Recept na nejlepší vosí hnízda: Kristina z Lifee dělá tisíce kusů, které zachutnají i odpůrcům cukroví

Vosí hnízda
Zdroj: Kristina Vodičková/Lifee
Na vosí hnízda používám otevírací formičky, které jsou dle mého praktičtější než vyklápěcí. Nesmíte ale zapomenout před každým hnízdem vysypávat formičku moučkovým cukrem. Takto vypadaly mé každoroční nákupy na hnízda pro přátele a jejich přátele. Nedám dopustit na piškoty Opavia, Holandské kakao, máslo jedině od Madety a krabičky na 15 ks hnízd seženete v Makru. Lednička plná zhruba 600 ks hnízd je mojí předvánoční klasikou. Zde ještě jednou recept na nejlepší hnízda. + 1 fotka+ 2 fotky

Tisíce kousků vosích hnízd podle jednoduchého receptu z rodinné kuchařky potěšily už desítky lidí, nyní se o něj zástupkyně šéfredaktorky Kristina podělí i se čtenáři Lifee.cz. Nakupte piškoty, rum, máslo, cukr, rum, kakao a vajíčka a proměňte je v cukroví, které vám bude každý závidět a hlavně ujídat. 

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 15. 12. 2024 06:00

Nejlepší doba na přípravu vosích hnízd je zhruba týden až 10 dní před Vánoci. Nejen proto, že toto cukroví není třeba dávat uležet, je výborné do druhého dne (kdy změkne spodní piškot), ale hlavně si kratší dobou zajistíte, že nezmizí do Štědrého dne.

Vosí hnízda dělám už roky podle receptu od mé tety. Zalíbil se mi hlavně proto, že v něm nejsou ořechy, které nemám ráda, a jak víme, vše je o preferencích. Pokud tedy chcete hnízda oříšková, tento recept pro vás nebude. Tady vám budou stačit piškoty, moučkový cukr, kakao, vajíčka, voňavý český rum a máslo.

Prověřený recept, který milují stovky lidí

Když jsem před lety s hnízdy začínala, bylo to jen pro rodinu. Pár kousků, které ochutnali příbuzní, pak pár přátel a poté jsem je vzala na jeden pracovní večírek. A tam to začalo. Pochvaly o tom, že lepší nikdo nikdy nejedl, a čím to je. Směle jsem rozdávala recept a později začala brát první objednávky. Ty se jeden rok zvedly až na 3500 kousků, a to už byl opravdový strop, protože jsem místo odpočinku po práci denně do tří do rána plácala hnízdečka.

Ač recept předávám ráda dál, vrací se mi, že nemá hnízda nikdo tak pěkná, jako je dělám já. Myslím si, že čtenářky Lifee jsou ale velmi šikovné, a pokud dodržíte všechny postupy, které jsem si za ty roky ověřila, budou na vás všechny vánoční návštěvy pět ódy od rána do večera.

Recept na nejlepší vosí hnízda

Na jednu várku (25-30 ks podle formičky) budete potřebovat na těsto: 160 gramů piškotů (najemno namletých), 160 gramů moučkového cukru, 3 lžíce rumu, 60 gramů másla, 1 bílek a kakao. Na náplň potom na stejný počet potřebujete: 80 gramů másla, 1 lžíci rumu, 1 lžíci moučkového cukru, 1 žloutek.

K tomu všemu ještě celé piškoty, které budou sloužit jako podstavec hnízd.

Z vlastní zkušenosti radím dělat 2-4 várky dohromady, lépe se vše míchá (robot velmi pomůže i se šleháním náplně) a navíc jednou várkou vše začnete a pak budete litovat, že jste už předem tohoto pracnějšího cukroví neudělali více a musíte postup opakovat.

Zásady ve vytváření těsta a náplně na hnízda

Piškoty rozhodně doporučuji mít namleté opravdu najemno, těsto je pak hladké a dobře se s ním pracuje. Pokud máte robota, určitě využijte jak na vytváření těsta, tak i na náplň. U těsta platí dát nejprve suché složky - piškoty, cukr, kakao - pak udělat důlek do kterého dáte rozměklé (ne rozehřáté) máslo, rum a bílek. Vše musí být krásně pospojované, u méně várek to jde dobře i ručně, když nemáte velké kousky piškotů, vše se hezky spojuje.

Postup, jak vytvářet těsto a náplň najdete i ve videu z mého Instagramu

Hotové těsto poté vložte pod fólií do lednice a vyšlehejte si náplň. I tu je poté dobré vložit do lednice, aby trochu ztuhla a lépe se s ní pracovalo. Můžete vše i urychlit tím, že dáte náplň do mrazáku, ale ne do plného zmražení, to není potřeba.

Častá otázka padá na vajíčko - ano, vkládá se syrové, nejlepší je velikost M, určitě ne S, a pokud L, přidejte trošku u všech ingrediencí. Velké vajíčko může způsobit, že těsto bude moc lepkavé (přidejte piškoty), a žloutek vám zase může hodně naředit polevu (přidejte cukr a rum na vyrovnání chutě).

Postup vytváření a hlavně plnění hnízd

Hnízda nemusíte dělat hned ten den, odležení ničemu neuškodí, ba naopak, víc se mi vyplatí mít vše hotové a pustit se do tvoření až další dny. Na stůl si tak připravím mísu s piškoty, mističku plnou moučkového cukru, lžičku, a pak teprve vyndám těsto a náplň.

Formičku před každým hnízdem vysypu moučkovým cukrem, lehce oklepu a natlačím do ní těsto. Zásadní je velké množství náplně, takže důlky tvořím ukazováčkem co do největší hloubky, a pak vše uhladím. Náplň vkládám obrácenou stranou lžičky. Dá se říct, že jsem vyzkoušela vše, včetně plnicích pytlíků a nádob, ale náplň se mi tak až moc zahřívala a pak mi nedržela hnízda ve stoje na piškotu. Postup jsem jednou točila na Youtube, tak se můžete podívat ZDE.

S vyplněným otvorem náplní navrch přidejte piškot. Formičku poté otevřete (buďte jemní a přidržujte strany, aby se hnízdo nerozevřelo, to se stává, když máte vše moc teplé a nevysypáváte cukrem) a hnízdo vyjměte a skladujte piškotem dolů, aby náplň piškotový podstavec změkčila.

Moje rada je mít plastové krabičky, ve kterých se hezky drží chlad, hnízda se tak drží pohromadě a z piškotů neodchází a nepadají pro velké teplo. Skladuji je v lednici, nebo ve větším chladu ve sklepě. Nedoporučuji skladování v krabici a v teple.

Přeji vám hodně zdaru při tvoření a nebojte se toho, když nebudete recept upravovat (opravdu to bez vajec není ono, vyzkoušeno), budete za hvězdy.

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Související články

Další články