Naše babičky uměly péct ty nejlepší štrúdly. Dali si práci s taženým těstem a věnovaly pečení spoustu péče. Pokud si na tažené těsto netroufáte, ale nechce použít ani kupované listové, zkuste náš recept. Díky zakysané smetaně bude těsto vláčné a chutné. Téměř jako od babičky...
Připravit těsto ze zakysané smetany zvládnete každý. I ti, co moc často nepečou. Díky zakysané smetaně se s ním bude dobře pracovat a naplnit ho můžete nejen jablky, ale třeba tvarohem či ořechy.
Jak připravit těsto na štrúdlíky
Budete jich mít plný plech a zaručeně si pochutnáte. Na tento recept budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 125 g Hery
- 200 g zakysané smetany
Mouku, Heru a zakysanou smetanu smícháme a vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Rozdělíme je na 9 dílků, které vyválíme na malé obdélníčky velké cca 10x15 cm. Ořízneme je rádýlkem do tvaru obdélníku a odříznuté okraje odložíme.
Náplň do jablečných štrúdlíků
Když je hotové těsto, nastal čas na přípravu náplně. Pokud se rozhodnete upéct jablečné štrúdlíky, budete potřebovat:
- 400 g jablek
- skořicový cukr
- strouhanka
Obdélníčky naplníme jako klasický závin (strouhanka, strouhaná jablka a skořicový cukr) a zavineme. Rozložíme je na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme tvary vykrojenými z odřezků. Jablečný štrůdl pečeme v předehřáté troubě na 180 °C.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Štrúdlíci ze zakysané smetany
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz