Inflace nám v posledním roce dost zkomplikovala život. Ceny potravin se zvýšily i několikanásobně. A co si budeme povídat - právě na potraviny vydáváme ohromnou část výplaty. Nákup za tisíc korun pořízený v roce 2021 by dnes stál ke dvěma tisícům. Dá se s tím něco dělat? Jednou z možností, jak šikovně šetřit, je vařit podle letáků.
Online letáky nabízejí zajímavé slevy, sledujte je třeba v mobilu
Tuny papírů, které nám kdysi plnily schránky a pak i odpadní kontejnery (v lepším případě ty na papír), už jsou naštěstí (téměř) minulostí. Dnes už najdete všechny letáky online. A abyste nemuseli přeskakovat mezi stránkami každého obchodu, kam si pro levnější potraviny chodíte, vznikly agregátory online letáků, kde si na jednom místě pohodlně projdete všechny letáky, co vás zajímají.
Uvařit se dá z různých kombinací - jen se nebát nových receptů
Právě si říkáte, že podle letáků neuvaříte, protože jsou ve slevě různorodé potraviny, které se jen těžko dají zkombinovat? Budete se divit, ale dají. V různých světových kuchyních najdete pestré recepty v kombinacích, co vás na první pohled sice překvapí, ale po uvaření jídla můžete být opravdu spokojeni. A obohatit své osobní menu novými recepty.
Ukážeme vám, jak na to!
Jak vařit podle letáků? Nutné jsou jenom dva kroky!
- Vyhledat si v letácích potraviny, co jsou právě ve slevě
- Jejich kombinaci si pak vyhledat jako nové recepty.
Například: Penny leták od čtvrtka zlevňuje ovoce a zeleni, některé dokonce o více než 50 %. A toho se vyplatí využít. Na straně tři v Penny Market letáku najdete:
- citrony se slevou 53 %
- jablka se slevou 50 %
- rajčata se slevou 44 % nebo
- jahody se slevou 41 %.
Vypadají jako dost nesourodá směsice surovin na vaši večeři nebo svačinu. Ale rozhodně nejsou! Jak se o tom přesvědčíte? Stačí zadat do vyhledávače slovo „recept“ a k němu připsat všechny čtyři položky, co jsme našli ve slevě. Tedy citrony, rajčata, jahody a jablka. Stiskněte „enter“ nebo symbol lupy: a brzy uvidíte, co zajímavého se dá z těchto surovin připravit!
Co vyhledávač našel pro tuto kombinaci?
Odcitujeme vám, co vyhledávač našel po zadání této neobvyklé kombinace surovin, abyste viděli, že možností je spousta i tam, kde byste je vůbec nečekali:
Jablečný salát s rajčaty (toprecepty.cz)
Suroviny:
- 2 jablka
- 1 rajče
- arašídy
- citronová šťáva
- cukr
Postup přípravy:
- Čerstvé rajče necháme spařit, poté oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Rajče vložíme do misky na nakrájená jablka (plátky).
- Dále pokapeme citronovou šťávou, posypeme lehce cukrem a nakonec posypeme arašídy. Můžeme ještě dozdobit.
Marmeláda z jablek a rajčat - recept (rady-navody.cz)
Suroviny:
- 1 kg jablek
- 500 g rajčat
- 1 kg krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- šťáva z 1 citronu
- 1 dl rumu
Postup přípravy:
Oloupaná a odjádřincovaná jablka pokrájíme a podlité troškou vody podusíme doměkka. Zvlášť podusíme pokrájená rajčata. Pak vše propasírujeme, promícháme, přidáme krystalový a vanilkový cukr a citronovou šťávu a 20 minut povaříme.
Pak přimícháme rum a ještě krátce povaříme. Hotovou marmeládu nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Jahody a rajčata v polévce? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře (lidovky.cz)
Suroviny:
- 500 g rajčat
- 100 g cherry rajčat žlutých
- 200 g jahod
- 50 ml bílého octa
- 0,5 dcl olivového oleje
- 80 g cukru
- citron
- máta
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Slupku rajčat a cherry rajčata na vrchní straně nařízneme nožem ve tvaru křížku. Velká rajčata vložíme do vroucí vody na cca 30 vteřin, cherry rajčátka na cca 15 vteřin. Po vyjmutí vložíme do studené vody s ledem. Oloupeme slupku.
Do mixéru vložíme velká rajčata, jahody, kostky ledu, ocet, cukr, mátu a citronovou šťávu. Vše rozmixujeme do hladka. Dochutíme solí, pepřem a dle potřeby dosladíme. Na dno talíře poskládáme oloupaná cherry rajčátka, segmenty jahod a zalijeme rozmixovanou polévkou. Pokapeme olivovým olejem a ozdobíme lístky máty. Dobrou chuť!
Má smysl nakupovat do zásoby?
Při velkých slevách, které dosahují až téměř 50 %, se zásoby vyplatí. I když něco poputuje do mrazáku, do sušičky nebo do zavařovacích sklenic. Podívejte se na základní pravidla pro mrazení ovoce a zeleniny, abyste s výsledkem byli spokojeni!