Cukrář Josef Maršálek a porotce v pořadu Peče celá země se v rozhovoru pro Lifee.cz rozpovídal o nešvarech, kterými trpí současní cukráři, a doporučil soutěžícím, jak by se měli chovat, aby oblíbenou televizní show měli šanci vyhrát. Rozhodně to podle něj není jen o tom, co naservírují na talíři.
„Soutěžící, kteří se nám do druhé řady přihlásili, už moc dobře věděli, do čeho jdou. Také si někteří řekli, že by nebylo špatné tu soutěž vyhrát. Tady ale říkám, že je škoda přepálit snažení a přestat si pečení užívat," radí Josef Maršálek adeptům na vítězství. Za příklad dává úspěšnou výherkyni první řady Petru Burianovou, která má vlastní televizní pořad Pečení na neděli, vydala knížku a podařilo se jí zůstat v podvědomí diváků.
I obyčejná buchta může podle Maršálka ohromit
Klíč k úspěchu je podle něj jednoduchý - radost z pečení. „Nedělejte to ale za tu cenu, že se odcizíte sami sobě a přestanete být autentičtí. To je vždycky škoda. Když začnete hrát nějaké divadlo, lidé to poznají," varuje Maršálek.
Kandidáti na vítězství ho neoslní ani upečenými lahůdkami, ke kterým sami nemají žádný vztah. Více ocení pečivo, které vypovídá o jejich rodinném zázemí a místu, odkud pocházejí. „Je zbytečné nosit na castingy věci, které jste nikdy předtím neviděli a nedělali, jenom proto, že jste někde četli, že to má Maršálek rád. Tím mě opravdu nikdo neohromí. Lepší je přijít s něčím obyčejným, co rodina každou neděli dostane a mlaská si. Prostě s tou nejvíc obyčejnou rodinnou buchtou," doporučuje.
Do výtvorů je potřeba dát kousek sebe, radí Maršálek
Josef Maršálek vzkazuje, že nehledá profíka, ale nejlepšího amatérského cukráře v Česku. Musí dobře zvládat technologický postup, ale zároveň dát do svého výtvoru kousek sebe. Proto také říká, že si váží nové porotkyně Michaely Landové, která je podle něj nejen mistryní kuchyně, ale její pečení má také určitý přesah.
Ten na trhu Josef Maršálek poněkud postrádá. „Místo toho, aby lidé začínali českou pekařinou, chlebem a rohlíkama, tak se vrhají na křehké francouzské pečivo. Základy a kořeny prostě neošulíte. Málokdo z těch lidí byl ve Francii a zjistil si, jak mají makronky opravdu vypadat," míní Maršálek. „Všichni chtějí vletět do toho rozjetého vlaku, kterému se říká trend. Najednou přijde něco tak trapně jednoduchého, jako je makronka ze tří ingrediencí, ale zkazit se na ní dá úplně všechno," varuje Maršálek.
S Michaelou Landovou se občas neshodnou
Svoji novou kolegyni Michaelu Landovou si Josef Maršálek oblíbil, a to i přesto, že se v některých věcech neshodnou. Jsou zkrátka každý z jiného těsta. „Přeme se třeba o tom, jestli je něco sladké málo nebo hodně. V cukrařině nejde objektivně hodnotit chuť a vizuálno. Můžete dodržet recepturu a techniku. Přesně víme, jak to má chutnat nebo jakou to má mít konzistenci, to jsou základy, které nejdou ošidit. Ale klidně potom Míša může říct, že jí to chutná a můj šálek čaje to nebude. To neznamená, že je to špatně," vysvětluje cukrář, který si díky své veselé povaze a vášni pro pečení rychle získal srdce celé republiky.
Na nový díl pořadu Peče celá země se můžete podívat už zítra večer na hlavním kanálu České televize.