Cibule neodmyslitelně patří nejenom do kuchyně, ale také do léčitelství. Oblíbená byla především u babek kořenářek a vy si její zázračné účinky můžete vyzkoušet sami na sobě i své rodině.
Cibule je vlastně naprosto geniální. Co se týče uchování čerstvosti a skladování, klidně si může ležet bez povšimnutí v temném sklepě a stále bude chutnat čerstvě.
Zázrak jménem cibule
Je zásobárnou vitaminů, především vitaminů B a C. Díky těmto skvělým látkám se doporučuje jíst ji syrovou, protože tepelnou úpravou se vitaminy znehodnocují.
Skvělé vlastnosti cibule
Léčí kašel a záněty horních cest dýchacích – nakrájejte cibuli nadrobno a smíchejte ji s medem. Tento sirup skvěle rozpouští hleny v krku a funguje i jako jemné antibiotikum.
Inhalací cibule zaženete virózu – toto věděli už naši předkové a tímto způsobem opravdu léčili svá nachlazení. Nakrájenou cibuli si na noc dejte na noční stolek a jděte spát. Až se ráno probudíte, budete cítit úlevu.
Uleví po poštípání komáry – na postižené místo stačí přiložit plátek cibule a nechat působit. Protivné svědění po pár minutách zmizí, nebo alespoň poleví.
Cibulový obklad na pohmožděniny – jemně nakrájenou cibuli zabalíme do látky, ve které ji ještě zkusíme pořádně promačkat, aby se uvolnila veškerá šťáva. Přiložíme na bolavé místo a necháme přes noc působit.