Že je bylinková sezóna u konce? Chyba lávky. Na podzim se účinné látky kostivalu, proskurníku či pampelišky, která na vás právě teď čeká, stahují do kořenů. Smetanka výrazně očisťuje játra, žlučník, slinivku a slezinu a pomáhá vylučovat toxiny z těla.
Smetanka lékařská (taraxacum officinale) je schopná žít prakticky všude. A ne, není to plevel, ale velice cenná léčivka, která dokáže ulevit od různých zdravotních problémů. Patří k bohatým zdrojům fenolových kyselin, flavonoidů, terpenů, vitaminů A, B, C, E, K a minerálů, jako je vápník, sodík, hořčík, železo, měď, křemík, zinek nebo mangan. Tím to ale nekončí.
Podzemní část pampelišky je přírodním zázrakem
Kořen dále patří k zásobárnám inulinu, jež má pozitivní vliv na střevní mikrobiom, vykazuje antidiabetické a protirakovinné účinky, přispívá k očistě ledvin a močového systému. Tak už neotálejte, popadněte motyčku či zahradnickou lopatku, hadí mlíčí, jak se pampelišce lidově říká, nebude k mání věčně!
Kdy sbírat kořen pampelišky
Pro sběr kořene si vyberte dny okolo novoluní – třeba v sobotu 14. října (bylinka má v tuto dobu nejvíc účinných látek). Nejvhodnější čas je přitom brzy ráno anebo večer. Nečekejte však žádnou čistou a lehkou práci jako u sběru květů, pravděpodobně se umažete, případně si zlomíte nějaký ten nehet. Ale to se dá pampelišce odpustit!
Jak zpracovat kořen pampelišky
Kořen opatrně vyryjte a ještě na místě z něj odstraňte nať. Po příchodu domů nasbírané kořeny ihned umyjte pod tekoucí vodou, očistěte od zeminy (máme vypozorováno, že jakmile je necháte zavadnout, čistí se mnohem hůř) a potom se dejte do krájení zhruba 0,5 centimetru silných koleček, případně kousků. Kořen sušte v troubě nebo sušičce při teplotě 42, maximálně 45 °C. Zachová si tak maximum účinných látek. Po usušení jej uskladněte ve skleněné nádobě s víkem, aby zpět nenasál vzdušnou vlhkost.
Jak připravit odvar z kořene pampelišky
Pokud si budete chtít připravit odvar, 2 lžičky usušeného kořene zalijte 1/4 litrem studené vody, přiveďte k varu a vařte pod pokličkou zhruba 10 minut. Vypněte zdroj tepla a odvar ještě 15 minut nechte stát, poté jej přeceďte. Pampeliškový kořenový odvar pijte dvakrát až třikrát denně. V případě, že nejsou přítomny žádné zdravotní potíže nebo kontraindikace, může být užíván dlouhodobě. Platí ovšem, že při jakýchkoli problémech nebo užívaných lécích byste se o jeho konzumaci měli poradit se svým lékařem.
Redakční tip: Jelikož je celá rostlina prostoupena mléčnicemi s bílou šťávou, a to včetně kořene, mějte při jeho sběru na sobě staré oblečení, u kterého vám nebude vadit případné potřísnění. Nedá se totiž vyprat. Přesto můžete zkusit tenhle trik. Vlhkým žlučovým mýdlem, jež se dá koupit v drogerii, skvrnu co nejdřív potřete a nechte chvíli působit. Následně oblečení vyperte tak, jak jste zvyklí.
Zdroje informací:
ncbi.nlm.nih.gov
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov