Trend deodorantů pro celé tělo: Sporný virální hit, ze kterého odborníci nejásají

Trend deodorantů pro celé tělo: Sporný virální hit, ze kterého odborníci nejásají
Zdroj: Freepik
Přípravek proti pocení a zápachu podpaží, rukou, nohou, hlavy, hrudi a dalších míst, Jenvox fast, 419 Kč/50 mlCelotělový pach neutalizující krémový deodorant, Unbeatable, Cocunat, 657 KčDeodorant pro celé tělo, bez parfemace, Whole Body Deo, Dove, přibližná cena  300 KčPánský deodorant pro celé tělo, GentleMans Total Body, Old Spice,  přibližná cena 560 Kč+ 3 fotky+ 4 fotky

Co je to deodorant či antiperspirant pro celé tělo? Je vůbec zdraví prospěšný? A určitě tento světem se rychle rozšiřující kosmetický hit nejen z TikToku potřebujete i vy?

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 18. 09. 2024 15:00

Kosmetický svět pod vlivem globálních sociálních sítí právě nenápadně dobývají nové přípravky bojující proti tělesnému pachu, které můžete aplikovat nejen do podpaží, ale takřka na celé tělo. Jen od začátku roku 2024 je ve světě představily obří kosmetické značky jako Dove nebo Old Spice a to ve formě tyčinek, sprejů nebo krémů s přídomkem "whole body deodorant", tedy deodorant pro celé tělo.

Opravdu jej potřebujete?

Je ale nezbytně nutné zabraňovat či potlačovat pocení v takovém rozsahu? Pocení je přirozenou reakcí těla na zátěž, přehřátí nebo stres a s ním spojený nepříjemný zápach lze jistě eliminovat i méně kontroverzním způsobem, než přebít jej plošně a do posledního centimetru deodorantem či bránit samotnému vylučování potu antiperspiranty. Nezasahuje tak nový kosmetický trend příliš do běžných a přirozených hygienických návyků?

Dle odborníků lidské tělo navíc vylučuje hned dva odlišné druhy potu. Potní žlázy např. v podpaží, které jsou nejčastěji zodpovědné za nepříjemný tělesný zápach, vylučují zcela odlišný druh potu než většina potních žláz na zbytku našeho těla.Ty totiž mají narozdíl od podpaží na svědomí pot složením nezajímavý pro bakterie zodpovědné za nepříjemný průvodní jev spojený s pocením, pach. Pocení je tedy obecně přirozeným a přínosným tělesným projevem a plošně jej potlačovat pomocí kosmetických či hygienu nahrazujících přípravků není pro naše tělo zrovna přínosné.

Antiperspirant nebo deodorant, znáte rozdíl?

Věnovat tedy trendu tělových deodorantů a antiperspirantů potlačujících pachy a zabraňujících pocení na většině těla včetně intimních partií větší pozornost? Zdravým rozumem vzato, nestojí to za to. Mnohem jednodušší je zaměřit se na běžné a pravidelné hygienické návyky a tělu mimo nepříjemný pach produkovaný obvyklými oblastmi určenými proto k aplikaci deodorantu dopřát přirozené procesy bez zásahu chemie.

Také důsledné rozlišování mezi antiperspiranty a deodoranty je v tomto ohledu velmi důležité, protože produkce potu ve skutečnosti hraje velkou roli při udržování optimální tělesné teploty. Jeho přílišné blokování by mohlo ohrozit schopnost člověka regulovat svou tělesnou teplotu.

Dermatologové nad novým trendem nejásají

Z tohoto důvodu jsou tedy deodoranty a antiperspiranty tradičně určeny pro použití pouze v podpaží (přesně tam, kde vzniká většina pachů, a které se lidé používající tyto výrobky snaží potlačit). „Doporučoval bych používat deodoranty pouze v oblastech, kde je zápach specifický a nepříjemný, například právě v podpaží,“ vyjádřil se ke kontroverznímu trendu celotělových deodorantů a antiperspirantů pro stanici CBS News kanadský dermatolog Jaggi Rao. Celotělové aplikaci takových přípravků není jako odborník Rao rozhodně nakloněn. Pokud se někdo přecejen potýká s nadměrným zápachem nebo pocením i mimo podpaží, může mu podle kanadského dermatologa pomoci třeba hydratační tělový krém.

Ocenit tento poněkud kontroverzní kosmetický hit by ale mohli například sportovci, zejména ti, kteří se věnují silovým sportům nebo pohybu, při kterém je nadměrné pocení nedílnou součástí jako je běh nebo cyklistika. Tam může být celotělový typ deodorantu cestou k zpříjemnění a tělesnému komfortu nejen při samotném sportu. Výběr ale nenechávejte náhodě, dobrý tělový deodorant neobsahuje škodlivý hliník, parabeny nebo příliš výrazné vůně. Naopak se poohlédněte po takovém, který obsahuje hydrogenuhličitan sodný, kukuřičný škrob, kyselinu mandlovou, olej z čajovníku, mátový nebo eukalyptový olej.

Nezapomeňte na test citlivosti

Než s aplikací na těle začnete, raději antiperspirant či deodorant vyzkoušejte v malém množství, třeba na kůži zápěstí nebo za uchem a několik dní jej testujte. Nikdy s ním ani nenatírejte celé tělo, používejte jej hlavně na místa, která se nejvíce potí a vyhněte se kontaktu s podrážděnou kůží i sliznicemi, včetně intimních partií.

Typy deodorantů vhodných pro celé tělo najdete v galerii níže.

Zdroje:

https://www.cbc.ca

https://vox.com

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články