Pokud je nějaké roční období vhodné pro konzumaci nejrůznějších polévek, je to právě podzim. Není nad to si po návratu z propršeného dne sednout nad talíř voňavé, teplé a lahodné polévky. Nejen, že vám dozajista zlepší náladu, ale navíc uděláte něco i pro své zdraví. Polévky jsou totiž často chudé na kalorie, ale bohaté na vitamíny a minerály.
Už naše babičky věděly, že polévka je grunt, proto se bez ní neobešlo žádné sváteční jídlo. V období podzimu pak byly za starých dob na stole polévky denně. Šlo totiž o zdravou, levnou a chutnou alternativu, která zahřála a z jednoho hrnce se najedla spousta lidí. Pojďme si připomenout recepty na ty nejlepší podzimní polévky, kterými můžete zpestřit jídelníček v následujících týdnech.
Podzimní čočková polévka s křenem
Suroviny:
500 g čočky
3-4 litry vody/vývaru
5 středně velkých mrkví
3 středně velké cibule
3 velké stroužky česneku
5 lžic čerstvě nastrouhaného křenu
hrst majoránky
himalájská růžová sůl podle chuti
Postup:
Čočku den předem namočíme, abychom ji pak měli uvařenou během chvilky. Nasekáme cibuli na jemno a na másle ji necháme zesklovatět. Mezitím na hrubém struhadle nastrouháme mrkev. K zesklovatělé cibuli prolisujeme stroužky česneku a necháme ho chvilku provonět. Následně přidáme nastrouhanou mrkev a čočku. Vše řádně zamícháme a několik minut restujeme, dokud mrkev aspoň trochu nezměkne. Zalijeme vroucí vodou či vývarem, přidáme majoránku, sůl a vaříme pod pokličkou do měkka přibližně 20-25 minut. Když máme už téměř hotovo, přidáme čerstvý nastrouhaný křen.
Podzimní dýňová polévka
Suroviny:
1 dýně Hokaido
1-2 l vody
2 - 3 kostky bujónu
3 lísky bobkového listu
3 kuličky nového koření
0,5 lžičky drceného hřebíčku
0,5 lžičky skořice
2 lžičky kari
špetka pepře
Postup:
Z dýně odstraníme semínka a nakrájíme na menší kostky. Přendáme do většího hrnce a zalejeme vodou, přidáme bujón, bobkový list, nové koření a hřebíček. Vaříme dokud není dýně opravdu hodně měkká (cca 20 - 30 min), poté vylovíme koření, rozmixujeme. Do rozmixované polévky přidáme zbývající koření - skořici, kari, pepř - řídíme se vlastní chutí. Nakonec můžeme polévku zjemnit smetanou/zakysanou smetanou/jogurtem.
Podzimní květáková polévka
Suroviny:
1/2 většího květáku
2 větší mrkve
2 větší brambory
2 cibule
konzerva sterilovaného hrášku
konzerva kukuřice
8 kuliček nového koření
2 bobkové listy
vegeta
máslo
krupice
Postup:
Do většího hrnce, dáme rozpustit 2 PL másla, a vložíme na jemno nakrájenou cibuli. Necháme lehce zesklovatět. Nastrouháme na kolečka mrkve a přidáme do hrnce společně s kořením. Na drobné kousky nakrájený květák a brambory vložíme také do hrnce a zalijeme vývarem. Povaříme do měkka a následně přidáme hrášek, kukuřici a lehce vmícháme dvě PL dětské krupičky
Další skvělé polévky a jiné recepty najdete na webu Toprecepty.cz