Para ořechy neboli brazilské ořechy patří objemově spíše k větším ořechům, které se pravidelně objevují v naší kuchyni. V dnešním článku nás ale bude zajímat především jejich složení. A na jeho základě si přiblížíme důvody, proč by para ořechy ve vašem jídelníčku neměly chybět.
1) Para ořechy doslova překypují selenem
Unikátní jsou para ořechy především pro svůj vysoký obsah selenu. Jed o důležitý minerál, který v našem těle funguje jako antioxidant. Pomáhá v boji proti volným radikálům. Mimo jiné tedy snižuje riziko vzniku rakoviny. Dále selen podporuje obranyschopnost, přispívá ke správné činnosti srdce.
Para ořechy jsou pro obsah selenu typické. Hrst brazilských ořechů totiž obsahuje desetinásobek doporučené denní dávky! Proto patří para ořechy k jedněm z mála ořechů, u kterých se pravidelnou konzumaci doporučuje omezit na 2 až 3 kusy denně. Vyšší dlouhodobé dávky totiž mohou způsobit předávkování selenem, které může přinést závažné zdravotní komplikace.
Máte-li tedy ořechy obecně v oblibě, zahrňte para ořechy do svého mixu.
2) Přispívají ke správné funkci štítné žlázy
Štítná žláza je malým orgánem, který má přitom velký vliv na naše tělo. Štítná žláza produkuje celou řadu důležitých hormonů, má vliv na látkovou přeměnu a spoustu dalšího. Pokud štítná žláza nefunguje správně, pacient bude mít potíže s váhou, únavou, vypadáváním vlasů, nebo dokonce se zrakem.
Štítná žláza přitom ke své správné funkčnosti potřebuje mimo jiné právě selen. Udává se, že pouhý jeden para ořech denně dodá tělu tolik selenu, že ke správné funkčnosti štítné žlázy výrazně přispívá.
Para ořechy jsou dobré pro váš mozek
Kyselina ellagová, selen i další látky v para ořeších obsažené mají příznivý vliv na náš mozek. Ostatně lidský mozek je neuvěřitelně komplexním orgánem, který je na kvalitní a rozmanité stravě doslova závislý.
Pravidelná konzumace para ořechů prokázala pozorovatelné zlepšení funkcí mozku – například plynulosti řeči a schopnosti se vyjadřovat. Dlouhodobě může konzumace para ořechů snižovat riziko vzniku demence a dalších mozkových dysfunkcí.
3) Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob
Para ořechy jsou bohaté na tuky. Nemusíte se ale děsit. Jde o „žádoucí“ tuky, z jejichž konzumace naše tělo profituje. Para ořechy obsahují polynenasycené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6). Tyto kyseliny tělo potřebuje ke správné funkci organismu, nedokáže je ale samo vyrábět a je tedy nezbytné přijímat je ve stravě.
Konzumace para ořechů pomáhá nastavit v těle správnou hladinu cholesterolu – zvyšuje hodnoty cholesterolu „hodného“ a naopak snižuje hladiny toho „zlého“. Díky tomu dlouhodobě klesá riziko problémů se srdcem a cévami.
Díky těmto benefitům a výživovým hodnotám jsou ořechy například i součástí většiny krabičkových diet a rozhodně by neměly chybět ani ve vašem jídelníčku.