Podzimní jablka: Zajímavosti, druhy i možnosti využití v kuchyni

Jablečný štrúdl

Suroviny:

1 balení listového těsta
4 jablka
3 lžíce skořicového cukru
1 vejce
hrst rozinek
hrst loupaných vlašských ořechů
hrst strouhanky
voda podle potřeby

Postup:

Do malé misky nasypeme rozinky a zalijeme je trochou vody. Rozinky necháme nabobtnat.

Jablka opláchneme a osušíme. Rozkrojíme je na čtvrtky a zbavíme jadřinců. Každý kus vezmeme a nastrouháme na hrubo. Kousky jablek strouháme tak, aby nám zůstala slupka v ruce. To nám ušetří práci s loupáním.

Ořechy dáme do sáčku a paličkou na maso nebo válečkem je rozdrtíme. Listové těsto rozválíme. Pokud máte menší pekáč, těsto klidně rozdělte na více dílů.

Na rozpálené pánvi opražíme strouhanku a posypeme s ní plát listového těsta. Následně na něj poklademe nastrouhaná jablka, nasypeme oříšky a rozinky. Vše ochutíme skořicovým cukrem.

Předehřejeme si troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Jablečný štrúdl dobře zabalíme a na krajích zpevníme. V misce rozšleháme vajíčko a štrúdl s ním potřeme. Pečeme jej ve vyhřáté troubě asi 20 až 25 minut dozlatova.

Smetanu šleháme tak dlouho, dokud není pevná a tuhá. Hotový štrúdl posypeme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou.
Zdroj: Tesco
Jablečný mošt se špetkou zázvoru:

Suroviny:

800 ml jablečného moštu
1 celá skořice
4 hřebíčky
2 cm čerstvého zázvoru
2 sáčky černého čaje
citron a jablko na podávání.

Postup:

Mošt nalijte do hrnce a přidejte skořici a hřebíček.

Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte ho do moštu.

Mošt přiveďte k varu a nechte 2 minuty vařit. Poté odstavte.

Do moštu ponořte sáčky čaje a nechte asi 3 minuty louhovat. Poté je vyjměte a mošt sceďte.

Svařený mošt rozdělte do 4 hrnků a podávejte s citronem a kouskem čerstvého jablka.Jablečný džem:

Suroviny:

100 g jablek
100 ml calvadosu
1 pomeranč
1 balíček želírovacího cukru
150 g rozinek
150 g zázvoru
šťáva z jednoho pomeranče.

Postup:

Den předem si namočíme rozinky do calvadosu a necháme je v něm naložené přes noc.

Druhý den si připravíme jablka, zbavíme je jádřince a pokrájíme na kostičky. Pak je v hrnci smícháme s připravenými rozinkami, vlijeme šťávu z pomeranče a pomeranč nakrájený na půlkolečka. V poměru 2 : 1 směs důkladně smícháme s želírovacím cukrem.

Vezmeme si zázvor, zbavíme ho slupky a nakrájíme na kostky. Poté ho dáme do sáčku na koření, pečlivě zavážeme a zavěsíme na hrnec. Směs z jablek a dalších ingrediencí v tomto hrnci vaříme cca 5 minut.

Po uvaření vyjmeme sáček se zázvorem a sesbíráme pěnu, vytvořila-li se nějaká. Připravíme si zavařovací sklenice, které jsme si předtím pečlivě omyli a nahřáli.

Džem lijeme do skleniček a hned je pečlivě zavřeme a otočíme víčkem dolů. Necháme je takto alespoň čtvrt hodiny a poté můžeme džem otočit zpět, je hotový.Rychlý jablečný koláč:

Suroviny:

10 jablek
1 balení listového těsta
80 g másla
2 lžíce cukru krystal
2 lžičky skořice
1 vejce na potření
máslo a mouka na vymazání a vysypání formy.

Postup:

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Máslo rozehřejeme, přidáme jablka a cukr. Směs povaříme asi 5 minut, dokud cukr nezkaramelizuje.

Těsto rozložíme, formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto rukama zpracujeme, aby pokrylo celou plochu formy. Posypeme skořicí, přidáme jablka a znovu posypeme skořicí.

