Psycholožka Laura Janáčková radí, jak zlepšit manželství a příjemně oživit vztah během dovolené

V letním speciálu odpovídá psycholožka Laura Janáčková magazínu Lifee.cz na otázky čtenářů ohledně horkého počasí. Hned v prvním dotazu se dotkne strachu z vody a pokračuje k otázce ohledně zlepšení vztahů na dovolené. Pokud vás ovšem zajímají víc intimní otázky, dozvíte se, jaká veřejná místa bývají plná neřesti. 

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 06. 08. 2024 12:30

Léto se přehouplo do své druhé poloviny, ale to neznamená, že se jeho tématům přestaneme věnovat. Psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková odpověděla na zvídavé dotazy čtenářů v letním speciálu pořadu Laura a její odpovědi.

Chcete vědět, jestli se dá zbavit strachu z vody, nebo jaké knihy by Laura doporučila na dovolenou po mnoha letech manželství?

V létě mívám panickou hrůzu z koupání, se hrozně bojím, že v té vodě něco chytím. Dáte mi nějakou radu? (Míša, 33 let)

Co s tím, Míšo? Myslím si, že koupání k létu patří. Nedovedu si představit, že byste byla s hrůzou zavřená doma, jenom se bála a nikam nechodila. Možná, aby to bylo nejbezpečnější, tak vyrazte k moři, protože slaná voda a moře, tam vám hrozí menší rizika.

Když si vezmeme bazén, pokud máte nějakou prasklinu na patě nebo jiné poškození, u bazénu můžete na oslabené kůži chytit bradavice, ale i plísně. Samotné plísně můžete dokonce chytit i tam, kde se potíte - podpaží, třísla, prostě všude možně. Některé ženy říkají, že také chytily chlamydie nebo trichomoniázu, to už je nepříjemné, tam už se projeví nepříjemný výtok a je třeba jít ke gynekologovi. Nicméně asi nepomůže ani koupání v rybníku, protože i tam nám hrozí pomyslné nebezpečí. Tím mohou být sinice nebo fekální bakterie z odpadu, když ten rybník není zcela čistý. Hrozí i infekce, urologické problémy, záněty a když se té vody napijete, tak vám jistojistě bude špatně a ještě můžete mít i průjmy. Takže vidíte, nebezpečí není jen u bazénu, ale dá se tomu určitě předcházet. Když k němu vyrazíte, tak si vezměte boty, pantoflíčky a dojděte s nimi až přímo k vodě. Pokud jdete někam, kde je rybník, tak si zjistěte na internetu, jestli je vhodný ke koupání, no a jinak se nemusíte bát, užívejte léta a jestli jedete k moři, tak tam se nemusíte bát skutečně ničeho. Hezky se zaplavejte, osvěžte se, protože teď v tomhle horku je to tolik potřeba.

V poslední době si s manželem vůbec nerozumíme, a tak bych si chtěla vzít na dovolenou k moři nějaké knížky o partnerských vztazích. Můžete mi nějaké doporučit? (Kamila, 41 let)

K moři vždycky nosíme knížky, ale doba na dovolené je vhodná i pro povídání. Tady si s partnerem můžete vše probrat a problémy vyřešit. Člověk je na dovolené bez napětí a vše se tam řeší snáz. Nicméně určitě vám doporučím nějaké knížky, trošku jste mi nahrála, takže bych doporučila ty moje. Muži chtějí milenky, to je takový ten návod, jak být ta jedna jediná. Pokud jste na dovolené, kde budete vařit, tak bych doporučila Uvař mi lásku. Co kdybyste na dovolené vařila třeba jenom z afrodiziak? Možná by to pomohlo, vrátila byste se a vztah by byl skvělý. No, a jestli opravdu nevíte jak na svého muže, tak potom doporučuju Jak rozdojit kozla, protože tam máte návod, jak z toho muže dostat úplně všechno. Když to všecko prolistujete rychle, tak možná pomůžou nějaké mírně erotické, romantické a zamilované romány, protože ty vás naladí na ty noci, které možná potom s tím vaším partnerem, když budou příjemné, situaci vyřeší.

Strašně mě vzrušuje sex přírodě, jenže moje nová partnerka se bojí klíšťat, zvěře, různých šmíráků a podobně. Čím ji mám do té přírody nalákat? (Filip, 46 let)

Sex v přírodě může být pro mnoho lidí velmi vzrušující zážitek, ale zároveň může přinášet různé obavy. Pokud chcete svou partnerku přesvědčit, aby se k vám připojila, je důležité respektovat její strachy a hledat způsoby, jak je zmírnit. Zde je několik typů, jak ji můžete nalákat na romantické chvíle v přírodě. Najděte místo, které je bezpečné a soukromé, začněte romantickým piknikem Připravte se na obavy týkající se klíšťat, zvěře a nezvaných pozorovatelů, vyberte si proto čas, kdy je méně pravděpodobné, že na ně narazíte. Například brzy ráno nebo později večer. Nechte ji, aby si sama zvolila tempo, respektujte její hranice a dejte jí vědět, že pokud se necítí komfortně, můžete kdykoliv přestat. Otevřeně mluvte o jejích obavách a o tom, jak je můžete společně řešit. Pokud i přesto zůstává nejistá, můžete začít kompromisem. Například sexem na balkoně nebo ve stanu. Což může poskytnout podobný zážitek bez některých strachů spojených s přírodou. (odpovídal ChatGPT)

Závěrečná slova Laury Janáčkové

Když jsem přečetla tuhle otázku, vzpomněla jsem si na jednoho svého klienta, ten preferoval sex na labutích v Lunaparku, taky v obchoďáku a taky na věžích, kde ho to nejvíc vzrušovalo. Když se podíváme na procenta z výzkumů, tak zhruba 76 % mužů a outdoorovou sexuální aktivitu preferuje a strašně se jim líbí a dokonce se jim u toho líbí, když riskují. Když je tam takové to nebezpečí, že by je někdo mohl vidět, že by je eventuálně mohl někdo překvapit. Asi 23 % se to stalo, ale nějak je to v zásadě nepoškodilo, nicméně některé ženy říkají, že to naopak vzbudilo větší blízkost. Ten pocit, že děláme něco, co se nemá a jsme na to dva, tak jsme v tom oba. Tím nejčastějším a nejoblíbenějším je sex v autě. Hned na druhém místě sex na zahradě, na třetím místě je na pláži a na čtvrtém místě to jsou dálniční odpočívadla. Takže vidíte, co se všechno může stát na těchto lokacích a vy, kteří to nevidíte, tak se třeba necháte inspirovat, zkusíte to a bude to fajn. Tak vám přeju, abyste si užili hezký zbytek prázdnin.

Související články

Další články