Podvodnice, uvnitř mírně duté staročeské cukroví z kvásku, je snadné na přípravu, křehké a nadýchané. Navíc se skládá jen z několika ingrediencí. Při jeho pečení ohlídejte čerstvost a množství kvasnic i teplotu vody.
Pokud milujete cukroví, které se rozplývá na jazyku, podvodnice, které v dnešní době nahrazuje spíš tzv. šlehačkové nebo vinné cukroví, si zamilujete. Je to jeden z nejsnadnějších a nejlevnějších receptů, jenž se konzistencí podobá lineckému. Svůj název získalo proto, že těsto na něj kyne pod vodou. Zkusíte ho? Pak si připravte kvasnice!
Recept na podvodnice
Základem tohoto receptu je sušené droždí, ovšem použít se dá i to čerstvé. Jen dejte pozor na množství, obvykle se ho přidává až třikrát více než toho sušeného. Zároveň zkontrolujte trvanlivost „kostky“. Je nutné, aby droždí bylo čerstvé. Po skončení doby trvanlivosti, případně při nevhodném skladování u něj dochází k rozkladu bílkovin, čímž se droždí kazí.
Na 5 plechů podvodnic budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- špetku soli
- 300 g másla nebo kvalitního tuku
- 30 g čerstvého droždí na kvásek nebo jeden balíček sušeného (7 g)
- 1 lžičku cukru
- 6 lžic mléka
- moučkový cukr a vanilkový cukr na obalování
Jak na to? Droždí rozdrobte do mléka, promíchejte s cukrem a nechte vzejít kvásek. Změklý tuk rozdrobte do prosáté mouky smíchané se špetkou soli. A proč se vlastně sůl přidává i ke sladkému? Díky ní je chuť cukroví výraznější a má rozvinutější aroma.
Kváskem zadělejte těsto, utvořte z
něj celistvou kouli, ponořte ji do mísy, celou zalijte studenou vodou
a v lednici nechte vykynout (nejméně jednu hodinu, ideálně však přes noc).
Však ono vyplave!
Jak péct a skladovat podvodnice
Těsto vyjměte z vody, osušte, po částech vyválejte na plát silný 4-5 mm, vykrojte různé tvary (mezi ty nejoblíbenější patří hvězdičky nebo rybičky) a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Před pečením dejte plechy aspoň na chvíli do chladné místnosti. Troubu rozpalte na 180 C° a pečte zhruba 8 minut, cukroví povyskočí a začne jemně růžovět.
Teplé podvodnice, kterým se také říká potápky nebo hastrmani, obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. A kdy přijde čas na první ochutnávku? Podvodnice se mohou jíst už za čtyři až pět dní po vyndání z trouby, ale nejlépe uděláte, když je necháte uležet. Zvláční, a navíc během odpočinku ztratí svůj typicky kvasnicový nádech.
Tip redakce: Pokud vám přijdou podvodnice příliš snadné, můžete vyzkoušet výborné šlehačkové cukroví, které je v současné době čím dál častěji nahrazuje. Recept na něj najdete ve videu níže.