Připravit dětem zdravou svačinku, která jim dodá všechny potřebné živiny, a zároveň nebude po návratu ze školy stále v aktovce, je pro mnoho rodičů oříšek. Prvních několik dní a týdnů jsou rodiče kreativní a přípravou svačin jsou schopni strávit mnoho času. Čím více se ale blížíme konci prvního čtvrtletí, tím více rodičů sklouzává k tradičnímu rohlíku se šunkou. Pokud je rohlík celozrnný, šunka kvalitní a vše je navíc doplněno zeleninou či ovocem, jedná se sice o zdravou svačinku, ale dětem se brzy přejí.
Zatímco snídaně by měla tvořit přibližně 20-25 % denního příjmu energie, svačina by měla zastat přibližně 10-15 % příjmu energie. Základem je obvykle celozrnný kvalitní chléb či rohlík, případně zkuste tortilly, bagely anebo kváskový chleba. Šunky jsou osvědčenou náplní, ale vhodnou alternativou může být i Cottage sýr, falafel nebo vaječná omeleta. Pokud chcete být za hvězdného svačináře, připravte dětem vlastní pomazánku. Připravit ji můžete společně, takže v ní bude pouze to, co dítěti skutečně chutná.
Pokud se chcete pečivu zcela vyhnout, můžete přichystat salát. Skvělý je například s červenou čočkou a sýrem. Stačí jej zabalit do dózy, přidat vidličku a doufat, že ji školák nikde nezapomene. Další inspiraci na školní svačinky naleznete v našich receptech a potřebné suroviny naleznete v obchodech Tesco.
Pomazánka z kořenové zeleniny
Ingredience:
70 g mrkve | 50 g celeru |
50 g petržele nebo pastináku | 70 g cibule |
1 polévková lžíce másla | 1 pol. lžíce hořčice |
2-3 pol. lžíce bílého jogurtu | čerstvá pažitka |
sůl |
Postup:
Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli nakrájejte najemno. Rozehřejte pánev, přidejte máslo a pomalu jej nechtě rozpustit. Následně přidejte zeleninu a několik minut restujte. Směs nechte vychladnout a vmíchejte hořčici a bílý jogurt. Podle chuti dosolte a přidejte pažitku.
Sýrové muffiny
Ingredience
2 hrnky špaldové mouky | 2 lžičky kypřicího prášku |
½ lžičky jedlé sody | sůl |
½ lžičky tmavého cukru | 150 g strouhaného sýru |
hrst nasekaných bylinek | 1 vejce |
1 ½ hrnku bílého jogurtu | 6 pol. lžic másla |
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky a postříkejte olejem, aby se okraje muffinů nepřipékaly. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a jedlou sodu. Přidejte bylinky, sýr a cukr. Vše důkladně promíchejte dohromady. V další míse smíchejte jogurt, vejce a máslo. Jogurtovou směs vlijte do mouky a míchejte, dokud se vše nespojí v jemné tekuté těsto. Podle potřeby přidejte jogurt. Papírové košíčky naplňte do ¾ těstem a pečte přibližně 20 minut, dokud nebudou muffiny zlaté.
Kuskus se švestkami, rozinkami a mandlemi
Ingredience
300 g kuskusu | 100 g sušených švestek |
40 g rozinek | 40 g loupaných mandlí |
200 g bílého jogurtu | 2 lžíce medu |
1 lžíce mleté skořice |
Postup
Kuskus připravte dle návodu na etiketě. Nechte jej vychladnout a postupně přidejte nakrájené kousky sušených švestek, rozinky, mandle, bílý jogurt, med a mletou skořici.
Salát s čočkou, mrkví a sýrem
Ingredience
1 balení červené čočky | 4 mrkve |
1 balení rukoly | 1 lžička hrubozrnné hořčice |
100 g sýra čedar | 2 lžíce olivového oleje |
špetka soli | špetka pepře |
Postup
Čočku uvařte do změknutí, ale nerozvařte ji. Na koleji krátce orestujte mrkev nakrájenou na nudličky. Čočku a mrkev dejte do mísy. Přidejte rukolu, nahrubo nastrouhaný sýr a dochuťte olivovým olejem, hořčicí, solí a pepřem.