V pouhých 23 letech získal Petr Špaček z rodinného Včelařství Špaček prestižní ocenění Regionální potravina za MED květový pastový. Ke včelám ho přivedl jeho dědeček, který mu stále s péčí o úly pomáhá. Na Vysočině se co nejšetrněji starají o 150 včelstev.
Kořeny rodinného Včelařství Špaček sahají až do roku 1980.
Dědeček Petra Špačka, Ladislav Hrůza, měl dlouho včelín jen jako koníček.
Postupem času se dostali na stávajících 150 včelstev, které nyní společně se svým vnukem obhospodařují.
V 16 převzal včelařství
Petr Špaček chodil vypomáhat jako dítě svému dědečkovi s rozmanitými včelařskými pracemi a zde vznikla jeho láska ke včelám.
„Oficiálně jsem se stal včelařem již v šestnácti, kdy mě zplnoletili,
abych mohl v tomto oboru podnikat,“ říká mladý včelař, který v současné době studuje na vysoké škole manažersko-ekonomický obor.
Včely na cestách
Med chutná podle toho, jaké květy včely opylují. S touto zákonitostí si Špačkovi hrají a snaží se dosáhnout co nejpestřejšího sortimentu a chuťově bohatých produktů. „Abychom zákazníkům nabídli rozličné chutě medů, máme čtyři pojízdné včelíny, s nimiž jezdíme například na akáty. Včely jsou schopné létat v okruhu pěti kilometrů.
Prý ale zvládnou uletět až třináct kilometrů a vrátit se zpátky,“
Pastování medu zajistí stálou konzistenci
Na Vysočině vyrábí mimo jiné tzv. pastový med, který nepodléhá krystalizaci
a získává si tak stále větší oblibu.
Díky mechanickému míchání má „pastovou“ konzistenci, která se lépe roztírá.
A právě za Med květový pastový získalo Včelařství Špaček
ocenění Regionální potravina v Kraji Vysočina v roce 2021.
„Zisk ocenění Regionální potravina nám samozřejmě přinesl radost.
Věřím, že se díky němu dostaneme více na trhy a jarmarky a o našem medu
se rovněž rozšíří povědomí,“ uzavírá včelař.
Více o Včelařství Špaček naleznete na webových stránkách: https://www.vcelarstvispacek.cz/.
O ocenění Regionální potravina
Regionální potravina upozorňuje na nejlepší výrobky od malých a středních lokálních producentů, které zvítězí v jednotlivých krajských soutěžích. Tyto produkty mají vazbu k danému regionu – ať už jde o receptury, suroviny, či způsob výroby.
Jsou čerstvé, chutné a často jde o krajové speciality.
Další příběhy produktů oceněných značkou Regionální potravina najdete na webu: regionalnipotravina.cz.