Lokše, ideální příloha ke svatomartinské huse nebo kachně, jsou jednoduché bramborové placky původem ze Slovenska. Zkuste si je udělat podle našeho receptu.
Lokše jsou tenounké bramborové placky, které se tradičně připravovaly především na Slovensku a na jižní Moravě. Jedí se nejen naslano, ale také ve sladké verzi, kdy se potírají máslem a posypou cukrem a mákem. Lokše mají zkrátka široké využití a jejich příprava je mimořádně jednoduchá.
Jak se dělají slovenské lokše
Naše babičky pekly lokše přímo na kamnech, což si můžete vyzkoušet třeba na chalupě. Doma v kuchyni to sice na pánvi nebude mít takové kouzlo, ale stejně si pochutnáte. Na tento recept budete potřebovat:
- 540 g vařených brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 necelá lžička soli
Brambory (uvařené a oloupané den předem) nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, trochu soli a vypracujeme těsto. Z těsta uděláme váleček, který nakrájíme na 8 dílků a všechny vyválíme na tenké placky. Placky opečeme z obou stran na suché pánvi, jednu po druhé.
Pokud budeme jíst lokše nasladko, potřeme je máslem a posypeme cukrem. V případě slané verze, která se hodí k pečené huse nebo kachně, je po upečení potřeme sádlem.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Výborné lokše
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz