Nutriční specialistka Rosie Millen prozradila britském deníku Express, že nedostatkem železa trpí překvapivě hodně lidí. Proč je tomu tak a co s tím lze udělat?
Britský deník Express.co.uk píše, že železo je nezbytnou součástí lidské stravy a přispívá ke zdravému chodu těla. Jenže, co když jej nemáme dost nebo riskujeme jeho nedostatek?
Jak na nedostatek železa
„Nejčastějším nedostatkem, který je rovněž nejpozoruhodnější, je nedostatek železa," odpovídá nutriční specialistka Rosie Millen na dotaz ohledně nejčastěji chybějících vitamínů a minerálů. Nedostatek železa, který vede k anémii, způsobuje hlavně stravování a životní styl. Podle Rosie se to týká zejména lidí, kteří změnili svůj jídelníček a vyřadili červené maso.
Doporučená denní dávka je 8,7 mg pro muže a 14,8 mg pro ženy. Abychom se k tomu dopracovali, můžeme zvýšit příjem potravin bohatých na železo. Jde především o játra, červené maso, vejce, fazole, špenát a ořechy. Ale do svého jídelníčku můžeme zařadit také sušené ovoce, telecí maso, čočku, ústřice nebo sardinky.
Proč je důležité železo
Železo je nesmírně důležité při tvorbě krve, pomáhá vytvářet červené krvinky, které jsou nezbytné pro přenos kyslíku po těle. Jeho nedostatek způsobuje těhotenství, ale také špatné stravování. Mezi běžné příznaky nedostatku železa patří únava, dušnost, bledá pokožka a bušení srdce.
View this post on Instagram
Podle Rosie ovšem samotné železo nestačí, důležitý je také vitamín C, který napomáhá jeho vstřebávání. Vitamín C se nejvíc vyskytuje v citrusech, jahodách, brokolici nebo čili papričkách.
Zdroje informací:
Express.co.uk: Iron deficiency symptoms: What to eat to beat symptoms of tiredness and headaches