Milovníci asijské kuchyně už svůj oblíbený pokrm nenaberou ničím jiným než tradičními hůlkami. Dáme ale ruku do ohně za to, že ani fajnšmekři je nepoužívají správně.
Totiž nejde o způsob uchopení a manipulaci při jedení. Ale o jejich připravení k použití.
Navštěvujete-li pravidelně vietnamská nebo čínská bistra, mohli jste se setkat s jednorázovými dřevěnými hůlkami v papírovém obalu. Drží u sebe díky dřevěné destičce. A právě je teď natolik kontroverzní, že se stala „žhavým“ tématem několika webů a blogů.
Její hlavní funkcí totiž není to, aby hůlky držely pospolu, jak odhalila uživatelka Twitteru s přezdívkou Trash Panda. Ale zachování jejich čistoty!
Ještě než hůlky natěšený konzument vezme do ruky, měl by nejprve odlomit dřevěnou destičku, o které si hůlky opře, třeba když si bude chtít od jídla na chvilku odfrknout. Ve většině bister a restaurací totiž dostanete například oblíbený vývar pho bez prostorného podtalíře. Hůlky tak není kam odložit.
Variantou dřevěných destiček je i drobné nádobí nejrůznějších tvarů. To se podává k jídlu konzumovanému „luxusnějšími“ plastovými či jinými hůlkami, které odkladovou destičku postrádají.
Tak alou na oblíbené pad thai, kung pao nebo kuře po sečuánsku! Ať můžete oslňovat okolí nově nabytou dovedností.
Další důkaz, že nás předměty každodenní potřeby mohou neustále překvapovat:
Zdroj: Elite Readers