Vánoce bez tradičních perníčků si neumím představit 66 procent Čechů. A tři čtvrtiny z nich se před svátky věnují jejich pečení, nejčastěji společně s nejbližšími členy rodiny. Ukázal exkluzivní průzkum obchodů Albert. Kromě tradičních perníčků si vyzkoušejte ozvláštnit letošní Vánoce i svátečním perníkem. Je vláčný a nadchne i ty členy rodiny, kteří si dávají pozor na linii.
Perníčky a Vánoce k sobě prostě patří. Už malé děti milují jejich malování a dospělí si zase užívají vůni, která se line domácností po jejich upečení. Neváhejte tedy a pusťte se do pečení i vy! Jak připravit sváteční perník podle receptury mistra pekaře Václava Bozděcha?
Co budete potřebovat:
3 vejce
350 g hrubé/polohrubé mouky
350 g jemné krupice
400 g jablek
200 ml slunečnicového oleje
2 lžíce kakaa
1 lžička skořice
1 g kypřicího prášku do perníku
1 hrst oříšků
1 hrst rozinek
1 sáček vanilkového cukru
cukr moučka podle chuti
Jak na to:
- Oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte stranou a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Jablka oloupejte a nastrouhejte. Suroviny včetně žloutků dejte do mísy, lehce promíchejte a přidejte vyšlehané bílky. Směs ručně vymíchejte.
- Poté vymažte pečicí formu o průměru 28 cm olejem, vysypte hrubou moukou a vylijte směsí.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 140–150 °C po dobu 25–30 minut. Po upečení je perník možné promazat marmeládou nebo čokoládou a různě zdobit, třeba přes šablonu vločky jej posypte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!