Sony DualShock 4 vs. PS5 DualSense

Sony DualShock 4 vs. PS5 DualSense

Když už se konečně hráči rozhodnou, jestli sáhnout po Xboxu nebo jestli se raději připojit do rodiny PlayStationu, přichází v případě volby druhé možnosti další rozhodování. Totiž jestli dát přednost dostupnější a léty prověřené konzoli PlayStation 4, anebo jestli při čekání na v současnosti jen špatně dostupnou konzoli PS5 obětovat další měsíce času a přirozeně i mnohonásobně vyšší částku za její pořízení.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 31. 03. 2022 12:20

Nechme teď ale stranou otázky týkající se samotné konzole, zapomeň na chvíli na grafiku a engine a pojď společně s námi zjistit (pokud to už teď není jasný), jestli v souboji playstationových ovladačů bude mít navrch Sony DualShock 4 nebo jeho mladší brácha DualSense, zástupce příslušenství pro PlayStation 5.

Z nepřeberného množství informací o technických parametrech ovladačů k oběma konzolím je jasné, že PS5 DualSense převzal a vylepšil to, s čím přišel jeho předchůdce DualShock 4 a pozměnil nebo zcela nahradil věci, u kterých to tak trochu skřípalo.

Sony DualShock 4 vs. PS5 DualSense – pocitově

Když se ti poštěstí držet v rukou zároveň PS5 DualSense a Sony DualShock 4, je to jako dívat se na top modelku současnosti a krásku z devadesátých let. Sony DualShock 4 vypadá i po letech pořád dobře, nicméně vedle nadčasového vzhledu PS5 DualSense jednoduše ustupuje do pozadí našeho zájmu.

Sony DualShock 4 vs. PS5 DualSense – tvar úchopové části, barvy

Když to vezmeme čistě z hlediska vizuálu, tak model ovladače pro PlayStation 4 zaujme jednoduchou linií a základní, magicky černou barvou. Je hladký, vzadu po celém povrchu strukturovaný. Ve spodní části zaoblený, dobře padne do ruky.

PS5 DualSense je oproti modelu pro PS4 o něco větší i těžší. Jeho úchopové části jsou ve srovnání se svým předchůdcem širší a delší, takže umožňují tak příjemnější držení ovladače, ať už na něm dlaně položíš v klasickém nebo tobě příjemnějším úchopu. Spodní konce ovladače PS5 DualSense jsou zkosené, což je podle mě čistě kosmetická záležitost. Ovladače pro PlayStation 5 se standardně dodávají v bílo-černé kombinaci, která sice lahodí oku, ale není příliš praktická. Na zadní straně se totiž po nějaké době může začít (a téměř jistě taky začne) ovladač špinit.

Pokud jde o barevné provedení obou ovladačů, tak nabídka je skutečně široká. K dostání je prakticky vše od základních barev, přes jasně růžovou nebo maskáčové vzory a fajnšmekři mají jak u Sony DualShock 4, tak u PS5 DualSense možnost modifikovat vzhled svých ovladačů pomocí různorodých obalů.

Sony DualShock 4 vs. PS5 DualSense – podsvícení

Dominantním prvkem ovladače Sony DualShock 4 je jeho zadní podsvícená lišta, která zůstává po dobu hraní rozsvícená příjemně intenzivním světlem a mění barvu při nabíjení (což ovšem hráč využije asi jako sněžnice v tropech). Dost možná i z tohohle důvodu přichází u PS5 ovladačů vývojáři s poměrně zásadní změnou vzhledu, která PS5 ovladač katapultovala o třídu výš.

Podsvícení se na rozdíl od Sony DualShock 4 táhne u PS5 DualSense úzkými liniemi po přední masce ovladače (takže z té modravé nádhery taky něco hráč má) a zvýrazňuje tak elegantní průhledné kryty tlačítek po stranách. Což je mimochodem taky bombastická věc a my si hned řekneme proč.

