Neplýtvejte potravinami a ušetřete

Neplýtvejte potravinami a ušetřete
Zdroj: Albert

Potravinami bychom neměli plýtvat, a už vůbec ne je vyhazovat. Za každým mlékem, tyčinkou či jablkem je totiž něčí práce, je potřeba voda na zalévání či krmivo pro zvířata a také energie. Stává se to nám všem, že ne vždy všechno včas sníme. Vyzkoušejte několik rad, které vám pomůžou méně plýtvat i ušetřit.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 09. 09. 2022 14:35

 

  • Nezapomeňte na seznam

 

Promyslete a napište si, co potřebujete nakoupit. Již na začátku nákupu byste měli zhruba vědět, kdy a co spotřebujete.  

 

  • Skladujte potraviny podobně, jako jsou uloženy v obchodech

 

Aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, je zásadní je správně uskladnit. Často pomůže vzít si inspiraci z obchodu. „To platí například pro ovoce a zeleninu, které často s dobrým úmyslem, nicméně nesprávně umisťujeme do ledničky. Příkladem mohou být rajčata nebo banány, pro které je příznivější skladování při pokojové teplotě,“ vysvětluje Markéta Beránková z obchodů Albert.

Albert

 

  • Ovoce a zelenina jako základ pro polévku či smoothie

 

Unavené ovoce nebo zeleninu zpracujte za pomoci mixéru. Ovoce se skvěle hodí pro přípravu ranního smoothie či domácí zmrzliny. „Přezrálé ovoce je navíc sladší, takže už nemusíte smoothie ničím doslazovat a potěšíte i své chuťové pohárky,“ radí Alena Paldusová z výživového programu Zdravá 5. Ze zeleniny se dá vytvořit lahodný krém nebo pomazánka.

 

  • Při vaření vždy využijte všechny suroviny

 

Odřezky ze zeleniny či masa můžete využít do vývaru. Listy, košťály nebo odkrojky ze zeleniny můžete použít také na pesta nebo je odšťavnit. Zbytek vařených brambor zase skvěle zahustí polévku. 

 

  • Zeleninu stačí osvěžit pomocí vody

 

Zapomenutá zelenina na dně lednice ještě nemusí být nutně k zahození. Zeleninu, která je povadlá, stačí namočit do sklenice s vodou a dát ji do ledničky, kde se rychle vzpamatuje. Její další skladování však vhodné není. 

TIP: Ušetřete a zapojte se do boje proti plýtvání s Albertem

Albert ve svých obchodech motivuje zákazníky ke snižování potravinových přebytků. Nabízí zboží označené nálepkou „Pomozte nám neplýtvat“, které je těsně před expirací, se slevou 30 %. Dále zavedl ve vybraných prodejnách 50% slevu na pečivo ke konci otvírací doby. Vybírejte potraviny, které víte, že stihnete sníst!

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články