Šéfkuchař Jan Punčochář (44) se nedávno fanouškům pochlubil fantastickou váhovou proměnou. Sám napsal, že za deset let omládl o 36 kilogramů. V rozhovoru pro magazín Lifee.cz vysvětluje, jak se mu podařilo úspěšně zhubnout, ale přidává také tipy, jak odlehčit těžké české omáčky. Musel slavný šéfkuchař změnit svůj jídelníček? A jak často ho můžete potkat v posilovně?
Šéfkuchař Jan Punčochář (44) nyní pravidelně dochází na hodiny thajského boxu, přičemž motivací mu byl kolega, kuchař a vítěz soutěže MasterChef Roman Staša. "Bohužel žádný super recept nemám - jen dodržování půstů a tvrdá dřina," vzkázal přes sociální sítě fanouškům, kteří jsou z jeho proměny u vytržení. Jak nám v rozhovoru prozradil, zhubnout toužil celý život, ale shozená kila vždy poctivě nabral zpátky. Čím to je, že tentokrát se mu to podařilo?
Doporučené video: Rozhovor s Janem Punčochářem
Jan Punčochář připravuje českou klasiku odlehčeně
Pane Punčocháři, 15. června budete jednou z hvězd letošního Apetit pikniku v pražské Grébovce. Co hezkého tam návštěvníky čeká?
Budu na hlavním pódiu vařit nějaká skvělá jídla, která budu návštěvníky také učit. Budeme vařit a povídat si. Z mé strany to bude česká klasika v trošku moderním pojetí, co běžně připravujeme U Matěje.
Co dělají Češi špatně, když připravují českou klasiku?
Většinou jde o to, že neuděláme dobrý vývar nebo špatně zarestujeme základ. Není to tak silné a dobré. Česká kuchyně navíc vyžaduje opravdu hodně času a my jídlu častokrát nevěnujeme tolik času, lásky a péče, kolik by si zasloužilo. Mnoho lidí také nevybírá ty nejlepší suroviny. Hodně Čechů nakupuje jen to, co je v akci, ale měli by vybírat tak, aby mrkev s celerem voněla, cibule tam byl dostatek a měli jste kvalitní maso. Základem je nebát se dát do jídla kvalitní suroviny. O to jde v každé kuchyni, nejen v té české.
Dá se česká kuchyně připravit odlehčeněji? Všimli jsme si v redakci, že vy sám jste v poslední době zhubnul.
To asi nebude českou kuchyní, to vám říkám na rovinu. Jasně, že se to dá připravit odlehčeněji. Česká kuchyně je často zahušťovaná jíškou, je tam hodně másla, a to se nedá obejít. Ale pokud mám být konkrétní, tak když děláte svíčkovou, kde je hovězí na smetaně, tak tam vůbec nemusíte dávat mouku. Dáte tam více kořenové zeleniny, rozmixujete to a propasírujete, a máte ji bezlepkovou. Nedáte tam litr smetany, jen jí ten pokrm lehce zjemníte, aby byla krémová. Můžete ji dát do bombičky, aby byla našlehaná, a tím ji provzdušníte. Existuje hodně fíglů na to, aby omáčka nebyla těžká. Ale nejdůležitější je podle mě množství porcí. Když chci, aby to nebylo těžké a abych si po obědě nemusel jít lehnout, tak si nedám šestnáct knedlíků, dám si jen dva. To je základ všeho.
Jan Punčochář o svém hubnutí
Sám zmiňujete, že českou kuchyní jste nezhubnul. Čím tedy?
Základem je asi sport. Chodím cvičit šestkrát, někdy sedmkrát v týdnu. Tolik hodin týdně strávím sportem.
Změnil jste také jídelníček?
Nezměnil, ale změnil jsem právě ty porce, množství jídla. Celé je to o porcích, dávat si poloviční nebo čtvrteční porce mi bohatě stačí. A je jedno, co jíte. Neomezil jsem svůj jídelníček tak, že bych jedl saláty, ale zmenšil jsem porce. Pestrá strava je důležitá.
Máte nějakého nutričního poradce?
Ne. Za celý svůj život, co jsem chtěl zhubnout, jsem zhubnul několikrát a potom jsem vždycky přibral. Jsem teoretický odborník na všechny diety světa.
Jdou kila stále dolů, nebo se to už zastavilo?
Jasně, že ano, je to celé o sportu. Ale já nemám žádný cíl. To, co se v médiích odehrálo poté, co jsem zveřejnil svoji fotku, nemělo ukázat, že jsem zhubnul, ale můj progres za deset let. Jsem o deset let starší a o 36 kilo mladší. Chtěl jsem, aby to bylo legrační, ne aby to rozpoutalo, že všichni začneme hubnout, abychom vypadali dobře.
Jaké máte zatím skóre?
Za posledních osm měsíců je to asi dvanáct nebo třináct kilo, ale celkově za těch deset let je to asi 36 kilo.
Na fotografie šéfkuchaře Jana Punčocháře se můžete podívat v naší fotogalerii.