Magdalena Herčíková

Sony DualShock 4 vs. PS5 DualSense – přední tlačítka

Nejeden čtyřkovej ovladač dostal při hraní (např. při mačkání komb v Mortal Combatu, žeee) pěkně na pr…frak, a zatímco hráči chytali křeče do prstů, tak se postupně vytrácela barevnost symbolů, která jednotlivá tlačítka nesou. Namísto klasického trojúhelníku, kolečka, čtverce a křížku tak mnozí z nás čučeli na černá ošoupaná tlačítka a nezbylo nám nic jiného než se s tím smířit, anebo zapátrat v nabídce herního příslušenství na PS4 a koupit jinej.

Jednoduše řečeno, průhledná tlačítka na přední masce ovladače PS5 DualSense jsou super a ovladač i díky nim vypadá naprosto libově. Jestli třeba později použitý materiál nechytí díky (od děsu a adrenalinu) upoceným prstům nažloutlý odstín, to se uvidí. V tuto chvíli každopádně klobouček, je to boží!

Magdalena Herčíková

Sony DualShock 4 vs. PS5 DualSense – zadní tlačítka

Nad rámec toho, co se dočteš všude na netu o hmatové odezvě a dynamické adaptivní spoušti, je zatím můj jediný postřeh, který k tomuto tématu mám (a který opět vychází ze zkušeností z hraní na pouhých dvou ovladačích PS5 DualSense), že při častém intenzivním hraní můžou začít zadní tlačítka lehce zadrhávat (což prostě nechceš, když potřebuješ mířit na cíl, že?). U Sony DualShock 4 jsem po celou dobu několikaletého hraní tento problém nezaznamenala, nicméně, i tohle může být problém jednoho konkrétního kusu.

Sony DualShock 4 vs. PS5 DualSense – páčky

Jo, tak tohle je taky kapitolka sama o sobě. Ruku nahoru, kdo oddělal páčky na Sony DualShock 4 takovým stylem, že z nich serval tu (na houby přidělanou) krycí gumovou část a odlámal jejich vnitřní kostru (já jo a ne, nejsem na to hrdá). Člověka to naštve a zase ho to šoupne do fáze, kdy tenhle (fakt už ne „jen“ kosmetický) problém musí řešit. Každopádně, proč to celý píšu – jak u ovladačů na PS4, tak u těch na PlayStation 5 v tomhle ohledu záleží na výrobní sérii ovladače. Některé mají pogumované páčky, u jiných jsou páčky s celistvým povrchem. Model, který mám k dispozici pro tuhle srovnávačku (naštěstí) disponuje páčkami bez pogumovaného povrchu, takže neklouže a alespoň na první dobrou se tváří, že něco snese :)

Sony DualShock 4 vs. PS5 DualSense – zvuk a mikrofon

K tomuhle mám jen jednu poznámku a krátké doporučení: Zvuk u pětkového ovladače je lepší (toliko k poznámce) a jestli nechcete, aby vaši spoluhráči slyšeli všechno, co se u vás děje, doporučuju při hraní online hned zkraje vypnout tlačítko mikrofonu (umístěné na přední masce mezi páčkami).

Sony DualShock 4 vs. PS5 DualSense – nabíjení

Jak ovladač pro PS4, tak ovladač na PS5 lze nabíjet přes kabel nebo pomocí Cable Guy či dokovací stanice. Za mě nejpohodlnější varianta je ta poslední. Jediný, co mi na tom trochu vadí, je, že ovladače nelze nabíjet v té samé dokovací stanici. Jinými slovy, jak Sony DualShock 4, tak PS5 DualSense musí mít svoji solo dokovačku.

Magdalena Herčíková

PlayStation ovladače – závěrem

Co se mě týče, tak srovnávat ovladač na PS4 a PS5 DualSense je jako porovnávat auto (byť třeba vážně dobrý) s vesmírnou lodí. Jakmile jednou na PS5 rozjedeš své oblíbené hry na PlayStation 4 nebo přímo hry na PlayStation 5, sevřeš PS5 DualSense v ruce a vytěžíš z něj maximum, už prostě návrat ke čtyřce a ovladači Sony DualShock 4 neproběhne.

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články