Sedm let bez kouření v restauracích: Z cigaretového kouře se stala společensky nevhodná záležitost

Žena kouří a pije kávu
Zdroj: Profimedia

Pryč jsou doby, kde bylo všude kolem nás zakouřeno. Cigaretový dým se na nás valil ze všech stran, z restaurací, kaváren i koncertních sálů a nekuřáky ohrožovalo pasivní kouření. Od roku 2017 se vše naštěstí začalo měnit a postupně začínáme žít v jiném světě, ve světe bez kouře.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 26. 06. 2024 19:40

Vzpomínáte, jak bylo kdysi všude zakouřeno? Kouř nás vítal v restauracích, barech, letadlech, a dokonce i v nemocnicích.

Třeba za socialismu si dokonce lékař během vyšetření sem tam potáhnul a zapálená cigareta odložená na popelníku otravně dýmala pacientovi do obličeje. To už je pro nás dnes nepředstavitelné. A považte, že kouření na palubách letadel bylo zakázáno teprve v roce 1990.

Když v báru houstne dým nebo legendární Kouř

Samostatnou kapitolou byly v minulosti bary a diskotéky. Skrz kouř tam nebylo vidět na metr, cigarety se neodkládaly ani při tanci a druhý den jsme si mohli divoký večírek připomenout smradlavým a propáleným oblečením. Ale tehdy se o škodlivosti cigaret ještě tolik nemluvilo a nikoho to zásadně netrápilo. Zakouřená bunda se hodila na den na balkón a na propálenou díru se našila záplata.

Ostatně, zavzpomínat si na tu dobu můžeme i v mnoha filmech. Květa Fialová například zpívala slavnou píseň Když v báru houstne dým v kultovním českém westernu Limonádový Joe. Bez cigarety by se neobešel ani legendární film Kouř a cigaretky si dopřávali také Samotáři v čele s Jiřím Macháčkem.

Kuřáci přecházejí na bezdýmné alternativy

Zažloutlé prsty i pánské vousy už ale naštěstí pomalu mizí. Svět se mění a vypadá to, že nás čeká budoucnost bez cigaretového kouře. V roce 2017 Česká republika oficiálně zakázala kouření v restauracích a v jiných veřejných prostorách a lidé začali nad škodlivostí kouření více přemýšlet. Podle průzkumu Státního zdravotního ústavu z roku 2021 přestal od té doby kouřit přibližně jeden člověk ze sta a tři lidé ze sta nahradili klasickou cigaretu jednou z bezdýmných alternativ, jak uvádí ČTK. Možná se vám zdá, že je to málo, ale každá změna k lepšímu se počítá.

Každopádně nejlepší, co pro sebe i své okolí mohou kuřáci udělat, je s kouřením úplně přestat. Ti kteří se ale nikotinu nechtějí vzdát mohou zvážit přechod od klasických cigaret na méně škodlivé bezdýmné alternativy jako například zařízení na nahřívání tabáku nebo elektronické cigarety. Obě zařízení sice obsahují nikotin, na kterém vzniká závislost, ale ten není hlavním důvodem nemocí spojených s kouřením. Tou jsou škodlivé chemické látky, které vznikají při hoření cigarety. Bezdýmné alternativy tabák nebo tekutou náplň nahřívají a nevytvářejí kouř ani popel, ale aerosol. Produkují tedy výrazně minimálně méně škodlivin v porovnání s cigaretami.

Kuřáci dnes stojí před hospodami v hloučcích

Kuřáci to v dnešní společnosti už holt nemají lehké. Sice pro ně ještě existují vyhrazená místa například na letištích, ale v barech a restauracích už si nezapálí. Nezbývá jim tedy nic jiného než v hloučcích přešlapovat před vchodem a doufat, že jim konverzace uvnitř podniků neuteče. Nepříjemný zápach kouře je prostě dnes brán jako společenské faux pas, které je nepřípustné, pokud vyrážíte na důležitou schůzku, pracovní pohovor, nebo na významnou společenskou událost. Člověk budí dojem hygienického pochybení či nespolečenského hulvátství.

Alternativy bez kouře představují menší riziko

Podle odborníků je nasnadě, že alternativní bezdýmná zařízení nevystavují nekuřáky zdravotním rizikům spojeným s pasivním kouřením. „Pasivní kouření neboli ‚secondhand smoking‘ je podle údajů Světové zdravotnické organizace každý rok zodpovědné za statisíce úmrtí nekuřáků – celosvětově až 200 000 zaměstnanců umírá ročně v důsledku pobytu v zakouřeném prostředí na pracovišti a další tisíce umírají kvůli pasivnímu vystavení tabákovému kouři doma nebo ve veřejných prostorech,“ připomíná gynekolog MUDr. Čeněk Born, CSc., a dodává: „Naproti tomu již existují výsledky studií, podle nichž má užívání bezdýmných alternativ v uzavřené místnosti ze všech sledovaných škodlivých a cizorodých látek za následek detekovatelné zvýšení pouze obsahu acetaldehydu, glycerinu a samozřejmě i nikotinu v ovzduší – ovšem v hodnotách nižších, než předepisují standardy pro kontrolu kvality vnitřního prostředí. I přesto stále platí, že jakýmkoli formám užívání tabáku a nikotinu, ať už v cigaretách, nebo bezdýmných výrobcích, nesmějí být vystavovány např. těhotné a kojící ženy – ani aktivně, ani pasivně.“

Zlepšení kvality pleti a schody bez funění

Bezdýmné alternativy mají podle jejich uživatelů, kteří k nim přešli od cigaret, také několik dalších výhod, jak popisuje ve své osobní zpovědi šéfredaktorka Lifee.cz, Markéta Behinová, která si klasickou cigaretu nezapálila už sedm let. "Samozřejmostí pro mě vždycky bylo nekouřit v období těhotenství a kojení. Při prvním dítěti jsem ale bohužel po ukončení kojení chuti na cigaretu neodolala. Při druhém dítěti jsem na to šla jinak. Nikotinu jsem se nechtěla úplně vzdát, a proto jsem byla ráda, když jsem objevila alternativu bez kouře," popisuje Markéta své vlastní pohnutky. "Pomohlo mi, že na elektronickou cigaretu předtím přešel můj muž a mohla jsem na něm pozorovat změny. Přestal zapáchat kouřem, funět při chůzi po schodech a zlepšila se mu i barva a kvalita pleti."

Bezdýmné alternativy však stále obsahují nikotin, který je návykový, jsou určeny pouze pro dospělé kuřáky a rozhodně nejsou primárně prostředkem k odvykání kouření – i když v některých zemích, např. v Anglii, jsou užívány jako schválený doplněk léčby závislosti na tabáku. Nejlepším způsobem, jak snížit zdravotní rizika spojená s užíváním výrobků s obsahem tabáku nebo nikotinu, je přestat je zcela užívat.

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Související články

Další články