Existují věci, které náš život neuvěřitelným způsobem zjednodušují. Mezi takové praktické pomocníky se řadí také profesionální vybavení do kuchyně, které oceníte pokaždé, když budete sobě nebo i své rodině připravovat jídlo. Kromě základních kuchyňských potřeb se vyplatí pořídit si i praktické vychytávky, s kterými vám vaření půjde lépe od ruky.
Kvalitní nože jsou základem nejenom profesionální kuchyně
Víte, bez jakého předmětu by byl každý šéfkuchař jako bez ruky? Bez nože. Ale není nůž, jako nůž. Ten opravdu kvalitní nůž vám práci zjednoduší, protože vám s ním krájení půjde krásně od ruky. Možná jste někdy slyšeli větu, že nebezpečný nůž je ten tupý, nikoliv ten ostrý. S tímto pravidlem zcela souzníme, protože práce s naostřeným nožem s sebou přináší také respekt a větší pozornost kuchaře. Souhlasí s námi také řezníci, protože ti dobře ví, že řeznické potřeby musí být hlavně skvěle naostřené.
Mlýnky na maso neslouží pouze k přípravě masa
Když už je řeč o řeznických potřebách, nezbytnou součástí každé kuchyně je také mlýnek na maso. Ty nejkvalitnější se vyrábí z ušlechtilé oceli, která je snadná na údržbu. Hlavní výhodou mlýnků na maso je to, že jsou velmi všestranné. Přestože jejich název napovídá, že jsou určeny primárně k práci s masem, dají se využít také k mletí a sekání:
- zeleniny
- sýrů
- pečiva (k přípravě strouhanky).
Buďte tvůrčí a využijte mlýnek na maso na maximum.
Povinná výbava každého vášnivého uzenáře
Baví vás práce s masem a rádi si vyrábíte domácí klobásy? Ať už je následně udíte ve vlastní domácí udírně nebo v troubě, jejich příprava vám půjde mnohem snáz s plničkou klobás. Nemusíte domácí klobásy připravovat každý den, ale přesto vám plnička přijde vhod. Ušetří vám totiž spoustu času a s její pomocí budou klobásy vypadat jako od profesionála.
Když je čas naostřit nože
Kvalitní nože již vlastníte, ale schází vám vybavení k jejich správné údržbě? I to by mělo být samozřejmou součástí vaší kuchyně. Ať už máte rádi ocílky, ostřiče, brousky nebo brusky, používání všech těchto předmětů má stejný výsledek: perfektně ostré nože se kterými je radost pracovat. Nepleťte si totiž kvalitu s pohádkovou dokonalostí. Také kvalitní nože vyžadují péči, a tudíž je nezbytné je čas od času nabrousit.
Tři základní velikosti nádobí
Samozřejmou součástí kuchyně je také nádobí, které má při vaření obrovský význam. Ujistěte se, že vlastníte hrnce a pánve ve všech rozměrech, které potřebujete. Obecné doporučení zní velmi jednoduše: od každého druhu nádobí mějte tři velikosti. V praxi to znamená, že bystě měli vlastnit:
- velkou, střední a malou pánev,
- velký, střední a malý hrnec.
Toto je úplný kuchyňský základ, na kterém dále stavte podle typu kuchyně, jejíž příprav se věnujete nejradši.
Nádobí dle kuchyně
Pro přípravu asijské kuchyně jsou například nezbytné wok pánve a doplňky k výrobě sushi. Pravá italská kuchyně se neobejde bez strojku na přípravu těstovin a forem na pizzu. Tradiční česká kuchyně vyžaduje velké hrnce na přípravu domácích knedlíků a dále také kráječ na knedlíky. No a při přípravě tradičních slovenských halušek vám jejich formování půjde snáze se speciálním sítem na halušky. Nepodceňujte všechny tyto šikovné kuchyňské doplňky. Jejich hlavní výhoda totiž spočívá v tom, že vám zjednoduší vaření.
Než se pustíte do vaření, podívejte se na vybavení své kuchyně zblízka a ujistěte se, že vlastníte vše, co je potřeba. Zkontrolujte, zda máte naostřené nože, vlastníte nádobí ve všech požadovaných velikostech a nechybí vám doplňky pro přípravu vaší oblíbené kuchyně.