Nora Fridrichová ukázala vícechodové menu do sta korun, které vaří maminky samoživitelky

Nora Fridrichová ukázala vícechodové menu do sta korun, které vaří maminky samoživitelky
Zdroj: Se souhlasem TV Prima/koláž Lifee
Novinářka Nora Fridrichová říká, že celé chlazené kuře je základem skromného rodinného nákupu.Vývar silák, který Fridrichová připravila v pořadu Prostřeno.Ze stejného kuřete připravila Nora Fridrichová ještě pečené Dijonské kuře.Děti Nory Fridrichové a Roberta Záruby si ke kuřeti oblíbily salát, který pojmenovaly podle táty, Ledový Robert.+ 7 fotek+ 8 fotek

Novinářka Nora Fridrichová předvedla v televizním pořadu Prostřeno, jak levně uvařit oběd pro celou rodinu z jednoho kuřete. Pojďte si spolu s námi připomenout, jak kuře nejlépe naporcovat a jak z něj připravit delikátní polévku a hlavní chod přesně podle receptu Fridrichové. Věděli jste, že citelně ušetříte, pokud přestanete kupovat jen kuřecí prsa? 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 05. 01. 2025 12:00

Není to tak dávno, co Nora Fridrichová (47) začala naplno podporovat maminky samoživitelky. Nejen, že rozjela charitativní organizaci šatník, která sídli v Pražské tržnici, ale konkrétním rodinám začala také nakupovat základní potraviny a hygienické potřeby.

Na nákupy pro samoživitelky vybrala Nora Fridrichová přes dárcovskou platformu Z nesnáze 21 neskutečných 11,4 milionů korun. Mnohé se při tom naučila - některé maminky totiž musejí vyžít jen 50 nebo 100 korunami na den, jak prozradila v talkshow Na kafeečko.

Doporučené video: Nora Fridrichová v talkshow Na kafeečko

Celé kuře se vyplatí a nasytí celou rodinu

"Maminky hodně jedou kuřata, protože děti mají kuřecí maso rády. Dále je to pečivo, ovoce a zelenina a k tomu trochu sladkostí. Potom dětská kosmetika, šampony, vložky nebo pastelky do školy," vysvětlovala novinářka v rozhovoru s Miluškou Bittnerovou. Za základní položku skromného nákupu považuje Fridrichová právě celé neporcované kuře, které vyjde podstatně levněji než samotná kuřecí prsa nebo paličky.

Podle aktuálních letáků českých supermarketů vychází kilogram celého kuřete v akci na 49,90 korun, zatímco kilogram chlazených kuřecích prsou vás vyjde na dvojnásobek. Z jednoho kuřete lze navíc připravit hned několik pokrmů a spotřebovat ho prakticky celé. Ostatně, to velmi názorně předvedla Nora Fridrichová v jednom z dílů pořadu Prostřeno, kde z jednoho kuřete připravila polévku a hlavní chod. Recepty na její silný vývar a Dijonské kuře najdete na konci našeho článku. Nechybí ani recept na salát Ledový Robert, kde můžete tuňáka nahradit právě kuřecím masem.

Diváci se na nové díly pořadu Prostřeno mohou těšit každý všední den od 16.50 na Primě, všechny díly pro daný týden pak naleznou vždy v pondělí na prima+ nebo také v aplikaci prima zone.

Jak dobře naporcovat celé kuře

Základem je celé chlazené kuře doma správně naporcovat, tak abychom z něj mohli připravit co nejvíce pokrmů - křidélka, paličky, ze skeletu vývar a lahodná kuřecí prsa, zbytek masa a vývaru klidně do rizota, salátu nebo svačinových baget pro děti do školy.

Jak na to, s tím nám poradil web TopRecepty: "Kuře si dáme na prkénku prsy k sobě. Jednu část prsou odřízneme od chrupavky. Pokračujeme dál po žebrech až pod křídlo, kde řez ukončíme. Postup zopakujeme i na druhé straně. Získali jsem tak kuřecí prsa," radí známý kulinářský magazín. "Křídla odřízneme v kloubu. Můžeme z nich odstranit i koncovou část, protože se při dlouhém pečení stejně často spálí."

Od skeletu potom oddělíme stehna:"Řez vedeme v kloubu. Pokud chceme, můžeme ještě stehna rozdělit na horní a spodní část, tzv. paličky. Můžeme je ale také vykostit a tím získáme maso třeba na kuřecí stehenní řízek." Ze zbývajícího skeletu, krku a biskupa můžeme udělat silný vývar.

Kuřátko z Dijonu podle Nory Fridrichové

Na kuřátko podle Nory Fridrichové budete potřebovat: 6 lžic dijonské hořčice, kůru i šťávu ze dvou citronů, najemno posekané 3 stroužky česneku, 2 lžičky mleté papriky, kuřecí stehna, olivový olej na vymazání, brambory, mrkev, sůl, pepř

Příprava: Smícháme dijonskou hořčici, šťávu a kůru z citronu, česnek a mletou papriku a do této marinády naložíme kuřecí stehna. Necháme 1 hodinu marinovat. Předehřejeme si troubu na 180 °C, lehce vymažeme zapékací misku a v jedné vrstvě tam poskládáme maso. Brambory a zeleninu dáme do zbylé marinády. Poté vše smícháme dohromady a dáme dopéct doměkka.

Vývar silák podle Nory Fridrichové

Na vývar silák budete potřebovat: kuřecí skelet, kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl

Příprava: Kuřecí skelet omyjeme a dáme do hrnce s vodou, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli a koření. Vaříme na mírném ohni doměkka. Poté vývar scedíme, maso obereme a zeleninu pokrájíme. Vedle v hrnci si uvaříme nudle do polévky a přidáme k vývaru.

Salát Ledový Robert podle Roberta Záruby

Na Ledového Roberta budete potřebovat: ledový salát, kefír, tuňáka, sůl, pepř

Postup: Ledový salát natrháme na malé kousky, zalijeme kefírovou zálivkou a navrch přidáme kousky tuňáka. Dle chuti osolíme a opepříme.

Na fotografie receptů Nory Fridrichové, kuřátko a vývar, se můžete podívat v naší fotogalerii.

Související články

Další články