Ať si tvrdí, kdo chce, co chce, tak Velikonoce jsou prostě o jídle, a to o dost nezdravém jídle. Beránek, mazanec, jidáše a jiné laskominy voní na každém stole a vy, jelikož máte alergii na lepek, se slzami v očích pozorujete, jak se zbytek rodiny cpe, až se jim dělají boule za ušima. Letos to však může být jinak!
Bezlepkovou dietou trpí stále více lidí, proto se objevuje mnoho receptů, které berou toto omezení v potaz. My vám dnes přinášíme vyzkoušené, a především snadné bezlepkové recepty na pečená lízátka, minimazance, čokoládové jednohubky nebo jidáše, se kterými si hravě poradíte, i když nejste zrovna závratná pekařka. Jistě vás potěší i to, že recepty budou chutnat i dětem, navíc vám s jejich přípravou mohou klidně pomáhat.
Velikonoční pečená „lízátka“
Suroviny:
275 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 1 kypřicí prášek do pečiva bez lepku, 5 žloutků, 5 bílků, 180 g cukru krystal, 50 ml horké vody, 3 polévkové lžíce oleje
Postup:
Cukr, žloutky a vodu vyšleháme v míse do pěny. Přidáme olej a Univerzální směs bez lepku smíchanou s bezlepkovým kypřicím práškem. Vše dobře promícháme a nakonec lžící lehce zapracujeme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto nalijeme do vymazaného, bezlepkovou moukou vysypaného plechu a pečeme při 175 °C cca 10-15 minut (do zezlátnutí). Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 2 pláty a vykrajujeme vykrajovátky požadované velikonoční tvary, které napíchneme na špejli, namáčíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme cukrářským zdobením.
Náš tip: Z tohoto receptu můžeme upéct i velikonočního beránka!
Minimazance plněné čokoládou
Suroviny:
Směs na Mazanec bez lepku Labeta, 350 ml vlažné vody (nebo mléka), 2 žloutky, 80 g másla, 10 g sušeného droždí, asi 50 g kvalitní hořké čokolády, vejce a rum a med na dokončení
Postup :
K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, do kterých vmáčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté minimazance potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé bochánky 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody.
Bezlepkové čokoládové jednohubky
Suroviny:
Kakaové muffiny bez lepku Labeta, 250 ml kokosového nebo mandlového mléka, 1 polévková lžíce kokosového oleje, polovina banánu, opražené nasekané oříšky nebo semínka na ozdobu
Postup:
Kokosové mléko krátce rozehřejeme (na sporáku nebo v mikrovlnce), aby mělo tekutou konzistenci. Necháme vychladnout, přidáme kokosový olej a polovinu banánu rozmačkaného vidličkou. Promícháme a postupně vmícháme směs na muffiny. Vyšleháme elektrickým šlehačem do hladkého těsta. Dáváme do malých silikonových formiček a do každé z nich zapíchneme špejli. Pečeme na 175 °C asi 8 minut. Špejle nám pomohou minimuffinky lehce vyndat, poté je namočíme v čokoládové polevě a můžeme ještě ozdobit dle fantazie.
Velikonoční „raz dva“ jidáše
Suroviny:
Směs na Mazanec bez lepku Labeta, 350 ml vlažné vody (nebo mléka), 2 žloutky, 80 g másla, 10 g sušeného droždí, vejce a rum, med a skořicový cukr na dokončení
Postup:
K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky. Z válečků tvarujeme jidáše a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.