Přesto, že v současné době můžeme najít dýně v obchodech během celého roku, právě v těchto měsících vrcholí jejich sklizeň u našich lokálních dodavatelů ze společnosti Blanická. Je tedy ideální doba připravit si z našich čerstvých dýní chutný pokrm, který vás v tomto sychravém podzimním počasí zahřeje.
Dýně je velmi chutná a univerzální surovina. Vhodná je nejen na vaření a pečení, ale také do omáček, salátů či polévek. Kromě dužiny se z ní dají využít také semínka, která jsou bohatá na minerály a vitamíny. Nejpoužívanější z této čeledě jsou dýně hokkaido a máslová dýně. Mají univerzální použití, jsou plné vody, vitamínu C a zdraví prospěšného betakarotenu.
Především dýně hokkaido je dlouhodobě jedničkou u našich zákazníků. I přes její oblibu však není jedinou v našem sortimentu. V obchodech Tesco si v těchto měsících můžete vybrat hned z několika druhů dýní, seznamte se třeba s dýní máslovou, muškátovou nebo špagetovou a připravte si z nich něco chutného. Vyzkoušejte třeba náš tip na teplý salát z dýně a červené řepy nebo polévku z pečené máslové dýně.
Dýně hokkaido
Nejoblíbenější a neprodávanější druh dýně u nás. Je možné ji konzumovat i se slupkou a dá se také zcela bezpečně zamrazit, ze své chuti nic neztratí. Obsahuje malé množství kalorií, a naopak hromadu tělu prospěšných látek.
Vhodné využití: využití této dýně je velice rozmanité. Díky její jemné chuti je možné ji připravit naslano i nasladko. Kromě polévky či pyré ji můžete přidat třeba i do koláče.
Dýně máslová
Máslová dýně má hruškovitý tvar a světle oranžovou tuhou slupku. Dužina zralé dýně je světle oranžová, její chuť mírně nasládlá a jemně aromatická. Její výhodou je, že obsahuje minimum semínek.
Vhodné využití: konzumuje se výlučně tepelně zpracovaná, díky své jemné chuti je vhodná do polévek, případně i do moučníků. Dají se z ní také vyrobit marmelády, džemy nebo kompoty. Dýně muškátová
Jak už název napovídá, chuť této dýně připomíná oříšky. Má velmi jemnou a příjemnou chuť, která by se dala přirovnat k batátům. Navíc v ní najdeme velké množství minerálních látek jako např. železo, hořčík a vápník.
Vhodné využití: hodí se pro všechny kuchyňské úpravy, její další výhodou je, že se může konzumovat i v syrovém stavu. Vhodná je pro vaření naslano i nasladko. Skvěle se hodí do orientálních pokrmů, kterým dodá ten správný říz.
Dýně špagetová
Svůj název dostala díky své dužině, která se po tepelné úpravě rozpadá na vlákna připomínající špagety. Není tolik sladká jako ostatní druhy dýní, proto se často využívá jako příloha k omáčkám.
Vhodné využití: hodí se téměř k čemukoliv. Použijte ji místo nudlí do polévky nebo přelijte rajčatovou omáčkou a získáte lehkou náhradu těstovin.
Teplý salát z dýně a červené řepy
Ingredience:
- 500 g dýně Hokkaido
- 4 červené řepy
- 2 červené cibule
- 1 citron
- ¾ hrnku vlašských ořechů (pražených)
- ¾ hrnku polníčku (nebo mladého špenátu)
- olivový olej
- kremžská hořčice
- mletý černý pepř
- mořská sůl
Postup přípravy:
- Dýni jen očistěte od semínek, nakrájejte na větší kostky. Řepu a cibuli oloupejte, nakrájejte na větší měsíčky.
- Plech vyložte pečicím papírem, nasypte na něj řepu a dýni, zakapejte olejem a lehce osolte.
- Pečte v troubě na 180 ˚C asi 45 minut, až bude zelenina měkká. Cibuli přidejte až na posledních 20 minut.
- Zálivku připravte z citronové šťávy smíchané se 4 lžícemi oleje, lžičkou hořčice, špetkou soli a čerstvě mletého pepře.
- Do mísy vsypte polníček, přelijte polovinou zálivky, promíchejte. Pak vsypte teplou zeleninu, znovu lehce zamíchejte, posypte ořechy, polijte zbytkem zálivky a ihned podávejte.
Polévka z pečené máslové dýně
Ingredience:
- 2 dýně máslové (menší)
- 1 šalotka
- 1 svazek jarní cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ l zeleninového bujónu
- 1 lžička kořene zázvoru
- 1 lžička římského kmínu mletého
- 1 lžíce zakysané smetany
- olivový olej
- mořská sůl (hrubá)
- mletý černý pepř
Postup přípravy:
- Máslová dýně má poměrně hrubou slupku, kterou ale jednoduše odstraníme škrabkou na brambory. Odřízneme stonek a tvrdý spodek, pak dýni podélně překrojíme a lžící vydlabeme jadérka.
- Dýni nakrájíme na 1,5 cm široké plátky. Pečící papír rozložíme na plech a plátky dýně na něj poklademe. Potřeme olivovým olejem a ochutíme hrubou solí spolu s mletým pepřem. Dáme péct na přibližně 25 minut, dokud není dýně měkká, ale bez spálených okrajů.
- Mezitím najemno nakrájíme cibuli, česnek a bílou část jarní cibulky. Ve větším hrnci spolu s dýní krátce na oleji osmahneme.
- Směs zalijeme horkým vývarem a vaříme ještě asi 10 minut. Pro intenzivnější chuť přidáme najemno nastrouhaný zázvor a mletý římský kmín. Pozor ale na ně, mají dost intenzivní chuť, tak raději s mírou.
- Polévku pak dobře rozmixujeme a podle potřeby dochutíme.
- Servírujte se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem a ozdobíme dýňovými semínky a olivovým olejem.