Autem do Chorvatska - na co vše pamatovat

Autem do Chorvatska - na co vše pamatovat

Chorvatsko patří tradičně mezi oblíbené destinace českých cestovatelů. Zároveň velká část z nich volí při cestě do této země osobní automobil. Na co byste se při cestě do Chorvatska neměli zapomenout?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 18. 08. 2021 11:02

Jelikož je stále aktuálním tématem cestování pandemie koronaviru, nemůžeme se této okolnosti vyhnout ani zde. Česká republika zřídila pro cestování přehledný semafor, který značí, jaké platí podmínky pro vycestování do konkrétních zemí a co po vás budou vyžadovat při cestě zpátky. Zároveň od prvního července funguje evropský Covidpas, který má za cíl usnadnit občanům EU cestování.

Pozor na podmínky

Občané České republiky se musí při vstupu do Chorvatska prokázat nejen běžnými doklady, ale také negativním testem, potvrzením o očkování nebo potvrzením o prodělání nemoci. Vše předložíte na hraničních kontrolách, které stále probíhají. Také je nutné vyplnit formulář na webu chorvatského ministerstva vnitra, a to nejlépe ještě předtím, než se vydáte na cestu. 

Pozor na to, že dokladem bezinfekčnosti se musíte prokázat i na cestě zpět, ale jen v případě, že cestujete hromadnou dopravou. Pokud jedete autem, test po vás na hranicích chtít nebudou. Před návratem si ale nezapomeňte vyplnit český příjezdový formulář.

Pokud cestou do Chorvatska jinými zeměmi pouze projíždíte, tak negativní test na koronavirus nebo jiný doklad o bezinfekčnosti nepotřebujete. To znamená, že ať už se do Chorvatska vydáte autem přes Slovensko a Maďarsko, nebo Rakousko a Slovinsko, výsledek testu s sebou mít nemusíte. Musíte ovšem dodržovat pravidla pro tranzit, což typicky znamená rychlý průjezd bez zastávek, tedy pouze s výjimkou těch nejnutnějších, jako je WC nebo tankování.

Cesta přes Rakousko a Slovinsko

Pokud zvolíte cestu přes Rakousko a Slovinsko, nezapomeňte na dálniční známky. Běžná známka na auto v Rakousku stojí 9,5 eur, což je v přepočtu asi 240 Kč, a platí deset dnů. Při týdenní dovolené vám tak vystačí i na zpáteční cestu. Při cestě vás zcela jistě čeká zdržení kolem Vídně a to především u výjezdu na Štýrský Hradec. 

Ve Slovinsku pak pozor na poplatky. Na relativně krátký úsek od rakouských hranic podél Mariboru a Ptuje potřebujete dálniční známku, jež stojí 15 eur (v přepočtu cca 380 Kč). Ta navíc platí pouze týden. Drahé dálnice navíc nelze objet, jako v minulých letech, protože Na hranicích mezi oběma zeměmi je otevřeno jen několik mezinárodních hraničních přechodů a ty malé jsou bez výjimky uzavřené.

Cesta přes Slovensko a Maďarsko

Jako alternativa pro cestu přes Rakousko a Slovinsko se nabízí cesta přes Slovensko a Maďarsko. Pro Jihočechy bydlící nedaleko rakouských hranic tato varianta cesty do Chorvatska nejspíš není tak atraktivní, ale pro zbytek republiky má své kouzlo v podobě nepřetížených maďarských silnic, za běžných okolností možnosti dobrého a levného stravování přímo u silnice a v neposlední řadě příznivých cen pohonných hmot. Navíc při cestě do Chorvatska autem překvapivě není tato trasa o moc delší než rakousko-slovinská klasika – asi jen o 50 kilometrů, což je při tak dlouhé cestě skoro nic.

Po slovenské dálnici D2 a Bratislavu se rychle dostanete do Maďarska. Slovenská dálniční známka stojí 10 eur na deset dní. Ta maďarská stojí a platí stejně jako na Slovensku, tedy v přepočtu asi 260 Kč na deset dnů. 

Nejezděte v pátek a sobotu

Co určitě nedoporučujeme, je vyrazit na cestu do Chorvatska autem v pátek odpoledne. V takovém případě vás totiž čeká na silnicích doslova peklo, zvlášť pokud pojedete po české dálnici D1. Ale ani v Rakousku či Slovinsku to není o moc lepší, jelikož na tamějších dálnicích se vyskytují turisté z Německa, Rakouska či Holandska, kterých autem do Chorvatska cestuje také hodně. Hustá doprava při cestě do Chorvatska samozřejmě rovněž panuje v sobotu přes den, což je v letní sezóně pro cestování v Chorvatsku nejhorší možný okamžik vůbec. 

Ideální čas na cestu do Chorvatska je noc, kdy je sice na silnicích stále relativně dost rekreantů, ale místní obyvatelé jednotlivých států spí: v takových chvílích je doprava nejplynulejší. Tato možnost je vhodná i pro rodiče s malými dětmi, jelikož potomci při cestě spí a nerozptylují tak řidiče.

Připravte se na cestu a odpočívejte

Samozřejmostí je pak před cestou zkontrolovat stav vašeho vozu i veškeré povinné výbavy. Zároveň nezapomeňte na cestovní pojištění. Pojištění automobilu samozřejmě nemusíme zmiňovat. Případně vám ho pomůže spočítat kalkulačka povinného ručení. Ať už vyrazíte do Chorvatska jakoukoliv cestou, nezapomeňte na pravidelný odpočinek a občerstvení. Nejhorší co můžete udělat, je jet unavení a nevyspalí. Pak je riziko jakékoliv nehody mnohem vyšší a za to žádná ušetřená půlhodina jízdy nestojí.

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články