Ze zbylého těsta vykrájíme hvězdičky a poklademe je na koláč. Těsto důkladně pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Koláč podáváme ještě teplý, můžeme jej posypat moučkovým cukrem.Jablečný štrúdl:

Suroviny:

1 balení listového těsta
4 jablka
3 lžíce skořicového cukru
1 vejce
hrst rozinek
hrst loupaných vlašských ořechů
hrst strouhanky
voda podle potřeby.

Postup:

Do malé misky nasypeme rozinky a zalijeme je trochou vody. Rozinky necháme nabobtnat.

Jablka opláchneme a osušíme. Rozkrojíme je na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Každý kus vezmeme a nastrouháme nahrubo. Kousky jablek strouháme tak, aby nám zůstala slupka v ruce. To nám ušetří práci s loupáním.

Ořechy dáme do sáčku a paličkou na maso nebo válečkem je rozdrtíme. Listové těsto rozválíme. Pokud máte menší pekáč, těsto klidně rozdělte na více dílů.

Na rozpálené pánvi opražíme strouhanku a posypeme s ní plát listového těsta. Následně na něj poklademe nastrouhaná jablka, nasypeme oříšky a rozinky. Vše ochutíme skořicovým cukrem.

Předehřejeme si troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Jablečný štrúdl dobře zabalíme a na krajích zpevníme. V misce rozšleháme vajíčko a štrúdl s ním potřeme. Pečeme jej ve vyhřáté troubě asi 20 až 25 minut dozlatova.

Smetanu šleháme tak dlouho, dokud není pevná a tuhá. Hotový štrúdl posypeme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou.+ 1 fotka+ 2 fotky

Podzim a jablka k sobě bezpochyby patří. Právě teď je ten čas, kdy se jabloně prohýbají, všude voní čerstvé štrúdly a také nám pomáhají bojovat s nedostatkem vitaminů. Jablka jsou lahodná syrová, ale můžete je používat ve slané i sladké kuchyni, při pečení koláčů, výrobě šťáv nebo marmelád.

Petra Járková
Petra Járková 07. 10. 2019 10:00

Nejoblíbenější ovoce

Neexistuje snad Čech, který by nemiloval jablka. Jedná se o takové naše národní ovoce. Jablíčkům se v Čechách i na Moravě daří, takže si na podzim milovníci tohoto plodu přijdou na své.

Věděli jste...

Že jablka ve vodě plavou? Je tomu proto, že obsahují 25 % vzduchu.

Že jabloň roste čtyři až pět let, než začne plodit? Následně pak plodí i dalších třicet let.

Že můžete mít strach z jablek? Tato nemoc má i svůj oficiální název - Malus Domestica Fobie.

Že v Číně mají slova jablko a mír stejný význam? Proto je zde toto ovoce za jeden z nejcennějších darů.

Že nejoblíbenějším moučníkem na světě je jablečný závin.

Podzimní jablka

Na podzim se v sadech a u farmářů setkáte především s těmito druhy jablek. V supermarketech v dnešní době seženete většinu druhů jablek po celý rok.

Fuji

Odrůda Fuji dozrává na konci října a její plody jsou středně velké žlutočervené barvy. Dužnina má bílou barvu a chutná po sladkém medu. Tato jablíčka také výrazně voní. Pro svou tuhou strukturu jsou také velmi oblíbená při pečení.

Gala

Dozrávají na konci září. Jsou také středně velké a vyznačují se výrazně červeným žíháním a hladkou slupkou. Dužnina je světle žlutá a velmi sladká. Díky své šťavnatosti je mají rády děti a skvěle se hodí do ovocných i zeleninových salátů.

Golden Delicious

Dozrávají na přelomu září a října a jsou zelenožluté s nažloutlou dužninou. Aromatické jsou jen jemně, také jsou šťavnaté a sladké. Jsou také nejrozšířenější a nejoblíbenější po celém světě. Je z nich jak skvělá šťáva, tak kompot.

Jonagold

Právě teď je jejich čas a poznáte je podle toho, že jsou opravdu velké. Mají zelenožlutou barvu a výrazné červené žíhání. Mají křehkou konzistenci, příjemnou chuť a sladké aroma. Jsou vhodné pro pečení, k výrobě šťáv i kompotů.

NA RECEPTY Z JABLEK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články