Pilíře šatníku pro ženy 50+: Každá dáma by měla mít malé černé, padnoucí džíny a basic triko, říká návrhář Lukáš Macháček

Pilíře šatníku pro ženy 50+: Každá dáma by měla mít malé černé, padnoucí džíny a basic triko, říká návrhář Lukáš Macháček
Zdroj: Herminapress
Módní návrhář Lukáš Macháček je autorem šatů, které letos oblékla topmodelka Pavlína Němcová na karlovarském festivalu.Na konci července se šaty budou dražit ve prospěch Klubu cystické fibrózy.Lukáš Macháček s celou kolekcí, která vodní šaty doprovází.Pavlína Němcová oblékla šaty Lukáše Macháčka také na slavnostní zahájení karlovarského festivalu.+ 7 fotek+ 8 fotek

Módní návrhář Lukáš Macháček aktuálně spolupracuje s topmodelkou Pavlínou Němcovou (51), pro kterou vytvořil unikátní vodní šaty. V rozhovoru pro Lifee.cz radí ženám její věkové kategorie, jak se obléknout trendy a zajímavě. Ženy by se podle něj neměly bát barev, ale být soudné. Inspiraci můžeme hledat ve výlohách obchodů, ale také na sociálních sítích. Ve skříni by nám rozhodně neměly chybět malé černé, dobře padnoucí džíny nebo obyčejné basic tričko.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 10. 07. 2023 15:00

Podle módního návrháře Lukáše Macháčka se doba změnila a problém s výběrem vhodného outfitu se dá vyřešit velmi snadno. Slušivě se obléknout dnes mohou ženy všech věkových kategorií. "Zralá žena už by měla znát své tělo a samozřejmě - každý má nějaké limity. Není potřeba na sebe upozorňovat za každou cenu. Když si člověk neví rady, měl by se poradit s odborníkem," zamýšlí se v našem rozhovoru návrhář.

"V dnešní době sociálních sítí si nelze nevšimnout inspirace kolem nás. Stačí ve městě projít kolem výlohy. Proto mi kolikrát přijde naprosto nepochopitelné, jak se někdo dokáže obléknout nevkusně," dodává Macháček, který za studnu inspirace považuje také aktuální filmy a seriály, například tolik populární Sex ve městě.

Vodní šaty jako vrchol spolupráce s Pavlínou Němcovou

Lukáši, jaká byla spolupráce s Pavlínou Němcovou a jak vznikl nápad vytvořit pro ni vodní šaty?

Spolupráce s Pavlínou probíhá už delší dobu, protože dlouhodobě spolupracuji s její mateřskou agenturou. Známe se asi deset let, už z doby, kdy jsem v Praze začínal. Nápad na vodní šaty krystalizoval společně se 150. výročím značky Mattoni. Zohlednit jsem chtěl také udržitelnost, navíc Pavlína je ve svém věku stále fantastická. Přišlo nám skvělé oslovit krásnou zralou ženu, abychom značce dodali vážnost.

Využil jste během práce na šatech rady umělé inteligence. Jak to probíhalo?

Ano, s umělou inteligencí jsme to konzultovali. Návrhy šatů jsem měl ještě předtím, než jsme vodní šaty začali s AI vytvářet. Vytvořila několik odlišných návrhů, ale nakonec jsem se rozhodl zůstat u svého původního návrhu. Takže konzultace proběhla, ale nakonec jde přeci jen o moji vlastní práci. Myslím, že bychom se od AI vlastně měli spíše distancovat - přišli bychom velmi snadno o práci. Poradit se je fajn, když si nevíte rady, ale já osobně se do toho víc nořit nechci. Je to vhodné spíše na vytváření grafiky nebo log, ale pokud máte jasno v designu šatů, tak byste se tím neměli nechat ovlivnit.

Přišel jste na to, co nás na poli dámské módy bude čekat za 150 let?

Myslím, že co se týká pánského i dámského šatníku, tak už bylo všechno vymyšleno. Je to jen o tom, abychom zdokonalovali materiály a střihy. Lidské tělo je pořád stejné, a když se podíváte do minulosti, tak se jí stále dokola inspirujeme. Oděvní průmysl se zdokonaluje jen v udržitelných materiálech a v rychlosti zpracování. Pokud například vytvoříme obrovské šaty, je dobré, aby tak jen působily, ale na nošení byly lehké, vzdušné a pohodlné. Nemyslím si, že bychom za 150 let chodili v pěnových neoprénech, to si snad nikdo nepřeje. Pořád vypadá muž nejlépe v obleku, nic lepšího nebylo vymyšleno. Všechny ostatní experimenty vypadají směšně a do reálného života se nehodí.

