František Řehák, zedník Lorenc z filmu Na samotě u lesa: Utrápil se k smrti

František Řehák, zedník Lorenc z filmu Na samotě u lesa: Utrápil se k smrti
Zdroj: se souhlasem České televize
Na samotě u lesa: Manželé Lavičkovi touží po chalupě dědy Komárka. Ten ji ale nehodlá opustit. Vše vyřeší až jejich děti, které ho začnou považovat za vlastního dědečka.Zdeněk Svěrák byl bez plnovousu k vidění jen velmi sporadicky. Režisér Jiří Menzel trval na tom, že se musí oholit, neboť jen tak bude jako Pražák vypadat věrohodně.Když Ladislav Smoljak vypravoval historku o vodníkovi, měl ve skutečnosti citovat protipožární bezpečnostní poučku.Daniela Kolářová si vydupala, že bude mít během natáčení u sebe svého osmiměsíčního syna.+ 1 fotka+ 2 fotky

Není nic horšího, než když rodič přežije své dítě. Tento smutný osud potkal Františka Řeháka, představitele zedníka Lorence z filmu Na samotě u lesa, který si můžeme připomenout dnes na TV Prima. Po smrti syna to s Řehákem začalo jít z kopce. Nikdy se s tím nedokázal smířit.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 05. 2021 11:00

Děj filmu Na samotě u lesa: Jak výhodně získat domek na venkově? Nejlepším způsobem je pronajmout si u svérázného dědy jednu místnost a počkat do jara, až se odstěhuje na Slovensko za synem a dům prodá. Jenomže jak čas plyne, děda se nemá k odchodu, a dokonce se spřátelí s kupcem nemovitosti Oldřichem, kterého uhání manželka Věra, aby starce už konečně vypakoval pryč. Na komedii Na samotě u lesa z roku 1976 se můžete podívat dnes ve 22:10 na TV Prima.

Z kadeřníka hercem

František Řehák se o herectví zajímal již v dětství. Jeho matka byla vášnivou členkou ochotnického divadla, otec zase dělal maskéra, kadeřníka a vlásenkáře. Nejprve nastoupil do otcovy firmy a vyučil se jeho řemeslu. S nástupem druhé světové války se ale k herectví opět vrátil. Začínal ve spolku Sokol, ten byl však v Protektorátu zakázán.

V roce 1945 začal s divadlem a později také s filmem, oběma oblastem se věnoval na profesionální úrovni. Během své kariéry měl nastudovat 283 divadelních her, 78 televizních a 52 filmových rolí, mezi které patří i Lorenc, zedník na vozíku z kultovního snímku Na samotě u lesa.

Boj s rakovinou

Herecké geny zdědil i jeho syn Ivan. Kromě divadla se věnoval rovněž dabingu a filmu. Ve čtyřiašedesáti letech mu ale do života vstoupila rakovina. Bojoval s ní dlouhé dva roky. I přes vážnou diagnózu se do poslední možné chvíle objevoval na prknech, která znamenají svět. Svůj boj ale bohužel prohrál 25. dubna 2017.

Smutný osud Františka Řeháka

Synova nemoc přinesla Františku Řehákovi samé trápení a po Ivanově pohřbu již na vše rezignoval. Zhoršil se mu také psychický stav. Jeho třiadevadesátiletá tělesná schránka takový nápor nevydržela.

Doslova se utrápil k smrti. Ivana tak na onen svět následoval po pouhých 63 dnech. „František prostě usnul a už se neprobudil,” uvedla pro deník Blesk jeho manželka. „Šlo to rychle za sebou, syn a teď i František. Krátce před skonem si ještě telefonoval se sestrami,” dodala.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: František Řehák

TV Prima: Na samotě u lesa

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články