Snídaně, která nám zabere jen pár minut, výrazně ovlivní to, jaký budeme mít celý den. Ten, kdo správně a včas snídá má nejenom dobrý start do nového dne, ale je i celkově šťastnější a vyrovnanější, zároveň si ale i výrazně si snižuje riziko některých závažných onemocnění.
Podle odborných studií má pravidelné vynechávání snídaně přímý vliv na riziko cukrovky 2. typu, nadváhy a srdečních onemocnění i špatně fungující metabolismus. Přesto stále mnoho z nás snídá nevhodně, nebo dokonce nesnídá vůbec. Přitom zdravá a vyvážená strava působí jako „palivo“ pro mozek, jež zajišťuje organismu potřebnou energii.
Nešiďte se
Rána všedního dne bývají hektická, ale ani tehdy nemusíme snídani ošidit. Zásadní chybu děláme, pokud snídani vynecháváme úplně, bez jakékoliv náhrady. Hodně z nás se totiž domnívá, že bez snídaně ušetří na kaloriích a sníží tak celkový energetický příjem. Je tomu bohužel právě naopak – je prokázáno, že ten, kdo ráno vynechá snídani, dopřeje si následně mnohem větší porci k obědu, a tak paradoxně navýší příjem kalorií.
Pomalé cukry
Sacharidy neboli cukry jsou nenápadně skryté v řadě potravin, kde bychom je rozhodně nečekali – například v nakládaných okurkách, kukuřici, či paštice. Proto doporučujeme naučit se hlídat, zda snídáme ty správné, tedy pomalé cukry. Potraviny s vysokým obsahem cukru se totiž rychle tráví, a tím způsobují rychlý pokles energie.
Z tohoto pohledu můžeme za nevhodné potraviny ke snídani považovat buchty a koláče, pečivo z bílé mouky, nebo příliš slazené nápoje. Místo toho si zkusíme připravit ovocné smoothie s jogurtem nebo celozrnné pečivo, ovesnou kaši či cereálie.
Startujeme se kofeinem
Ne, nebojte se, určitě vám nechceme rozmlouvat ranní kávu ani černý či zelený čaj. Ty nám neuškodí, dopřejeme-li si jeden či dva šálky denně. Jakmile však dávku zvýšíme, obvykle si ke kafíčku budeme chtít dopřát i něco sladkého. Zkusme si vychutnat kávu i bez smetany a kostky cukru, nejenom že tím snížíme množství kalorií, ale zabráníme následné ztrátě energie z přidaného cukru. Pokud přece jen potřebujete mít kávu ochucenou, můžeme místo cukru použít skořici, zázvor, nebo kardamom. Koření zvýrazní chuť kávy a zároveň násobí její antioxidační efekt.