Smutná kráska Alma Rubens: První manžel jí vykloubil čelist. Problémy řešila morfiem a skončila v blázinci mezi maniaky

Alma Rubens
Zdroj: Wikimedia Commons, Albert Witzel, Public domain

Alma Rubens mohla být skutečnou hvězdou němých filmů, jen kdyby jí v tom nebránila manželství plná násilí a následné zneužívání omamných látek. Nebo to bylo naopak, že drogy přinesly do jejího soukromí násilí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 08. 2024 16:00

Nikdo doposud nezjistil důvod splínu Almy Rubens, jisté ale je, že trpěla krizí identity. Tento jev šel pozorovat již u jejího otce Johna, který coby německý židovský emigrant svůj původ celý život tajil a raději uváděl irské katolické kořeny po své matce.

Nebylo se z čeho radovat

Podle všeho bylo Almino dětství strejně žalostné jako její dospělá léta. Oba rodiče na tom byli se zdravím hodně špatně. Museli však tvrdě pracovat, aby nějak uživilli rodinu. Výdělky ve výši 12 dolarů týdně však pro tříčlennou domácnost mnoho změn nepřinesly. Nestačilo to. Ani zdaleka. Naštěstí se alespoň podařilo dostat Alminu maminku Theresu do nemocnice, kde se jí dostalo odpovídající péče.

Alma se ale musela spokojit se zbytky. Doslovně. Často prý dojídala pokrmy po své matce. Není tak divu, že se obrátila k divadlu a herectví, které jí na pár hodin přeneslo do jiného světa, který k ní nebyl tak krutý. Známou se stala díky náhodě, kdy jedna z dívek ze souboru onemocněla. Nabídli jí záskok. Ukázalo se, že je pro prkna, co znamenají svět, stvořená. O něco později se ale setkala s hercem Franklynem Farnunem, který ji přesvědčil k tomu, aby přešla do televize. Jsou tam dobré výdělky. A ty Alma potřebovala jako sůl. Jeho úmysly ale nebyly tak úplně ušlechtilé.

V šestnácti se s matkou přestěhovala do Los Angeles, otec zůstal v San Franciscu. Téměř ihned uspěla. Nejprve v krátkých filmech, pak v kontroverzním snímku D.W. Griffitha Zrození národa. Pak přišla první velká role v The Narcotic Spectre. Ten vznikl v roce 1914. O čtyři roky později se provdala za starého známého Farnuna. Po dvou měsících požádala o rozvod. Údajně to byla noční můra. Nejprve se porvali v kavárně, pak ji doma Franklyn udeřil tak silně, až jí vykloubil čelist. Od té doby bylo na denním pořádku bití.

Znovu svobodná podepsala smlouvu s velkou společnosti, což jí vyneslo práci v opravdu velkých produkcích. Pak se ale najednou stáhla. Tvrdila, že chce vést klidnější život a stát se spisovatelkou. Ve skutečnosti propadla drogám.

Epický návrat Almy Rubens

Málokomu se podařil tak ohromující návrat do světa filmu jako Almě. Ukázala se v řadě úspěšných filmů. Bohužel se ale nedokázala zbavit závislosti na morfiu, ba naopak, ta se neustále zhoršovala. To se začalo postupně projevovat i na jejím výkonu. Dle kolegů nesrozumitelně blábolila a měla skleněný pohled.

Druhým manželem se stal scénarista Daniel Carson Goodman. Jenomže i on jí nadával a bil. Na Štědrý den ji udeřil kabelkou přes čelist. Tentokrát ale nebyla vykloubená. Rozvod proběhl v klidu. Pak přišlo alespoň jedno štěstí. Její matku kontaktovali právníci zesnulého australského boháče Michaela Hayese, jehož nejbližší příbuznou byla právě Almina matka. Dostala šek na 300 000 dolarů.

V roce 1926 se konala další svatba, tentokrát s Ricardem Cortezem. Vloudila se však chybička, vzali se ještě předtím, než byl zcela zrušen předchozí svazek. Ihned se z ní stala bigamistka. A skandál byl na světě. Jakmile se vše uklidnilo, řekla mu, že by ráda do důchodu, aby se mu mohla věnovat. Přitom měla v ruce několik dalších smluv, takže lhala.

V roce 1928 si vyrazili do Evropy na líbánky.Tam se Cortez dozvěděl o tom, že má ráda morfium. Po návratu ji ihned opustil. Užívání drogy se tak kvůli tomu vymklo kontrole. A to začalo ovlivňovat její mysl. Dle sousedů vycházela v noci každou lichou hodinu ven. Pořádala hlučné párty anebo s baterkou v ruce hledala jakýsi neexistující předmět. Úřady ji tak poslaly do sanatoria. Po cestě tam stihla bodnout jednoho z lékařů. Rovněž se pokusila o několik útěků ze zařízení.

Zanechala za sebou spoušť

Zatímco byla Alma v blázinci, doma se musely řešit její průšvihy. Napadení řidiče, napadení pokojské a nelegální užívání narkotik. A samozřejmě rozvod s Cortezem. Po návratu do "normálu" se k herectví již nevrátila. Jen krmila tisk svým zázračným vyléčením. Prý ji umístili mezí nejhorší maniaky, nedovolili mluvit s matkou, ani číst oblíbené knihy.

Od toho okamžiku vzal její život již rychlý spád. Oslabená léty užíváním narkotik dostala zápal plic, jemuž v roce 1931 podlehla. Dožila se pouhých 34 let.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Alma Rubens
Factinate.com: Sorrowful Facts About Alma Rubens, The Silent Film Siren

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články