Jestli patříte mezi milovníky kvalitní gastronomie, tak zbystřete. Blíží se k nám festival restaurant Week, který otevře dveře stylových restaurací široké veřejnosti. Šéfkuchaři prvotřídních podniků nejen v Praze, ale i v dalších městech, připravili tříchodové menu za 590 nebo 790 Kč. Překrásné podniky, kam se jen tak nepodívát, jsme zmapovali a vybrali naše favority.
Určitě jste někdy slyšeli názvy restaurací Aromi, La Bottega Linka, Sansho, Gran Fierro či La Bodeguita del Medio. Tyto a další stylové pražské restaurace představí svá festivalová menu za dostupnou festivalovou cenu.
A zapojí se i některé podniky mimopražské jako strakonická restaurace Sůl a řepa, táborská Mace, nebo Dvůr Perlová voda nedaleko Kostelce nad Ohří. „Chceme podpořit a nastartovat českou gastronomii", uvádí Jirka Hilgart, vítěz soutěže Masterchef 2015 a projektový manažer podzimní edice Restaurant Weeku.
Luxus za dostupné ceny
Gastronomický festival Restaurant Week proběhne od 25. října do 12. listopadu 2023 ve více než třiceti restauracích po celé republice. Festivalové menu se skládá z předkrmu, hlavního chodu a dezertu. Menu pro jednoho vyjde na 590 nebo 790 Kč včetně koktejlu na uvítanou. Rezervace stolů probíhají přes stránky festivalu a už jsou v běhu.
Na festivalu můžete ochutnat řadu specialit v trendy a stylových podnicích. Nás zaujala La Bottega di Finestra, známé italské bistro a obchod s delikatesami. Jejich festivalové tříchodové menu (varianta s masem) začíná hovězím tatarákem (pražené pistácie, parmazánová majonéza), pokračuje hlavním chodem (Entrecote steak s rukolovým salátem a parmazánovou omáčkou) a je sladkou tečkou je Choco Caramel. Fotky jídel si můžete prohlédnout v naší galerii.
Se zajímavým menu přichází i šéfkuchař restaurace La Bodeguita del Medio: krevety na česneku s rajčaty a olivami, vepřová panenka s batátovým pyré a pikantní kokosovou omáčkou, flambovaný ananas s karamelem, skořicí a kokosovou zmrzlinou. Marinovaná filátka sardinek v chianti octu můžete ochutnat v plzeňské restauraci Rango, grilovanou chobotnici s hráškovým pyré Na Krétě v Hořovicích. Pokud se chcete vyhnout masu, tak podniky nabízí i variantu vegetariánského menu.
Restaurant Week u nás i ve světě
Tento tradiční festival je oblíbený po celém světě. Poprvé se konal v roce 1992 a od té doby ho obvykle dvakrát ročně pořádají v New Yorku, Chicagu, Londýně a dalších městech evropských zemí, včetně Polska, odkud se festival rozšířil i k nám.
„Výhodou je, že restaurace díky rezervacím vědí, kolik lidí k nim přijde. Můžou dobře plánovat, a tak se zbytečně nic nevyhodí,“ popisuje myšlenku #RespectFood a #zerowaste Anna Grosmanová, úspěšná foodblogerka, která stojí za českým Restaurant Weekem.
Oslava české gastronomie
Princip festivalu je jednoduchý: speciální menu, které restauratéři připraví, má být dostupné široké veřejnosti. I proto se v podzimní edici zavádí další cenová kategorie restaurací, které nabídnou menu o 200 korun levnější.
„Chceme podpořit a nastartovat českou gastronomii, a protože se akce zúčastní i podniky v menších českých městech, zvolili jsme cenu, která víc odpovídá zaměření restaurací a možnostem zákazníků, tedy menu za 590 Kč,“ dodáva kuchař a projektový manažer festivalu Jirka Hilgart.
Fotky festivalových jídel si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.