Vědci z univerzity v Michiganu se pustili do odvážného projektu. Zkoumali přes 5800 druhů potravin a snažili se vyčíslit, o kolik minut se vám zkrátí, nebo naopak prodlouží život po konzumaci jejich jedné porce. Zprávu přinesl server listu Daily Mirror.
Všichni asi víme, že některé potraviny našemu zdraví škodí, ale čas od času si je dáme, protože nám prostě chutnají. Kdybyste si ale před každým soustem uvědomili, o kolik minut života se právě připravujete, měli byste na jídlo ještě chuť? Vyměnili byste například 36 minut života za párek v rohlíku?
Některé potraviny zkracují život až o 74 minut
Podle vědců z univerzity v Michiganu je to ale přesně to, co děláte. Taková nezdravá svačinka vás připraví o více než půlhodinu zdravého života. Experti zkoumali více než 5800 potravin a snažili se určit, o kolik minut života nás oberou, nebo kolik jich naopak jejich konzumací získáme.
Vinou již uvedeného hot dogu, který ze studie vyšel vůbec nejhůře, budete spokojeně žít o 36 minut méně, porce kuřecích křídel nebo zeleninové pizzy vám naopak přidá 3,3 minuty, respektive 1,4 minuty.
K zásadní změně stačí ubrat uzenin a hovězího
Nikoho asi nepřekvapí, že uzeniny a sladké pití život zkracují. Získat čas naopak můžete konzumací oříšků (26 minut), ovoce (10 minut) a některých ryb. Nejvýše si na grafu překvapivě stojí sendviče s burákovým máslem a džemem, jejichž jediná porce prodlužuje život o 33 minut. To však neznamená, že bychom je měli jíst ve velkém a doufat tak v nesmrtelnost. Za přínosnou se počítá pouze střídmá konzumace.
"Z našich analýz také vyplývá, že když nahradíte 10 procent kalorického příjmu z hovězího a uzenin za ovoce, zeleninu, ořechy, luštěniny nebo vybrané mořské plody, můžete denně prodloužit svůj život až o 48 minut," stojí ve studii.
Pokud chcete svůj život protáhnout na maximum, pak byste měli snížit příjem uzenin, hovězího, krevet, vepřového, jehněčího a rostlin vypěstovaných ve skleníku. Nahraďte je nutričně hodnotnějšími potravinami jako zeleninou a ovocem pěstovaným venku, luštěninami, ořechy a vybranými mořskými plody.
Zdroje informací:
mirror.co.uk
sph.umich.edu
nature.com