Chlap v sukni ne, muž by měl vypadat jako muž

Velké téma jsou pánské sukně.

Ano. Já vám ženám sukně velmi závidím, protože nemáte šev mezi nohama. Ale já bych si sukni nevzal. V rámci nějakého focení ok, proč ne. Ale jinak zastávám krédo, že chlap má vypadat jako chlap. Dior například udělal skládané plizované sukně, které jsou ke kalhotám a vypadají jako zástěra, jsou omotané kolem pasu a pořád je vidět kalhoty. Evokuje mi to prince z Persie nebo Egypt a viděl bych pánskou módu v tomto duchu. Chlapa, který by přišel ve večerní róbě, si nedokážu představit. Nerad bych, aby to do toho sklouzlo.

Pavlína je žena 50 plus. Co byste doporučoval ženám její věkové kategorie, když chtějí zazářit?

Myslím, že důležité je mít soudnost. Takhle zralá žena už by měla znát své tělo a samozřejmě - každý má nějaké limity. Není potřeba na sebe upozorňovat za každou cenu. Když si člověk neví rady, měl by se poradit s odborníkem. V dnešní době sociálních sítí si nelze nevšimnout inspirace kolem nás. Stačí ve městě projít kolem výlohy. Proto mi kolikrát přijde naprosto nepochopitelné, jak se někdo dokáže obléknout nevkusně.

Je dobré šatník budovat na základě ikonických kousků a stálic. Je dobré mít malé černé, dobře padnoucí džíny, kvalitní sako, obyčejná basic trička a určitě jedny večerní šaty. Inspiraci můžete hledat i ve filmech, inspirace je mnoho. Samozřejmě, každý člověk je unikát, takže obecná rada neexistuje. Teď třeba pokračuje Sex ve městě. Stačí otevřít oči, mít nadhled a nebát se toho. Znát sebe sama. A když ani tohle nepomůže, tak mi klidně zavolejte.

Nebát se barev a odlišovat se, to je módní základ

Jak je to s barvami? Je v pořádku, když si zralá žena oblékne výraznou barvu?

Mám klientky, které nosí výrazné fosforové věci, a je to o sebevědomí a typologii člověka. Nedávno jsem pracoval se dvěma nevěstami, které se po druhé nebo po třetí vdávají, a samozřejmě nechtějí bílé šaty. Chtějí barvy. Nedáme jim fosforovou, ale budeme se držet tlumených pastelových odstínů.

Aktuální barva na další seznu je fialová. Je dobré to kombinovat, není nutné míchat barvy, ale hrát si s panely barev. Skvěle například vypadá kombinace černé a bílé. Můžete mít i střih, který vás díky těmto barvám zeštíhlí. Je to o sebevědomí a soudnosti. Mám hodně klientek, kterým dělám šatníky. Mají v šatnách spoustu věcí a kolikrát i s cedulkami. V kabince měly odvahu to obléknout, ale dokud jsem jim neporadil, s čím to kombinovat, nešly s tím ven. Kolikrát jsou překvapené, co všechno jde vymyslet. Nebát se!

Při pohledu na dnešní teenagery mne také napadá - je něco, čeho by se oni měli vyvarovat?

Myslím, že je nevkusné, když je holce patnáct let, má nadváhu a nosí crop top. To mi přijde trochu moc. Jinak já osobně kolem sebe vídám hodně dobře oblečené teenagery. Trendem je teď Euphorie nebo španělský Elite, který trendy pro mládež určuje. Mladí lidé sledují také českou a světovou rapovou scénu. Dříve rappeři nosili skejťácké oblečení, teď nosí Chanel a Dior. Mladí se tím inspirují. Chápu, když potom člověk 40 plus vidí současného teenagera, tak mu to přijde nevkusné. Ale je to světový trend.

Dřív chodili teenageři opravdu oblečení nevkusně, ale to jen proto, že nebylo kde brát a inspirovali se spolužáky ve škole. Teď koukají na Kendall Jenner a Gigi Hadid. A to je v pořádku. Je to crazy, nosí se teď všechno možné, ale je to velký posun. Myslím, že až těmto dětem bude 30, budou přesně vědět, co se sebou a budou znát své tělo. To my jsme nevěděli. Končil jsem střední školu a teprve začal Facebook. Kupoval jsem si bulvární plátky, četl je ve vlaku a inspiroval se tím, co nosí celebrity na večírky. Podle toho se tenkrát holky oblékaly. Dnes si otevřete Instagram a znáte světové trendy během vteřiny. Je to jednodušší a rozmanitější.

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Související články

Další články