocné dítě a k tomu ještě o své chatrné zdraví. A ani v manželství to nebylo lepší. Manžel se zajímal jen o politiku. V roce 1812 se tak rozhodla tento svazek ukončit (nedošlo ale na rozvod). Téhož roku se seznámila se slavným básníkem Lordem Byronem. Ihned se do ní zakoukal. Napsal jí dopis. Ona na chvíli váhala, ale pak mu odpověděla.

Jakmile si dopis přečetl, vydal se k ní domů, kde použil všechny své sváděcí nástroje, dokud mu nepodlehla. Oficiálně se ale k sobě neměli. To jí ale nestačilo, chtěla s ním utéct. Byron byl pro, jenomže někdo mu řekl, že je stále vdaná, takže z toho sešlo. Navíc se Byron, zásahem zvráceného osudu začal přátelit s její tchyní, které vše řekl. Ta, jakmile se do dozvěděla, začala dělat vše proto, aby s Byronem Caroline rozešla. A toho také docílila. Přestali si rozumět po pouhých šesti měsících.

Společenský vyvrhel

Caroline rozchod zlomil srdce. Navíc se stala v očích společnosti vyvrhelem. Byronova pověst přitom neutrpěla téměř žádnou újmu. Naštěstí se k ní neotočil zády i William, který dělal skutečně co mohl, aby jí pomohl. Na chvíli ji tak převezl do Irska, kde se mohla v klidu dát dohromady. Jenomže tam udělala další fatální chybu. Začala si znovu psát s Byronem. Myslela si, že se k ní vrátí. Byla jen samá kost a kůže z nervozity, kdy ho bude moci vidět.

Po návratu do Londýna v roce 1813 ji ale čekala obrovská rána. Osobně, a hlavně velmi jasně, jí dal najevo, že je navždy konec. Po jejím odjezdu se stýkal hned s několika ženami, pak zakotvil u hraběnky z Oxfordu, která byla sice o 14 let starší, zato zkušená svůdkyně. Caroline to bohužel jaksi nechápala, nebo spíše nechtěla. Byron ji tak začal na veřejnosti i v soukromí urážet. A nezapomněl si také postěžovat před její tchýní.

Další roky tak byly čirou agónií. Při každé příležitosti se jí Byron vysmíval, zatímco ona se jen trápila a dokola přemýšlela o tom, jak je možné, že se k sobě již nevrátí. Vše vyvrcholilo na plese konaném na počest vévody z Wellingtonu. Když ji zase před všemi shodil, rozbila sklenici a chtěla si střepem pořezat zápěstí. I tomu se vysmál. A bylo to ještě horší. Už nebyla vyvrhel, ale regulérní blázen.

A možná skutečně byla. V mnoha převlecích se pokusila dostat do Byronova domu. Ale nepomohl ani stalking. Poslední ranou byla svatba s bohatou dědičkou Annabellou Milbanke. Potřeboval totiž nutně nového sponzora pro své dluhy. Po roce se ale jeho manželství rozpadlo. Přišel také o svou novorozenou dceru. Teď se stal vyvrhelem on. Každý totiž věřil slovům dědičky, že byl vskutku příšerný manžel.

Lady Caroline s Byronovi pomstila

Caroline se díky tomu alespoň trošku ulevilo. Konečně se začala obracet karta. Rozhodla se tak v roce 1816 vydat román Glenarvon, kde na Byronovi nenechala suchou niť. Přestože vyšel anonymně, každý věděl, kdo je autorem. Jelikož se tam nevypořádala jen se svým milencem, ale také s dalšími členy společnosti, zrušila jí hraběnka z Jersey členství ve všech exkluzivních klubech. Tím byla oficiálně umístěna na černou listinu nežádoucích osob.

Co s volným časem? Co takhle románek s vévodou z Wellingtonu. Ten se na ni přes prsty nedíval. A možná mu ani nevadilo, že stejně pořád myslí na Byrona. Ten v roce 1824 dostal v Řecku horečku, která ho stála život. Pro Caroline to byl tak velký šok, že se z toho už nedokázala vzpamatovat. Po pohřbu se u ní objevily záchvaty vzteku, kdy kolem sebe rozbila vše, co jí přišlo pod ruku. Nebo jezdila jako divá na koni po veřejných parcích. William to vše viděl, přesto se s ní nechtěl rozvést. Musela ho k tomu dlouho přesvědčovat.

Začala také znovu užívat laudanum. Přestala se starat o svůj zevnějšek. Také se u ní objevila vodnatelnost. To vše vedlo k neodvratnému konci. A právě těsně před smrtí se jí konečně podařilo vymanit se z Byronova sevření. Nechala si tak na smrtelné posteli zavolat Williama, aby mu řekla, že on jediný ji v životě nikdy nezklamal. Naposledy vydechla 26. ledna 1828. Bylo jí pouhých 42 let.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Lady Caroline Lamb
Factinate.com: Scandalous Facts About Lady Caroline Lamb, The High Society Outcast

Karel Voříšek je s partnerem Vladimírem Řepkou přes 20 let: Byl jsem jím tak okouzlen, že jsem ho málem přejel na přechodu

Karel Voříšek je s partnerem Vladimírem Řepkou přes 20 let: Byl jsem jím tak okouzlen, že jsem ho málem přejel na přechodu

Související články

Další články