Susan Schneider: Vdova po Robinu Williamsovi přednáší o demenci s Lewyho tělísky. Právě ona měla herce dohnat k sebevraždě

Robin Williams, Susan Schneider
Zdroj: Profimedia

Susan Schneider prožila většinu svého života v anonymitě. To se ale v roce 2007 změnilo. Tehdy se totiž v Apple Store seznámila s hercem Robinem Williamsem. Toto náhodné setkání přerostlo v lásku, která byla později zpečetěna svatbou. Štěstí jim ale bohužel dlouho nevydrželo...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 08. 2024 11:00

O sedm let později se v médiích objevila zpráva, že Williams spáchal ve svém kalifornském bytě sebevraždu. Poslední měsíce se sice nesly ve znamení boje s různými zdravotními problémy, ten den ale bylo vše normální. Netušila, že dává 10. srpna 2014 svému manželovi naposledy dobrou noc.

Náhodné setkání

Susan Schneider se narodila 24. ledna 1964 v kalifornském Belvedere. Po vystudování California College of the Art pracovala jako grafická designérka. Její dosavadní život byl zcela nenápadný. To se ale změnilo, když v Apple Store v Corte Madera spatřila známého herce. Po vnitřní debatě, kdy se sama se sebou dohadovala, zda ho má jít pozdravit, nebo se raději dělat, že ho nevidí, se nakonec rozhodla pro první možnost.

Bylo zřejmé, že se herec snaží zůstat co možná nejvíc inkognito, a tak k němu přistoupila a zeptala se ho s úsměvem, jak mu ta kamufláž funguje. Odpověděl jí, také s úsměvem, že evidentně špatně, když ho poznala. O rok později začali spolu chodit. Zanedlouho pak před ní poklekl s prstýnkem v ruce. Svatba se konala 22. října 2011 v Napa Valley. Svůj společný manželský život začali budovat se dvěma Susaninými syny v Tiburon's Paradise Cay. Nikoho by ani nenapadlo, že se jim pomalu začíná krátit čas.

Náročné měsíce před sebevraždou

Dle knihy Robin od Davea Iztkoffa začal mít Williams problémy se zdravím od října roku 2013. Měl zažívací potíže, třásla se mu levá paže, zhoršil se mu zrak a nemohl chodit vzpřímeně. Cosi ho nutilo mít neustále shrbená záda. To v něm, pochopitelně, vyvolávalo úzkostné stavy. Později se své manželce přiznal, že asi ztrácí rozum a že potřebuje svůj mozek nutně restartovat.

V květnu 2014 mu lékaři diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Jenomže jeho příznaky byly mnohem horší. Dostavily se problémy se spánkem a paranoia. Před smrtí dokonce zavezl do úschovy ke svému asistentovi hodinky, o nichž si myslel, že mu budou ukradeny. Den ale proběhl v naprostém klidu. Herec se zdál být naprosto uvolněný. Večer si pak popřáli dobrou noc a Williams se odebral do své ložnice. V ruce měl iPad. To bylo dobré znamení. Dlouho se nedíval na televizi ani nečetl. Navíc se chystal brzy navštívit neurokognitivní testovací zařízení, které by mohlo vnést světlo do toho, co mu skutečně je. Schneider odešla druhý den ráno z domu. Na Williamse se nepodívala. Měl zavřené dveře, tak jistě spí. Jeho asistent k němu vstoupil po jedenácté hodině. Našel ho již mrtvého.

Život po sebevraždě Robina Williamse

Po Williamsově sebevraždě se vyrojily teorie o tom, že za to mohly jeho těžké deprese. Pitva ovšem odhalila něco jiného. Herec měl nediagnostikovaný případ demence s Lewyho tělísky. Ta je způsobená nahromaděním proteinů nazývaných Lewyho tělíska v mozku, což způsobuje problémy s pohybem, kognitivními funkcemi a nervovým systémem, stejně jako změny v chování a náladě. Schneider je přesvědčená, že právě to vedlo k jeho smrti.

"Robin nezemřel na deprese. Deprese je jedním ze 40 příznaků demence s Lewyho tělísky," prohlásila minulý rok v Haute Living San Francisco. "Byli jsme spolu sedm let a můj manžel nebyl v depresi."Domnívá se také, že začal být paranoidní ohledně návštěvy v zařízení pro neurokognitivní testování. Bál se, že ho tam "zavřou".

Susan Schneider se tak rozhodla začít přednášet o této nemoci a šířit tak mezi lidmi důležitou osvětu. Symptomy lze v současné době léky zvládnout, nemoc jako taková ale léčitelná není. Po Robinově smrti ještě musela jeho žena vyřešit nepříjemnou situaci, týkající se hercova dědictví. Ačkoli svým třem dětem odkázal téměř vše, chtěl, ať Susan zůstane jejich dům a dostatek prostředků pro jeho údržbu. To se jim zprvu moc nelíbilo. Spor se ale podařilo urovnat v roce 2015.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Robin Williams
Allthatsinteresting.com: The Life of Susan Schneider, Robin William's Widow - And His Biggest Champion

Karel Voříšek je s partnerem Vladimírem Řepkou přes 20 let: Byl jsem jím tak okouzlen, že jsem ho málem přejel na přechodu

Karel Voříšek je s partnerem Vladimírem Řepkou přes 20 let: Byl jsem jím tak okouzlen, že jsem ho málem přejel na přechodu

Související články

Další články