Jaro je tady, sluníčko už naplno ukazuje, že přes zimu nezapomnělo, co umí a aby toho nebylo málo, v trávě se objevily nádherné pampelišky. A co víc - nejsou jen krásné, ale také zdravé, zvlášť když víme, jak je správně zpracovat. Můžeme z nich vyrobit třeba vynikající pampeliškový sirup.
Pampeliškovému sirupu sice mnozí říkají med, ale na ten mají „patent” jen včely. I když se nám, lidem, skutečný med připravit nepodaří, můžeme si z pampelišek vyrobit sirup, za který nám tělo poděkuje. Aby byl ale opravdu zdravý, musíme dodržet několik důležitých pravidel, na která se často zapomíná - a my potom můžeme pro změnu zapomenout na jeho léčebnou moc. Jak tedy na to?
Hlavně nevařit a neumývat
Hned na začátku si musíme uvědomit, že pracujeme s přírodními látkami. Jakákoliv chemie, ale i vysoké teploty, jsou pro většinu prospěšných látek doslova likvidační. Zapomeňme na dlouhé vaření, ale nejen na něj…
V košíku natrhaných pampeliškových kvítků si domů určitě přineseme i malé živočichy, hlavně broučky, kteří se v nich zabydleli. V sirupu je samozřejmě nechceme. I když mnohé návody radí v tuhle chvíli pampelišky důkladně propláchnout, je to jeden z nejhorších kroků, které bychom mohli udělat. Mnoho prospěšných látek se totiž ukrývá v pylu, kterého bychom se zbavili spolu s nevítanými obyvateli pampelišek. Proto je vhodnější rozložit květy na husté pletivo nebo alespoň na plech a nechat venku nebo třeba na balkoně pár hodin svému osudu. Věřte, ze poté si už do kuchyně přinesete opravdu jen žluté čisté kvítky.
Vařit vodu, ne květy...
A můžeme se pustit do práce. Ale znovu pozor. Návody, které v tuto chvíli radí vložit květy do hrnce s vodou a náležitě povařit, hned zahoďte. Znovu si uvědomme, že pracujeme s přírodou. Neměli bychom tedy používat vodu teplejší než 50 °C. Nejprve si svaříme litr vody, půl kilogramu (ideálně třtinového) cukru, několik plátků pomeranče (nejlépe bio, ale stejně kůru dobře omyjeme) a stejné množství citronu. Toto množství stačí na přibližně 300 pampeliškových květů.
Trpělivost přináší i sirup
Po zchladnutí pod 50 °C do této převařené tekutiny přidáme pampeliškové květy, které můžeme i jemně zatížit třeba talířkem, a necháme vše vylouhovat minimálně 24, ale raději 48 hodin. Poté tekutinu přecedíme buď přes jemné sítko nebo plátno a sirup můžeme přelít do lahve. Je hotovo, takto jej můžeme uchovávat v lednici nebo dobře zazátkované v temnu a chladnu i několik týdnů. Nevznikne „pravý” med, jehož konzistence bychom dosáhli jen poměrně dlouhým varem za cenu ztráty většiny léčivých látek. Ale věřte, že vaše tělo bude za tenhle přírodní dárek mnohem vděčnější...