Netradičních rolí se nebojí: Po lesbickém vztahu vstupuje Kristýna Ryška do otevřené lásky

Kristýna Ryška
Zdroj: Herminapress
Herečka Kristýna Ryška jako Alice v seriálu Jedna rodina.Herečka Kristýna Ryška si od podzimu zažije v Jedné rodině velkou linku s polyamorií.Kristýna Ryška nastoupila do Jedné rodiny po skončení natáčení Zlaté labutě,Herečka Kristýna Ryška si bude v seriálu Jedna rodina vybírat mezi Vincentem Navrátilem a Markem Němcem.+ 14 fotek+ 15 fotek

Herečka Kristýna Ryška (39), kterou známe ze seriálů Zlatá labuť nebo Jedna rodina, je mámou syna Antonína (4), ale také vytíženou herečkou. Aktuálně ji v seriálu Jedna rodina čeká velký protiúkol - polyamorie. V rozhovoru pro magazín Lifee.cz přibližuje, jak těžké je pro herečku sladit osobní život s tím profesním, ale zavzpomínala také na natáčení s nedávno zesnulým Karlem Heřmánkem (†76), kterého poznala v jeho poslední roli v seriálu Mozaika.  

Veronika Nováková
Veronika Nováková 03. 09. 2024 05:00

Herečka Kristýna Ryška (39) bude od podzimu opět zářit na televizi Nova v seriálu Jedna rodina. A bude to pořádně divoké! "Medard (Vincent Navrátil) miluje Alici, ale ta kromě něj miluje i Huga (Marek Němec). Milostný trojúhelník dává Medardovi zabrat – rád by měl Alici pouze pro sebe," uvádí oficiální materiály seriálu. Nás pochopitelně zajímalo víc, proto jsme se herečky zeptali, jak se jí s citlivým tématem polyamorie vlastně pracovalo.

V osobním životě je Kristýna Ryška spokojená po boku Jana Ryšky, když se v roce 2019 rozvedla po devítiletém manželství se scenáristou Matějem Podzimkem (současný manžel herečky Evy Podzimkové, za svobodna Josefíkové). S Ryškou má herečka čtyřletého syna Antonína.

Kristýna Ryška o polyamorii

Kristýno, od podzimu vás můžeme vidět v seriálu Jedna rodina. Co hezkého vaši postavu čeká?
Moje postava Alice už v Jedné rodině jistou chvíli je, ale tentokrát způsobí menší dějový twist u Medarda, protože se do sebe zakoukají. Ale Medard netuší, že Alice preferuje netradiční partnerství.

Půjde o polyamorii, že? Jak se vám s tím tématem pracuje?
Ano. Rešerši jsem si dělat nemusela. Dějová linka, kterou tam máme, je spíše humorného charakteru. Neřeší polyamorii jako závažné téma. Stačilo mi tedy to, z čeho vychází scénář. Člověk si asi dokáže představit, jak to v podobném vztahu vypadá – když je vás tam víc, někomu to vyhovuje, někomu ne. Pořád je to na citové úrovni a není tam nic, co bychom si nedokázali představit.

Našla jste si u Alice některé vlastnosti, díky kterým se s ní dokážete ztotožnit?
Vlastně ne. Nemám takový prostor, aby mě postava natolik zaměstnávala. Je nastavená scenáristy a já pouze splňuji to, co napíšou.

Osobní život si hájím zuby nehty a říkám ne

V čem je pro vás natáčení Jedné rodiny jiné oproti Zlaté labuti?
Ve Zlaté labuti jsem byla od začátku natáčení, ale do Jedné rodiny jsem naskočila po dvou letech. Bylo to už něco, co hezky funguje, a celá rodina je hezky ucelená, protože běží dlouhodobě. V tom je to jiné – máte pocit, že jste na návštěvě. Navíc je to pro mě volnější látka, co se týká témat a jejich závažnosti. Ve srovnání se Zlatou labutí je to hezká dovolená.

Jedna rodina nicméně řeší také otázku rozvodu a toho, jak rozvod vnímají děti. Cestují mezi maminkou a tatínkem. Jak se na to díváte vy? Ovlivní to podle vás osobnost dítěte? A která varianta je nejlepší?
Snažím se nehodnotit věci, které se mě osobně nedotýkají. Každé dítě a každá rodina se s tím vyrovnávají jinak. Jsem jen ráda, že to nemusím zažívat.

Můžeme vás vidět také v divadle?
Už pár let, co jsem se z Prahy odstěhovala, divadlo nedělám. Za poslední půlrok jsem dotočila druhou a třetí sérii Krále Šumavy, a také minisérii Studna. Byla to pro mě zase jiná práce. Jsou to dobové seriály a také masky. Na Voyo aktuálně běží seriál Mozaika.

Tam jste si zahrála s nedávno zesnulým Karlem Heřmánkem, že?
Ano. Tolik společných scén jsme spolu neměli, ale společně s paní Medveckou to bylo skutečné setkání dvou hereckých legend. Člověk před nimi snadno začal koktat. Za každé takové setkání je člověk rád.

Jak moc dokážete jako herečka vybalancovat prostor pro rodinu a pro práci? Je to těžké?
Myslím, že se to hodně odvíjí od plánování a načasování. Svůj volný čas si musíte chránit zuby nehty a dopředu si rozvrhnout, kdy budete natáčet a kdy budete s rodinou. A potom už to jenom ustát. Druhá věc je také umět říkat ne. Já sama jsem se to naučila až v poslední době. Řekla jsem si, že vlastně můžu některé věci odmítnout proto, abych byla s rodinou.

Na fotografie herečky Kristýny Ryška v seriálu Jedna rodina nebo Zlatá labuť se můžete podívat v naší fotogalerii.

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články