Richard Krajčo nosí šperky s příběhem: Kříž z blešáku v Brooklynu a okřídlené srdce jako symbol vlastního kostela

Richard Krajčo nosí šperky s příběhem: Kříž z blešáku v Brooklynu a okřídlené srdce jako symbol vlastního kostela
Zdroj: Lifee/Veronika Nováková/Herminapress/koláž Lifee
Masivní zlatý kříž zakoupil Richard Krajčo na bleším trhu v Brooklynu.Okřídlené srdce z bílého zlata je symbolem nadace AnděLové Karin Babinské a Richarda Krajča.Spisovatelka Karin Babinská, manželka Richarda Krajča, nedávno pokřtila novou knihu Čarodějky - a Richard u toho nesměl chybět.Masivní kříž s nápadnými barevnými kameny nosí Richard Krajčo stále u sebe.+ 13 fotek+ 14 fotek

Zpěvák Richard Krajčo je známý svými extravagantními outfity, kterým dominují průhledné materiály, výrazné barvy a také nepřehlédnutelné šperky. V rozhovoru pro magazín Lifee.cz se v detailu pochlubil svými oblíbenými kousky, které jsou pro něj srdeční záležitostí. Kromě masivního kříže s velkými barevnými kameny nosí na krku také okřídlené srdce z bílého zlata. Jak souvisí s kostelem, který s manželkou Karin nedávno koupili? 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 27. 10. 2024 12:00

Richarda Krajča (47) v davu rozhodně nepřehlédnete a může za to také jeho osobitý módní styl. Richard se nebojí extravagance a světových trendů v pánské módě, mezi které patří například barevné kalhotové kostýmy, kabelky, boty na podpatku, topy z průhledných materiálů nebo v metalických barvách.

My jsme nemohli přehlédnout jeho šperky, přičemž výraznější je masivní kříž s velkými barevnými kameny a menší subtilní okřídlené srdce z bílého zlata. Oba kousky mají pro zpěváka symbolický význam a kromě detailních fotografií nám Richard také svěřil jejich zajímavé příběhy.

Doporučené video: Richard Krajčo o svém módním vkusu

Tajemný kříž z brooklynského blešáku

Velký kříž, který Richard nosí na krku, je z blešího trhu v Brooklynu, a byť je šperk velmi masivní, Richard přiznává, že nepátral po tom, z jakého je kovu a co jsou zač jeho barevné kameny. Není to pro něj důležité. "Přešli jsme brooklynský most a kousek odtud směrem na metro je pod mostem legendární čtvrť, kde je blešárna. Celá rodina jsme si tam našli krásné věci – a to nás vlastně bavilo nejvíc," popisuje zpěvák místo, kde svůj talisman objevil. Rozhodně to nebylo na první dobrou - naopak.

"Dlouho jsem pro sebe nemohl nic najít a nakonec jsem narazil na tenhle kříž. Strávili jsme tam třeba tři hodiny a všichni už za mnou chodili, protože si dávno něco našli – někdo třeba staré hodinky. Říkali: „Tati, taky si musíš něco odvézt,“ vzpomíná Richard na výlet po americkém blešáku. Jeho talisman se dlouho schovával. "Nakonec jsem přišel k jednomu stánku, kde jsem za tu dobu byl už tisíckrát, a řekl jsem si: „Vždyť já jsem ho vůbec neviděl! To je on, ten chci!“ A okamžitě jsem si ho vzal."

Okřídlené srdce jako symbol kostela

Druhý talisman, který Richard Krajčo nosí na krku, je okřídlené srdce z bílého zlata. Jeho detailní fotografii najdete v naší fotogalerii. Jde o symbol jeho nadace AnděLové, která si dlouhodobě klade za cíl také zrestaurovat a udržovat Kostel sv. Petra a Pavla v Chotěvicích. Ten Richard Krajčo s manželkou Karin koupili. Dvojice jej restauruje také za přispění řady známých osobností.

"Přišel za mnou Leoš Mareš s tím, že zaslechl, že máme kostel – a že to je asi věc, kterou nikdy mít nebude, ale přijde mu to zajímavé. A kdybychom s něčím potřebovali pomoct, tak se na něj můžeme obrátit," popisuje Krajčo, jak se zrodila myšlenka na originální financování památky. "My jsme o tom přemýšleli a jednou večer, když jsme leželi v ložnici, jsme došli k tomu, že 14 obrazů Křížové cesty v kostele bychom mohli nechat adoptovat osobnostmi dnešního světa." Kromě Leoše Mareše zde obraz vlastní Lucie Bílá, Jiří Strach, Olga Lounová nebo Filip Rožek.

"Ten kostel dnes stojí nějakých 180 let, a jestli tady zůstane a my ho opravíme, tak věříme, že tady dalších 180 let bude. To nás lidé už pravděpodobně nebudou znát, ale budou vědět, že nějaký Leoš Mareš tam má cedulku a nechal tam nějaký otisk," vysvětluje Krajčo myšlenku celého projektu.

Sedm obrazů stále hledá majitele

Jeden z obrazů Křížové cesty nechávají zrestaurovat také občané vesnice, kde se kostel nachází, zbývajících sedm zatím majitele nemá. "Necháváme to volně plynout a lidé se k nám většinou nějak přirozeně dostanou. A je to celé hlavně otisk dnešní doby," naznačuje Krajčo, jak s manželkou Karin postupují, pokud jde o rekonstrukci. "V kostele máme historická díla, a také moderní díla Pepy Rataje, který nám to doplňuje pop artovým uměním. To se ale vždy musí dotýkat víry," zmiňuje zpěvák. Díky kostelu má pocit, že po sobě něco trvalého a nadčasového on sám zanechá.

Na detailní fotografie oblíbených šperků zpěváka Richarda Krajčo se můžete podívat v naší fotogalerii.

Související články

Další články