Vítejte v Janově, hlavním městě umění, vědy a kultury

Vítejte v Janově, hlavním městě umění, vědy a kultury
Zdroj: Getty Images

V minulosti tudy proudily tisíce lodí a šlo o jeden z nejvýznamnějších přístavů Středozemního moře, o bohaté a mocné město. I dnes je sice tamní přístav velmi důležitý, dokonce jeden z hlavních mezinárodních přístavů, avšak samotné město je možná trošku nedoceněné. Už víte, o čem je řeč? O Janově!

Speciální projekt
Speciální projekt 12. 10. 2022 09:43

Město je přitom velmi osobité a patří k nejkrásnějším v Evropě. Moře a jeho úzké uličky z něj dělají unikát svého druhu. Jeho historické centrum je největší v Evropě. Janov nabízí neuvěřitelný výhled na Ligurské moře. Jde ve zkratce o město, které se může pochlubit absolutně vším – město univerzitní, vědecké, kulturní, hudební a umělecké.

Symbol partyzánského odporu

Getty Images

Historie Janova sahá až do předřímských dob, prošlo obdobím slávy s námořními republikami, až se stalo centrem cíle druhé světové války a symbolem partyzánského odporu. Mezi nepřehlédnutelná místa patří určitě přístav, Janovské akvárium, Dóžecí palác a kostel Gesù.

Pokud patříte k těm, kteří si na dovolené rádi vychutnají místní speciality, Janov pro vás bude rájem. Je to totiž mimo jiné hlavní město lahodného pesta.

Starožitnosti a řemesla mezi uličkami

Getty Images

Až si pochutnáte na něčem opravdu dobrém, vydejte se na prohlídku města. Přímo v srdci Janova jeho řemeslný aspekt Via Orefici a Via Luccoli v historickém centru nabízí obchody, řemeslné dílny a obchody se starožitnostmi. Jde o jednu z nejrušnějších ulic ve městě, hledáte-li něco dokonalého jako dárek nebo pro sebe, jste na nejlepším možném místě.

Via Luccoli vděčí za svůj název latinskému luculus, což znamená háj. Původně zde totiž byla pouze příroda a cesta, která vedla do zalesněného kopce. Dnes se jedná o elegantní městskou ulici kousek od náměstí Piazza De Ferrari.

Palazzi dei Rolli

Italia.it

Největšího lesku a rozmachu se Janov dočkal po roce 1000. Stavělo se ve velkém, avšak na omezeném prostoru. Proto vznikla unikátní myšlenka a nové paláce Rolli byly členěny v několika úrovních, s arkádami, nádvořími a ve vertikálním směru.

Palazzi dei Rolli je v podstatě muzeum pod širým nebem v centru Janova, postavené tak, aby ubytovalo nejmocnější šlechtické rody Janovské republiky a ukázalo světu velikost města. Charakterizovala je velkolepá schodiště, nádvoří a lodžie s výhledem do zahrad, interiéry zdobené štuky a freskami.

Není překvapením, že před osmnácti lety prohlásilo UNESCO 42 ze 163 Palazzi dei Rolli v Janově za světové dědictví. Na Palazzi dei Rolli nevynechtejte Červený palác, Bílý palác, Palazzo Doria – Tursi, Palác Balbi, Palác Lomellino.

Domov vodních druhů

Getty Images

Na seznam toho, co chcete vidět v Janově, si nezapomeňte připsat místní akvárium. Je domovem nejbohatší vodní biodiverzity v Evropě, konkrétně zde žije asi 12 000 exemplářů a 600 druhů ze všech moří světa.

Murény, kapustňáci, tropické druhy pocházející z korálových útesů, delfíni a žraloci. Ty všechny budete moci obdivovat. A pozor, pokud jste opravdu velcí fanouškové vodního světa, můžete si dopřát třeba noc se žraloky, dobrodružství v panoramatickém výtahu nebo v tropickém lese.

Článek byl připraven ve spolupráci s ENIT – Italskou státní centrálou cestovního ruchu. Pro více informací navštivte italia.it.

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články