Máte rádi zeleninu, ale při pohledu na ceny té čerstvé na vás jdou mrákoty? Navíc nevypadá příliš vábně. Mrkev je gumová a květák už taky leccos pamatuje. Nezoufejte a zamiřte k mrazicím boxům. Právě teď je hluboce zmrazená zelenina mnohem lepší volbou. Tady je hned pět důvodů, proč tomu tak je!
Ano, nebudeme se přít o to, že čerstvá zelenina má spoustu vitaminů a minerálů. Jenže to platí pouze u zeleniny, která byla právě sklizena. Pokud není její sezona, což teď není u žádné, tak se situace zásadně mění. A právě to byste měli při nákupu zohlednit.
Kdy probíhala sklizeň
To určuje, kolik má zelenina živin a zdraví prospěšných látek. Teď na pultech najdete kusy, které buď dozrávaly ve skleníku či se sklízely z pole ještě nezralé a pomalu „docházely“ ve skladech či cestou z exotických destinací. Takovou zeleninu poznáte snadno, chybí jí typická barva a chuť. Proto je lepší sáhnout po balíčku hluboce zmrazené. Ta se vždy sklízí v době plné zralosti, je ihned zpracována a hluboce zmrazena. Celý proces zabere sotva pár hodin.
Kolik vitaminů se ztratí ve skladech
Jenže to není jenom chuť, o co zelenina přichází během dlouhých měsíců skladování. Ztrácí i to nejcennější – tedy vitaminy a minerály, kvůli kterým si ji často kupujete v domnění, že děláte něco pro své zdraví. Odborné studie uvádějí jako příklad hrášek, který během 48 hodin po sklizni přijde až o polovinu vitaminu C. To hluboce zmrazená zelenina je na tom lépe. Výrobci do ní vybírají ty nejlepší kousky a díky rychlému zpracování si zelenina uchová i většinu živin. Hluboké zmrazení je navíc nejlepším a nejšetrnějším způsobem konzervace potravin.
Mnoho sáčků, nebo jen jeden
Další výhodou hluboce zmrazené zeleniny je to, že existuje spousta směsí – přílohových, na přípravu omáček či polévek. V těchto sáčcích najdete všechny potřebné druhy a nemusíte tak v obchodech zbytečně kupovat větší množství zeleniny, které mnohdy ani nespotřebujete. Jestliže hledáte skvělou přílohu k masu či rybě, sáhněte třeba po NOWACO Lahůdkové zelenině. Ta obsahuje lahodnou směs mrkve, hrášku, kukuřice a květáku a váš talíř krásně rozzáří.
Množství odpadu a ztrát
Za zmínku stojí i další fakt. Hluboce zmrazená zelenina je oproti té čerstvé již očištěná, oloupaná a nakrájená. Takže ji využijte do posledního kousku. V případě čerstvé musíte naopak počítat s tím, že část vašich peněz skončí v koši, aniž byste z nich měli jakýkoliv užitek.
Kdykoliv po ruce
Právě to na hluboce zmrazené zelenině ocení nejedna hospodyňka. Stačí ji mít v mrazničce a můžete po ní kdykoliv sáhnout. Nemusíte řešit sezonnost, ani to jak dlouho a kde zelenina ležela, než se dostala k vám. Vždy totiž bude skvěle chutnat a příprava vám zabere sotva pár minut.