Magazín Eatthis, který se věnuje zdravé výživě, vybral ve spolupráci s lékaři desítku nejzdravějších potravin, které spolehlivě podpoří imunitní systém. Proto bychom si je měli dopřávat co nejčastěji.
Přestože žádné jídlo stoprocentně neochrání před nemocí, to, jak se stravujeme, hraje významnou roli v posílení obranyschopnosti. Pokud do jídelníčku zařadíme ty správné potraviny, dokážeme předcházet mnoha nemocem.
Lékař kuchařem
„Prvním krokem k posílení imunitního systému je zdravá, vyvážená strava bohatá na celozrnné výrobky, ovoce a zeleninu, zdravé tuky, prebiotika a probiotika. A také vysoce kvalitní bílkoviny," říká pro Eatthis.com Robert Graham, který má poněkud netradiční kariéru.
Vystudovaný lékař má víc jak patnáctiletou praxi z různých newyorských nemocnic, ale je rovněž šéfkuchař. Třeba na střeše nemocnice Lenox Hill vybudoval v roce 2013 zahradu, které sloužila nejen na vzdělávání, ale také jako zdroj surovin pro nemocniční jídelnu.
Jak povzbudit imunitu
Graham zasvětil svou kariéru propojení medicíny a zdravé výživy. Patří mezi hrstku světově uznávaných lékařů, kteří svůj obor propojili s jídlem. Proto pracuje s potravinami, které jsou mimořádně důležité pro imunitní systém.
Mezi nejdůležitější složky stravy patří prebiotika, které Graham charakterizuje jako potravu pro zdravé bakterie v našich střevech. Hlavními zdroji prebiotik jsou zelenina, ovoce, fazole a celá zrna, jako je pšenice, oves a ječmen. „Buďte ovšem opatrní, pokud prebiotika zavedete do své stravy náhle, mohou zvýšit plynatost a nadýmání," dodává Graham.
Zdroje informací:
Freshmednyc.com: Dr. Robert E. Graham, MD
Eatthis.com: 10 Foods to Eat to Never Get Sick, Say Doctors