Když jsme ve stresu nebo je nám úzko, dveře lednice se nadřou. Nepříjemné pocity se snažíme umlčet jídlem. Podle serveru Mind Body Green to ale dává smysl, neboť hladiny cukru – spojené se stavy duševní pohody – volají o pomoc. Až vám příště nebude do zpěvu, sáhnete po těchto 5 laskominách. Udělá se vám líp.
Vajíčka
Většina z nás je má spojena jen s bílkovinami, přitom si stará dobrá vajíčka zaslouží víc! Jsou zdrojem lecitinu a cholinu, látek, které zajišťují správnou methylaci a funkci nervového systému. Budete-li si dopřávat tyto legrační šišaté potraviny na pravidelné bázi, tělo si samo dohlédne na správnou výrobu neuropřenašečů. Právě zdravé množství neuropřenašeče acetylcholinu snižuje riziko Alzheimerovy choroby.
Složité sacharidy
Sladké brambory, hnědá rýže, quinoa, fazole, čočka, banány – mňam! Nejenže chutnají božsky, ale jsou napěchované prospěšnými živinami, které nám pomůžou strávit smutek nebo stres. Obsahují minerály, jako třeba vitamíny skupiny B, vlákninu a složité sacharidy, se kterými si metabolismus poradí raz dva. A kdybyste náhodou zapomněli – ze sladkých brambor připravíte vynikající hranolky! Ale pst…
Listová zelenina
Když se hořčík zatoulá, naše tělo slábne. Brzy se unaví, a to především duševně. Na nás tak padne úzkost. Abyste jej nemuseli složitě hledat, sáhněte po kapustě, špenátu nebo švýcarském mangoldu a zkombinujte je s něčím, co vám nesmírně chutná. Proč? Moc dobře víme, že samotné listy zrovna nespouští Pavlovův reflex.
Čaj
Čaj a jeho příprava jsou malou oslavou vědy. Už samotné ohřátí vody, přelití čajové směsi a nasávání vůní, které se uvolňují při louhování, prý zvyšují koncentraci a zklidňují tělo a mysl. Postoupíme-li ještě o krok vpřed – k usrknutí doušku – naše relaxace budiž dokonána.
Samotný čaj totiž obsahuje L-theanin, aminokyselinu, která ulevuje od stresu. Váže se na receptory GABA a vyvolává změny v mozkových vlnách, které jsou původci uvolnění. Rooibos, zelený čaj nebo bylinkové směsi jsou všechno, co potřebujete, když nejste nahoře, ale dole.