Jahody mají porovnatelné množství vitamínu C jako exotické citrusy, obsahují také spoustu draslíku a vápníku a až z 87 % je tvoří voda. Patří mezi to nejzdravější, co si teď můžeme dopřát.
I když by její vzezření mohlo na první pohled mást, jahoda patří mezi ovoce. Je to díky tomu, že krásně červený plod je ve skutečnosti souplodím nažek na zdužnatělém květním lůžku. A aby toho nebylo málo, je mezi ovocem jedinou bylinou, neboť všechny ostatní druhy ovoce jsou dřevinou.
Zdravé jahody
Zatímco spousta lidí se „dopuje" citrusy kvůli vysokému obsahu vitamínu C, ve skutečnosti ho má jahoda porovnatelné množství. Byla by tudíž škoda nevyužít to, že jahodová sezona už začala, i když kvůli chladnému počasí s mírným zpožděním.
Jahody jsou známé již od pravěku, ale na rozšíření si museli počkat až do středověku. Měly pověst ovoce lásky, prý dokázaly povzbuzovat chuť na milostné radovánky. Dnešní věda říká to samé, byť trochu jinak - díky antioxidantům podporují jahody krevní oběh v pohlavních orgánech.
Jsou ale také zdrojem vitamínů (A, B) a několika kyselin, z nichž zejména kyselina ellagová má protinádorové vlastnosti. Jahody tak poslouží jako výtečná prevence nádorových onemocnění. Zlepšují průběh léčby srdečných onemocnění, působí proti žlučovým a močovým kamenům a obsahují nepřebernou spoustu minerálů - vápník, draslík, zinek a další.
Jak na jahody
Jahody jsou sice obvykle dostupné také v supermarketech, ale jejich chuť mimo sezonu nebývá valná. To je možná o důvod víc, proč teď, pokud je nemáte na zahradě, vyrazit na trh nebo zkusit samosběr. V těchto dnech by už měl probíhat po celé České republice, jen někde je možná kvůli počasí posunut až na druhou polovinu června.
Zručný člověk prý dokáže za hodinu nasbírat 8 až 10 kilogramů jahod, ale i když se v pohodovém tempu dostanete na polovinu, budete mít dostatek jahod. Jejich cena letos na samosběru začíná na hladině 50 korun za kilogram. Obvykle ale neplatíte to, co zkonzumujete v průběhu sběru.
A co udělat s úrodou, kterou si donesete domů? Jahody obsahují vlákninu, která umožňuje tepelně je zpracovat na džem nebo marmeládu. Web Toprecepty.cz doporučuje na horké dny neobvyklou polévku - tvoří ji jen rozmixované jahody se studeným mlékem a pochutnají si na tom nejen naše děti. Jahody je potřeba zpracovat do dvou dnů od sběru, takže pokud se vám povedlo nasbírat jich opravdu hodně, můžete je zmrazit, nebo připravit báječný kompot. Odborníci pak vedle jahod, vody a cukru doporučují použít také kapku rumu.
Zdroje informací:
Wikipedia.cz: Jahoda, Jahodník, Kyselina ellagová
Toprecepty.cz: Jahodové mámení: Udělejte si ovocný Míša řez, skvělou zmrzlinu nebo zapečené palačinky
Radiozurnal.rozhlas.cz: Jahoda, banán, oliva. Ovoce, nebo zelenina?