Třináct let od smrti Simony Monyové: Její vrah se chtěl letos dostat na svobodu. Přišla ledová sprcha

Simona Monyová s manželem
Zdroj: Profimedia

Na dnešní den připadá smutné výročí úmrtí spisovatelky Simony Monyové. Její manžel Boris Ingr ji zavraždil před třinácti lety a nyní chce na svobodu. Jak dopadla jeho žádost o podmínečné propuštění? A co vzkázal jejím blízkým?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 08. 2024 16:00

Simona Monyová byla spisovatelka, která se zaměřovala zejména na romány pro ženy. Pro ty čerpala inspiraci z vlastního života. Zabývala se mezilidskými vztahy a domácím násilím.

Co se stalo z pohledu Borise Ingra

Ingr u soudu v roce 2012 vypověděl, že si pamatuje jen několik útržků. Na onen osudný den měl se ženou domluvenou schůzku v restauraci kvůli jeho stěhování. Pak si už jen vybavoval, jak leží na zemi a ošetřuje ho nějaká paní. Tehdy se dozvěděl, že je jeho manželka mrtvá. Ošetřující lékařka záchranné služby ale oponovala s tím, že byl při vědomí, normálně komunikoval, a tudíž věděl, co udělal. Navíc je prosil, ať zachrání jeho ženu a na něho ať kašlou.

Při druhé výpovědi tvrdil, že se o její smrti dozvěděl až z usnesení, které mu bylo doručeno do nemocnice. Prý v té době kombinoval alkohol a léky, a tak vůbec nevěděl, co se ten den událo. Kromě toho prý již delší dobu trpěla depresemi a sebevražednými sklony. Vše vyvrcholilo na dovolené na Kubě, kde mu vmetla do tváře, že se mu líbí mladé holky. Ten den si chtěla vzít prášky a skončit to. Také ho donutila jít na detektor lži. Podezřívala ho z nevěry s novou spolupracovnicí. Hádky byly postupem času horší a horší. Když ho praštila, prý vyžadovala, ať jí to vrátí. Nesnášela, když odešel jen tak. Před smrtí zhubla na čtyřicet kilo. Ingr jí měl po poslední hádce nejprve zasadit ránu do čela a pak ji několikrát bodnout kuchyňským nožem.

Vzkaz bližním

V roce 2017 poslal redakci MF DNES Ingr dopis, v němž uvedl, že se pokoušel vyřešit něco, co vyřešit nešlo. Chybou bylo, že se s ní snažil ještě být. Měli jít od sebe již dávno. Prý soud žádal o provedení rekonstrukce, aby si vybavil zablokované vzpomínky. Žádost byla ale zamítnuta.

Nicméně dodal, že se bude snažit za svůj čin splatit dluh společnosti. Jakým způsobem, to neuvedl. Omluvil se rodině, přátelům i jejím čtenářům. Sám si uvědomuje, že omluva je "strašně málo", a tak ho to trápí a bude trápit. Hodně o tom přemýšlí.

Boris Ingr chce na svobodu

Boris Ingr v dubnu tohoto roku požádal soud o podmínečné propuštění. Syn zavražděné spisovatelky, Dominik, se médiím svěřil, že má se sourozenci strach. Nejraději by ho už nikdy neviděli. Myslí si ale, že by je, pokud by se dostal ven, zřejmě kontaktoval.

Naštěstí si mohli zhluboka oddechnout. Okresní soud mu nevyhověl. Může být totiž svému okolí stále nebezpečný. Když začal vykládat o tom, že musí splatit několikamilionové dluhy a o své neutěšené budoucnosti, zkolaboval. Když přišel znovu ke smyslům, čekala ho studená sprcha. Novou žádost si bude moci podat příští rok.

Zdroje informací:
Čt24.českátelevize.cz: Boris Ingr poprvé veřejně promluvil o smrti spisovatelky Monyové
Ženy.iprima.cz: Spisovatelku Simonu Monyovou zabil manžel. Byla to Sophiina volba, vzkázal z vězení
Blesk.cz: Vrah spisovatelky Monyové chce na svobodu - Rodina má z propuštění Ingra strach
Cnn.iprima.cz: Vrah spisovatelky Monyové zůstane za mřížemi. Po zamítnutí žádosti o propuštění zkolaboval

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články